GeriE. Funda Tuzgöl Sebzeyi sevmeyenler yerine ne tüketmeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sebzeyi sevmeyenler yerine ne tüketmeli?

Sebzeyi sevmeyenler yerine ne tüketmeli?

Sebzenin yerini tutan alternatif besinleri Diyetisyen Funda Tuzgöl'den öğrendik.

Özellikle çocuklarda görülen sebze sevmeme sorununa bazı büyüklerde de rastlanabiliyor. Peki, sebze sevmeyen bireyler bu açığı ne ile kapatmalılar? Diyetisyen Funda Tuzgöl, sebzelerin faydalarını anlattı ve bu besinleri sevmeyenlere yerini tutabilecek alternatifler sundu.

Birçok vitamin ve flavonoid (meyve ve sebzelerde bulunan doğal kimyasallar) dışarıdan aldığımız antioksidanlardır. En önemli antioksidanlardan biri de C vitaminidir. Daha çok taze sebze ve meyvelerde bulunur. Depo edilemez, bu nedenle de gereksinimi fazladır. C vitamini kaynakları günde 4-6 kez alınmalıdır. Örneğin; 3 porsiyon meyve+1 porsiyon sebze+1 porsiyon salata tüketen kişi, günlük C vitamini gereksinimini karşılamış olur.

Vücudun en çok gereksinim duyduğu vitaminlerden olan C vitamini harabiyeti en kolay vitamindir. Fazla alınan C vitamini idrarla atılır, bu nedenle de toksik değildir. Isıya, pişirmeye, kaynatmaya ve güneşe karşı dayanıksızdır. Örneğin; çiğ olarak yenen ıspanaklı salatanın C vitamini düzeyi 100 birimken, 3 kez ısıtılan ıspanak yemeğinin C vitamini düzeyi 5 birime düşer. İşte bu nedenle her yemeğin yanında taze çiğ salata tüketmek önemlidir.

Sebzelerin faydaları

  1. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlarlar.
  2. Yaşlanmayı geciktirirler.
  3. Kanın pıhtılaşmasında etkilidirler.
  4. Enerji metabolizmasında önemli yer tutarlar.
  5. Büyümeyi artırırlar.
  6. Vücutta sıvı dengesini kurarlar.
  7. Kemik kütlesini koruyup hayat boyu güçlü tutarlar.
  8. Dişleri güçlendirirler.
  9. Saç ve tırnakların kalitesini artırırlar.
  10. Hafızayı kuvvetlendirirler.

Sebze sevmiyorsanız yerine bunları tüketin

Vitamin, mineral ve posa yönünden zengin sebze çeşitlerini tüketmeyenler aşağıdaki besinleri günlük ya da haftalık diyetlerine mutlaka eklemeliler:

  • Yaş ya da kuru meyveler
  • Meyve ve sebzelerin taze sıkılmış suları
  • Çiğ ve taze hazırlanmış salatalar
  • Kuru baklagiller
  • Fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar
  • Süt ve yoğurt türevi kalsiyum kaynakları
  • Balık çeşitleri
  • Yumurta

Bu besinlerin tüketim miktarını kişinin kilo, yaş ve hastalık durumuna göre düzenlemek gerekir. Sebzelerin tüketilmemesi halinde bu yiyecekleri yemek, ortaya çıkabilecek posa, vitamin ve mineral açığını da kapatacaktır.

False