9 yaşındaki Tuana’nın tepkisi

"LÜTFEN bu mektubumu gazetenizde yayınlayın. Adım Tuana, 9 yaşındayım. Çayyolu Necdet Seçkinöz İlköğretim Okulu 3-B sınıfı öğrencisiyim.

Biz İlko Konut Sitesi’nde oturuyoruz. Benim en çok istediğim şey bahçeli bir evimizin olmasıydı. Ve oldu. Bu nedenle çok mutluydum. Şimdi değilim. Çünkü bir gecede evimizin karşısına komşumuza da 3 metre uzaklıkta 28 metre yüksekliğinde baz istasyonu denilen bir ejderha yapıldı.

Bu ejderhayı Vodafone ismindeki yabancı bir şirketin yaptırdığını öğrendik. Önceleri bunun çirkinliğinden korkuyordum ama şimdi vereceği zararlardan korkuyorum.

Yalçın amca annem bana cep telefonumla aynı odada yatmanın zararlarını anlatırken, Vodafone’un diktiği bu koca ejderhanın bana, sevdiklerime ve bahçemizdeki çiçeklere vereceği zararı düşününce çok ama çok korkuyorum.

Beni en çok üzen şey yabancı bir şirketin benim yaşadığım evin yanına bunu yapmasına kim müsaade etti?

Sizce bizim hayatımız bu kadar değersiz mi?

Tüm devlet büyüklerimize sesimizi duyurmanızı istiyorum!"

Amerika’dan bize ’Ayrancı’ fırçası

SAYIN Bayer,
ben Baltimore’a göç etmiş bir Ayrancı semti sakiniyim, gelmeden önce yüzlerce kez size ve diğer yazarlarınıza e-mail attım.

Telefonla aradım ve bu kavşağı ve getirdiği duzenlemelerin zararlarını anlatmaya çalıştım ama tınmadınız... Geriye kalan 6 aylık sürede konuda hiç bir kelime yazının köşenizde ve gazetenizde çıkmaması da bu düzenlemeyi benimsediğinizi, bu karmaşaya alıştığınıza ve insanları da dolaylı olarak alıştırdığınıza bağlıyorum ve sizi protesto ediyorum.

Dr. Barış TÜRKBEY- National Institutes of Health, Bethesda Maryland, ABD

(Not: Biz böyle bir konuşma yapmadık; bu konuda Amerika’dan aranmadık. Sayın Türkbey bizim adımıza bir başka kişiyle mi konuştu? Her türlü eleştiri ve görüşünü sunabilir.)

’Bir organın bağışı dindirir gözyaşı’

ÇEVRE
ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) ’Organ Bağışı Haftası’ nedeniyle 3-9 Kasım tarihleri arasında bir dizi etkinlik gerçekleştirirken, halkın duyarlılığını arttırmak için organ bağışı kampanyası açtı.

"Bir organın bağışı, dindirir bin bir gözyaşı"

ÇETKODER
Genel Başkanı Mustafa Göktaş, halkın organ bağışı konusunda bilinçlenmesi açısından bir dizi etkinliğin yanısıra afişli kampanya da başlattıklarını bildirdi ve "Organ bağışı bir yaşam bağışıdır. Sizlerde bizlerde birer yaşam armağan edebiliriz. Bir faninin bırakabileceği en güzel miras hayatta iken organ bağışıdır. Organ bağışı ülkemizde yaygın değildir. Avrupa ülkelerinde ve ABD de Organ Bağışı gelişirken, bizde yaygın hale gelmemiştir ve halen tedirginlik ve tereddütler yaşanmaktadır. Oysa ülkemizde böbrek makinelerine bağlı o kadar çok insan var ki anlatmak ile bitiremeyiz. Sadece böbrek de değil... Göz, karaciger bir çok dalda organ bekleyen hastalar var. Yapacağımız organ bağışı hayat kurtaracaktır. Ve karşınızdakilere yaşam armağan etmiş olacaksınız. Yaşamın değerini bilen yaşatır. Unutmayalım ki, bir organ bağışı dindirir bin bir gözyaşı... Çaresiz insanlara el uzatmak, onlara yardım etmek en kutsal görevdir."

Organ bağışı nedir

KİŞİ
hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Organ bağışında bulunan kişinin organlarının hangi durumda ve nasıl alınacağı 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun’da açıkça belirtilmektedir. 2238 sayılı yasaya göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.
Yazarın Tüm Yazıları