Vücudunuzu oruca hazırlayın

Ramazan gelmeden kendinizi oruca hazırlayın.

Haberin Devamı

Oruç tutmak bütün dinlerin ortak noktalarından biri ve oruç tutmanın vücuda birçok yararı var. Kalori kısıtlaması yapmanın canlıların sağ kalma sürelerini uzatmanın en iyi yollarından biri olduğunu söyleyen Obezite ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, sağlıklı bir ramazan geçirmek için önerilerde bulundu.

Orucun Vücuda Vereceği Yararı Yok Ediyoruz

Oruç tutmak da bir tür kalori kısıtlaması yapmaktır. Ancak çoğu zaman sahura kalkmıyoruz ve iftarda aşırı şekilde pilavlar, börekler, etler, pideler ve çeşit çeşit tatlılar yiyerek orucun vücudumuza vereceği yararı yok edip kendimize zarar veriyoruz.

Özellikle oruç tutacağımız bu yıllarda, oruç tutmak yaz aylarına denk geldiği için günler çok uzun ve çok sıcak. Eğer gerekli önlemleri baştan almayı bilmezsek birçok sağlık problemi yaşayabiliriz. O ramazan ayı başlamadan, daha sağlıklı oruç tutabilmek için vücudunuzu hazırlayın ve beslenme içeriğinizi biraz değiştirin.

Sağlıklı Bir Ramazan Ayı Geçirmek için Neler Yapabiliriz?

• Her gün sekiz bardak su içmeye özen gösterin. Eğer su içmeyi sevmiyorsanız, su içmeyi sevmek için çeşitli yöntemler deneyebilirsiniz. 1 litre suyu bir sürahiye koyun ve içine taze meyve (çilek, elma, limon, nane) dilimleyin. Sürahiyi her zaman görebileceğiniz bir yere koyun ve vücudunuzu suya doyurun. Oruç tutmaya başladığınızda bunu alışkanlık haline getireceğiniz için, iftarda ve sonrasında su içmeyi ihmal etmezsiniz.

Haberin Devamı

• Özellikle akşam yemeklerini oruca başlamadan önce daha hafif yemeye özen gösterin. Akşam yemeklerinizi çorba, etli bir sebze yemeği, yoğurt ve ekmekten oluşacak şekilde hazırlayın. Ramazandan önce akşam yemeklerinizi bu şekilde yemeye başladığınızda, vücudunuz alışacağı için ister istemez iftarda ağır yemekler yiyemeyeceksiniz.

HEM HAFİF HEM DE LEZİZ SEBZE TÜRLÜSÜ TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

• Akşam yemeğinden sonra hiçbir şey yiyip-içmeyin. Gece yatmadan 3 saat önce besin alımınızı kesin. Akşam yemeğinden sonra yeme-içme alışkanlığınızdan kurtulabilirseniz iftardan sonra da yeme alışkanlığınız olmaz ve daha rahat bir mide ile oruç tutabilirsiniz.

Haberin Devamı

• Çay, kahve tüketiminizi sınırlayın. Çünkü çay ve kahve vücuttan su atar. Yaz aylarında vücudun suya daha çok ihtiyacı olduğu için bu tür içecekler fazla tüketilirse susuzluk daha çok oluşabilir. Özellikle oruç tutmaya başlamadan önce bu alışkanlıklarınızdan uzaklaşırsanız ramazanda daha rahat edersiniz.

• Her gün 45-60 dakika arasında yürüyüş yaptığınızda vücut direncinizi artırırsınız. Daha dayanıklı olursunuz. Kendinizi daha güçlü hissedersiniz. Ramazan ayında da yürüyüşlerinizi yapmaya devam edin. İftardan 2 saat sonra yapacağınız en az yarım saatlik yürüyüş metabolizmanızı düzenler. 

Yazarın Tüm Yazıları