Varikosel ve erkek kısırlığı arasındaki bağlantı

Varikosel; erkek kısırlığının son derece yaygın görülen, aynı zamanda geri döndürülebilen nedenlerinden biridir. En basit tanımıyla, testisleri çevreleyen skrotum adlı torbadaki toplardamalarların varisleşmesi durumudur. Erken yaşta ortaya çıktığında ve/veya tedavi edilmediğinde spermlerin kalitesi ve fonksiyonları üzerinde belirgin bir düşüşe neden olabilir. Testislerin ısısını artıran ve normalden daha fazla kirli kana maruz kalmasına yol açan varikoselin, oksidatif stresi artırdığı yönünde genel bir görüş birliği mevcuttur. Bu haftaki köşe yazımda varikosel ve erkek kısırlığı arasındaki bağlantıyı ele alacağım. Faydalı olması dileğiyle…

Haberin Devamı

Varikosel ve erkek kısırlığı arasındaki bağlantı elli yılı aşkındır gündemde. Varikosel hastası olan bazı erkeklerin doğal yollarla çocuk sahibi olabilmesi ve varikoselektomi sonrası sperm kalitesinde elde edilen değerli gelişmeler, varikoselin etki mekanizmasının gündemde kalmasının nedenleri arasında gösterilebiliyor. Yapılan bilimsel çalışmalar da bu etki mekanizmasını anlamaya yönelik ilerliyor. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, varikosel ve erkek kaynaklı kısırlık arasındaki bağlantıdan oksidatif stresin sorumlu olduğuna dair veriler elde edilmiş olmakla birlikte bu bağlantıyı açıklayan tek bir teorinin varlığından bahsedilemiyor. Dolayısıyla varikosel teşhisi konan erkeklerde tedavi kararı verilirken çok yönlü düşünülmesi ve hastaların bireysel ihtiyaçlarının değerlendirilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Varikosel ve erkek kısırlığı arasındaki bağlantı

Varikosel Tedavisi Ne Zaman Gerekli?

Varikosel tedavisinde altın standart mikrocerrahi varikoselektomi operasyonudur. Mikrocerrahi operasyonlarında deneyimli üroloji ve androloji uzmanlarınca gerçekleştirilmesi gereken ameliyat sırasında hem varisleşen hem de varisleşme ihtimali olan damarlar bağlanabiliyor. Böylece varikoselin nüksetme ihtimali minimize edilebiliyor. Unutulmaması gereken ise varikosel teşhisi konan her hastaya mikrocerrahi varikosel ameliyatının önerilmeyebileceği. Operasyon için belli başlı şartların karşılanması gerekiyor.

Varikosel erken yaşlarda, ergenlikte görüldüğünde cerrahi operasyon tercihten ziyade bir gereklilik olarak karşımıza çıkıyor. İlerleyen yıllarda çocuk sahibi olunabilmesini sağlamak amacıyla, sperm analizi yapılamasa dahi, ergenlik dönemindeki hastaların testis boyutları değerlendirilerek ameliyat kararı verilebiliyor.

Mikrocerrahi ile varikoselektomi, seçilmiş hastalarda, sperm değerlerinin iyileştirilmesi ve erkek kaynaklı kısırlığın tedavisi amacıyla gerçekleştirilebiliyor. Fakat bu noktada çiftlerin eş zamanlı değerlendirilmesi önem taşıyor. Çiftlerin yaşları ve genel sağlık durumları operasyon kararını etkileyebiliyor. Bunun temel nedeni mikrocerrahi ile varikoselektomi sonrası sperm değerlerinde ani bir yükseliş elde edilememesi. Operasyon sonrası hastaların hem yaşam tarzlarına dikkat etmeleri hem de önerilen vitamin takviyelerini aksatmadan kullanmaları gerekiyor. Operasyon sonrası üçer aylık dönemlerde sperm kalitesi yakından takip ediliyor ve doğal yollarla çocuk sahibi olunması ihtimali artırılabiliyor. Elbette böyle bir garanti verilmesi mümkün değil, kimi zaman varikosel ameliyatı tüp bebek tedavisi için sperm kalitesini artırmak amacıyla da gerçekleştirilebiliyor.

Varikosel ameliyatının önerildiği bir diğer durum da hastaların şiddetli ağrı nedeniyle yaşam kalitelerinin düşmesi. Bazı hastalarda varikosel, günlük yaşamı etkileyecek düzeyde ağrıya neden olabiliyor. Bu gibi bir durumda mikrocerrahi ile varikoselektomi konfor yükseltici etkisiyle gündeme alınıyor.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları