84'lük delikanlının sırrı

Sıradan adamolmak istememİzmir’in 84’lük delikanlısı Erdoğan Tözge, “Hırslıyım, en iyiyi, kimsenin yapamadığını yapmak isterim. Sıradan olmaktan hoşlanmam, benim işim fark yaratmak. Limitim yoktur. ‘Buraya kadar’ demem. Zira, durursan düşersin” diyor.? İzmir’e sayısız eser kazandıran Erdoğan Tözge, bitmek tükenmek bilmeyen enerjisinin sırrını şöyle açıklıyor: “Hayatımda bir gün bile dinlenmedim. Hafta sonu da işe gelirim. Sağlığımı yumurta ve balığa borçluyum.” »6. sayfada

Haberin Devamı

Adnan Kaya ile SIRA DIŞI


Mekanda lezzet ararım
· İzmir’de; Deniz, Sipari, Sakız, Bolu Mangal, Bizim İnegöl Köftecisi, Hisar Balıkçısı Rıza, Balıkçı Veli Usta.
· Çeşme’de; Dalyan Körfez, Dost Pide, İmren, Gözde Balık.
· İstanbul’da; Kıyı, Karaköy, Papermoon.
· Yurtdışında; ağırlıklı olarak deniz ürünleri sunan mekanlar.
· Bir mekanda lezzet ararım. Lezzet olduktan sonra salaş da olsa olur.

Yumurta ve balıksız yapamam
· 84 yaşındayım. Sağlığımı yumurta ve balığa borçluyum. Her gün yumurta, haftada en beş kez de balık yerim.
· Eskiden ülser geçirdiğim için yemek saatlerim düzenlidir. Sabah 07.00, öğlen 12.00, akşam 19.30’da sofradayımdır.
· Her gün kahvaltımı yaparım. Tulum peyniri ve yumurta olsun isterim. Öğlenleri dışarıda yerim. Balık ağırlıklıdır. Zaman zaman salata, sebze, ızgara köfte de tüketirim. Akşamları evdeysem daha hafif şeyler tercih ederim. Genelde çorba ve üzerine bir tabak sebze olur. Dışarıdaysam ve konuğumun başka bir tercihi yoksa balık isterim.
· Gün içinde saat 10.00’da meyveli yoğurt ve yanında altı badem, 15.00’te de bir meyvem vardır. Ceviz ve fındığı da severim, onlardan da atıştırırım.
· Baharatı severim. Karabiber ve pul biberi eksik etmem.
· Eşim çok titiz, ortalığı dağıtıyorum diye beni mutfağa sokmaz. Canım çektiğinde girer, menemen yaparım.

Haberin Devamı

Çeşme’yi dünyaya değişmem
· Uzun süreli tatile çıkamam, işim çok. Ancak bayramlarda ailecek bir yerlere gideriz, o da 2-3 günü geçmez.
· İşim gereği Yunan adaları ve Romanya’yla iyi ilişkilerim var. Avrupa’nın yanı sıra oralara sık sık ziyaretlerim olur.
· Yazın ise Çeşme’deyim. Haftanın dört gecesini orada geçiririm. Cumhurbaşkanı gelse beni başka yere götüremez. Çeşme’ye aşığım, dünyanın hiçbir yerine değişmem.


İZMİR’e sayısız eser kazandıran yüksek inşaat mühendisi, mimar Erdoğan Tözge, 84 yaşında olmasına rağmen bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle dikkat çekiyor. Son yıllarda ağırlığını su arıtma ve turizme veren Tözge, “Hastalık nedir bilmem. Sağlığımı yumurta ve balığa borçluyum. Her gün yumurta, haftada en beş kez de balık yerim” diyor. Erdoğan Bey, kendisini böylesine dinç tutan, hayata bağlayan, başarıdan başarıya götüren özelliğinin çalışkanlık olduğunu söylüyor, “Hırslıyım, en iyiyi, kimsenin yapamadığını yapmak isterim. Sıradan adam olmaktan hoşlanmam, benim işim fark yaratmak. Benim için limit yoktur. ‘Buraya kadar’ demem. Çünkü ‘Bitti’ dediğin zaman bitersin. Durursan düşersin. Hayatımda bir gün bile dinlenmedim. Kimseden destek almadım, her şeyi kendim yaptım. Hafta sonu da işe gelirim” diye konuşuyor. Yaşamayı çok sevdiğini, içinde hiç ölmeyecekmiş gibi bir his olduğunu belirten Erdoğan Tözge, yaşamı bir pastaya benzettiğini, her gün bu pastadan bir dilim yediğini, o gün bazı şeyler ters gitse de programda iyi bir şeyler varsa onu düşündüğünü, ötekileri silkeleyip attığını kaydediyor. Çeşme ve Altay aşığı, Rotary ve 40’ın üzerinde dernekte görev yapan, başı her sıkışanın ilk onun kapısını çaldığı Tözge, ekliyor: “Toplumda seviliyorum, iyi bir yerim var, bu benim en büyük sermayem.”

 

Haberin Devamı

Saatin çalmasını beklemem
· 23.00-23.30 gibi yatarım, 06.30-06.40’ta da kalkarım. Saati kurarım ama çalmadan uyanırım. Uykuyu çok sevmem. Müteahhitlik yaparken 2.5-3 saat yeterdi. Duşumu alır, tıraşımı olur, kahvaltımı yapar, son satırına kadar akşam okumak kaydıyla gazetelere göz atar, 08.00’de evden çıkarım.

 

Temizlik konusunda titizim
· İlk arabam 1965’te bir ABD’liden o günün parasıyla bin 300 liraya aldığım Hudson’du. Halen biri 2011 Mercedes 250S, diğeri 2012 Toyota Corolla olmak üzere iki otomobilim var.
· Araba kullanmayı sevmeme rağmen, eşim çok istemediği için şoförüm var.
· Gençken çok hızlı bir sürücüydüm. Bir ara uçak fobim olmuştu, her yere mecburen arabayla gidip geliyordum. Görüş mesafemde önümde-arkamda başka araç olmasın isterdim. Bir gün bir arkadaşım, “Tam 84 arabayı solladın, farkında mısın” demişti.
· Kendim sık direksiyona oturmasam da zaafım var, kaliteli arabaları severim. Titizimdir, temiz olsun isterim.

Haberin Devamı

Kıyafetlerimi kendim çizerim
· İyi giyinmeyi severim. Kıyafetlerimi kendim çizer, terzime diktiririm.
· Çok titizimdir. Düğme deliğinin kaç milim olacağına kadar söylerim.
· Yurtdışından hazır aldığım da olur.
· Siyah, lacivert, bej, kahverengi ve beyaz renklerden hoşlanırım.
· Ancak, cesurumdur. Pembe de giyerim, sarı da, yeşil de... Kendime güverinim, yakıştırırım.
· Özellikle kravat da çok renkliyimdir. Gömleğimi ve ceketimi ona göre kombine ederim. Kimse de yadırgamaz.
· Üniversitedeyken modelistlik de yaptım. Ulusal gazetelerde kadın ve erkek modası çizdim.

40’ı aşkın dernekte üyeyim
· Hobilerimin başında spor, seyahat, giyim gelir.
· Tabii bir de dernekler. 40’ın üzerinde dernekte görev yaptım hala da yapıyorum. Çünkü beni insan çok ilgilendiriyor. Toplumcu bir yapım var. İnsanları tanımak, anlamak isterim. Bu yaşıma kadar hep insanların içinde oldum. Beni herkes ilgilendirir, her birinde bir şey görürüm. Her dernekten davet gelir, kırmam, giderim. Elimden geldiğince katkı koyarım.
· Ayrıca, Rotary Ailesi’nin bir üyesiyim. Konak Rotary Kulübü’nü kurdum.
· Bulmaca çözmeyi çok severim. Bir ara da pul biriktirdim. Olta balıkçılığına da meraklıyım. Kafamı boşaltmama yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

Atletizmde ödüllerim var
· Lisede futbol oynadım, atletizm yaptım. 3 ve 5 bin      metrede ödülüm var.
· 1951’de Altay’a girdim, giriş o giriş. Divan Kurulu       Başkanlığı dahil birçok görevde bulundum.
· İZVAK’ta da geçen dönem başkanlık yaptım.
· Altay’ın dışında Fenerbahçe’yi severim.


Benim işim fark yaratmak
· 1951’de İTÜ Mimarlık’ı bitirdim.
· İş hayatıma İzmir Fuarı Fen Bürosu’nda başladım. 1954’e kadar Belediye İmar Müdürlüğü’nde çalıştım.
· Sonra bir yıl Nazilli Kemer Barajı’nda görev aldım.
· Ardından İzmir’e döndüm, önce serbest mimarlık sonra inşaat müteahhitliği yaptım, kente sayısız eserler kazandırdım. 1964-2004 yılları arasında akaryakıt             istasyonu işletmeciliği yaptım.
· 2004’te İtalyan su arıtma devi Sireg S.p.A.’nın Türkiye Temsilciliği ve genel distribütörlüğünü üstlendim.
· Üç yıl önce de Ekselans Turizm’le turizm sektörüne girdim.    Bu son işim mi, hayır. Sondan bir önceki. Çeşme’de ortağı ve  yönetim kurulu üyesi olduğum Tetusa’yla Çeşme’ye termal turizm tesisi kazandımaya kararlıyım.
· Hırslıyım, en iyiyi, kimsenin yapamadığını yapmak isterim. Sıradan adam olmaktan hoşlanmam, benim işim fark yaratmak. Benim için limit yoktur. ‘Buraya kadar’ demem. Çünkü ‘Bitti’ dediğin zaman bitersin. Durursan düşersin. Kendime güvenim tamdır. Bir konu olduğunda anında karar veririm. En az kelimeyle derdini anlatanı severim. En ufak ayrıntıya dahi dikkat ederim.
· Hayatımda bir gün dinlenmedim. Kimseden destek almadım, her şeyi kendim yaptım. Hafta sonu da işe gelirim. Cumartesileri tam gün, pazarları saat 15.00-16.00’ya kadar çalışırım. Haftayı değerlendirir, önümüzdeki günleri planlarım.
· Randevu konusunda çok hassasım. Beklemeyi de bekletmeyi de   hiç sevmem. Günde 10-15 arası randevu trafiğim var. Birinin           aksaması tüm planlarımı alt üst eder.

Haberin Devamı


HAYAT FELSEFESİ
Yaşamayı çok seviyorum. İçimde hiç ölmeyecekmişim gibi bir his var. Hayata hep olumlu bakarım. Yaşamı bir pastaya benzetiyorum. Her gün bu pastadan bir dilim yiyorum. O gün bazı şeyler ters gitse de programda iyi bir şeyler varsa onu düşünürüm, ötekileri silkeler atarım. Birden fazla sorun varsa hepsinin birden üstüne gitmem. Toplumda seviliyorum, iyi bir yerim var, bu benim en büyük sermayem.

Yazarın Tüm Yazıları