Ağrı kesicilere dikkat!

Şiddetli olduklarında, ağrılarla baş etmek kolay olmayabiliyor.

Haberin Devamı

Özellikle tekrarlayan ağrılar, yaşam kalitesini ciddi düzeyde etkileyebiliyor, hatta hayatınızı karartabiliyor. Bunun ne anlama geldiğini, migren krizi yaşayanlar, bel fıtığına yakalananlar ya da fibromiyalji ile savaşanlar bilir.
Bir yandan başınız, sırtınız, beliniz ya da dizleriniz ağrırken diğer yandan işinizi gücünüzü yapmakta zorlanmaya başlıyorsunuz. Dahası yaptığınız işin kalitesi de düşmeye, iş hatalarınız artmaya başlıyor. İşte bu nedenle ağrısı olan birinin aklına hemen bir ağrı kesici yutup ağrıdan kurtulmak geliveriyor.
Diğer taraftan, son yıllarda çok şiddetli ağrıları bile çok kısada sürede geçirebilen mükemmel ağrı kesiciler geliştirildi: Bu haplar işe de yarıyor. Ne var ki, vücudunuza giren her yapay kimyasal gibi ağrı kesicilerin içindeki moleküller de midenize, bağırsaklarınıza, karaciğer ya da böbreklerinize zarar verebiliyor.
NELER OLUYOR?
Acil servislere mide kanamasıyla müracaat eden pek çok hastada kanamanın nedeninin aspirin ya da diğer ağrı kesicilerden biri olması (diklofenak, ibubrofen, naproksen gibi), biz hekimleri hiç şaşırtmaz.
Gastroentereloji uzmanlarına göre karaciğer iltihaplanmalarının (hepatit) en önemli nedenlerinden biri de yine ağrı kesicilerdir. Mesela içinde parasetamol (asetominefen) bulunan ilaçlar karaciğere zarar verme konusunda son derece ünlüdür.
İçinde piramidon olan ağrı kesicilerin kemik iliğinde hücre üretimini durdurabildiğini ve kemik iliğini çalışamaz hale getirdiğini de biz hekimler çok iyi biliriz ama hastalarımızın bu tür tehlikeler konusunda yeteri kadar bilgili olmadıklarını unuturuz.
MASUM OLANI YOK
Hiçbir ağrı kesici masum değil. Her ilaç gibi onların da önemli toksik etkileri olabiliyor. Sorun bu ilaçların günlük yaşamda çok sık kullanılabilmelerinden, bunların reçetesiz de satılabilmesinden ve hastaların bilgilendirilmemesinden kaynaklanıyor.
Reçetesiz ağrı kesici içmek en büyük yanlış olarak gösteriliyor. Ağrı kesici önerilen hastaların sağlık durumları dikkat alınmadan rastgele ağrı kesici kullanmalarına sebep olmak da bir başka sorun olarak gösteriliyor. Önemli bir problem de bu ilaçların doktora sorulmadan eş dost, konu komşu tavsiyesiyle kullanılmaları.
NE YAPMALI?
Her yıl yüzlerce kişi bilinçsiz ağrı kesici kullanımı nedeniyle karaciğer iltihaplanmasına yakalanıyor. Bunların bir kısmı -özellikle çocuklar- maalesef karaciğer koması nedeniyle kaybedilebiliyor. Böbrek yetmezliği hastalarına sadece yanlış ağrı kesici kullanımı nedeniyle her yıl yüzlerce yeni insan ekleniyor. Pek çok kişi ağrı kesicilere bağlı mide kanaması nedeniyle hastanelere yatmak zorunda kalabiliyor.
Ağrı kesici kullanmadan önce bir değil, iki değil 22 kere düşünün derim.

Haberin Devamı

Diz ekleminde romatizmanız varsa...
- Fazla kilolarınızdan kurtulun.
- Doktorunuzun önerdiği eklem güçlendirici egzersizleri ihmal etmeyin.
- İlaçlarınızı düzenli olarak alın.
- Problemli bölgeye sıcak uygulamalarla ağrı ve eklem tutukluğunuzu azaltın.
- Ekleminizi ısıtmak için krem ve jellerden, sıcak banyodan, sıcak su şişelerinden yararlanın.
- Dizinize düzenli olarak egzersiz yaptırmayı unutmayın.
- Diz, uyluk ve baldır kaslarınızı güçlü tutmaya çalışın.
- Dizinize aşırı yüklenmeyin.
- Az az ve sık kullanma prensibine bağlı kalın.
- Baston ve benzeri aksesuvarlardan yararlanın.
- Doktorunuz öneriyorsa Glukozamin, Kondroidin, MSM, SAMe, Omega-3 ve benzeri desteklerden istifade edin.
- Doktorunuz eklem içine kayganlaştırıcı enjeksiyonlar yapmayı öneriyorsa itiraz etmeyin.
- Diz protezi teklif ediyorsa ikinci fikir almayı ihmal etmeyin.

Her okuduğunuza inanmayın!

Haberin Devamı

İnternette gördüğüm bir ürün tanıtımı bu köşede okuduklarınızın ne kadar önemli ve anlamlı olduğunu bir kez daha doğruluyor. Ürün tanıtımında bu muhteşem ve mucize ürünün Hollywood yıldızlarının tercihi olduğu (!) belirtiliyor. “Eğer doğanın yedi mucizesini içeren bu ürünü alırsanız, egzersiz yapmak veya diyet yapmak gibi zahmetlerle uğraşmanıza gerek yok” deniyor. Yani bu mucize tablet bütün egzersiz ve beslenme önerilerini çöpe atıyor. Ürünü ithal eden firmaya göre “tüm dünyada deprem etkisi yaratan” bu mucize zayıflama tabletleri kullananları şaşkına çeviriyor.
Bu ürünü kullananların bir süre sonra şaşıracağına biz de inanıyoruz. Ama şaşkınlıkları kilo vermekten değil, verdikleri paranın boşa gitmesinden kaynaklanacak.
Değerli okurlar, internet bir iletişim alanı olarak son derece önemli ve etkili bir araçtır ama sağlığınızı yönetme bakımından inanılmaz yanlışlar içeren tavsiyeler ve ürünlerle doludur. Bu yönüyle trafik polisi bulunmayan, herkesin istediği sürat ve tarzda araç kullandığı polissiz bir otobandan farkı kalmamıştır. İnternet aracılığıyla ürün almadan önce bir değil, iki değil, 12 kere düşünün! Satın alacağınız ürünü kimlerin tavsiye ettiğini, arkasında güvenilir bir araştırma veya uzman önerisinin bulunup bulunmadığı mutlaka tetkik edin. Yoksa sağlığınızı kaybetmeniz işten bile değildir.

Doğal yöntemlerden faydalanın

Haberin Devamı

Ağrı kesici kullanmak yerine ağrınızı doğal yollarla, ilaçsız azaltmaya ya da sonlandırmaya çalışın. Mesela yogadan, meditasyondan, rahatlatıcı desteklerden istifade edin. Ağrıyan bölgelere masaj yapmak, sıcak-soğuk uygulamak da mümkün. Baş veya diz ağrısı için buz torbaları, bel ağrıları için sıcak bir termofor (saat başı 10-15 dakika) mükemmel bir seçim olabilir. Fiziksel aktivite planı, huzur odaklı bir yaşam tarzı, ses kaynaklı ağrıların çoğunu ortadan kaldırmasa da hafifletecektir. Doğal yöntemlerden akupunkturu denemeyi de düşünebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları