70 orta yaş oldu

10 yıl kadar önce rahmetli Hürriyet muhabiri Yener Süsoy Ağabey’le yaptığım röportajdaki bir cümlem herkesi şaşırtmıştı: 70 yaş orta yaştır!

Bu tahmini yaşlılık araştırmalarının sonuçlarına ve modern tıbbın ulaştığı mükemmel düzeye güvenerek yapmıştım. Nüfus istatistiklerinin kullandığı eski tasnif artık çok gerilerde kalmıştı. Yeni bakış 70-75 yaş dönemine kadarki süreyi orta yaşlı, 75-85 kuşağını yaşlı, 85 sonrasını ise en yaşlı grup olarak görüyordu. Gelişmeler daha 10 yıl geçmeden bunu doğruladı: Daha bir ay kadar önce ABD’deki bir araştırma orta yaş çizgisinin 60’lı yaşlara taşındığını gösterdi. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün "35 yaş yolun yarısı değildir, yarı yolun başlangıcı 50’li yaşlardadır" yaklaşımı doğrudur!

YAŞLANMIYOR, YILLANIYOR!

İki yıl önce yaptığım bir hatayı da artık değiştirmem gerekiyor. Kadınlar için "gölge çizgisi’nin 50’li yaşlarda olduğunu yazmıştım ama sevgili Nebahat Çehre ile tanıştıktan sonra bu rakamın en azından 60’lı yaşlara çıkarılması gerektiğinden kuşku duymuyorum. Nebahat Hanım gerçekten farklı yaşlanan, iyi yaşlanan, güzel yaşlanan bir hanımefendi. O yaşlanmayı "ihtiyarlamak değil yıllanmak" gibi görüyor. Nebahat Çehre’nin herkesin farklı yaşlandığı düşüncesine iyi bir örnek olduğunu da söyleyebilirim. Ne ruhen, ne de bedenen yaşlılığı asla redetmiyor ama zarafetle yaşlanmayı, yaşlanırken de genç, dinç, formda, güleryüzlü, dingin ve sağlıklı kalmayı iyi beceriyor. Tebrikler!

BESLENMESİ İYİ!

Nebahat Çehre’nin beslenme alışkanlıkları sağlıklı yaşamın ilkeleriyle uyum içinde. Balık, salata ve sebze ağırlıklı bir beslenme planını aksatmadan uyguluyor. Tatlı tutkusu ve ara öğün tüketmeme inadı dışında ciddi bir yanlışı yok gibi görünüyor. Az yiyen, aç kalkmayı bilen, midesini yiyeceklerle tıka basa doldurmak yerine hafif ama güçlü besinler tüketen bir beslenme tarzı var. Nebahat Çehre’nin beslenme alışkanlıkları ve besin seçimleri bakımından iyi bir notu var: 8

Yaşam tarzı alışkanlıkları iyi ama keşke sigarayı hiç kullanmasaydı. Sigara konusunda inatçı tutumumuzu hiç değiştirmeyeceğiz. Nebahat Hanım’ın diğer iyi alışkanlıklarına rağmen yaşam tarzı seçimleriyle ilgili notunu sadece o 3-5 sigara yüzünden düşüreceğiz: 7

TEFLON STRATEJİSİ

Nebahat Çehre stresle hiç tanışmamış! Yaşadığı bunca yoğun olay, ilgilendiği sorumluluklar ve yaptığı meslek ciddi bir stres kaynağı olsa da muhtemelen kendisi iyi bir "teflon stratejisi" uygulayıcısı olmalı. Stresi yok sayıyor, üstüne hiç yapıştırmıyor. Nebahat Hanım’ın işte bu nedenle stres yükü az, stres yönetim notu yüksek: 8

Nebahat Çehre’nin genetik mirası da iyi görünüyor. Aileden gelen iyi genlerle donatılmış bir genetik kurgusunun olduğu anlaşılıyor. Nebahat Hanım’ın genetik mirası bakımından da notu da oldukça yüksek: 8

AKTİVİTE NOTU DÜŞÜK

Düzenli egzersiz alışkanlığının bulunmaması Nebahat Çehre’nin önemli eksiklerinden biri gibi görünüyor. Anlattıklarına göre Nebahat Hanım hareketsiz bir hayat yaşıyor. Evde yaptığı aeorobik egzersizlerini ve günlük yaptığı yürüyüşlerini biraz daha uzatması ve güçlendirmesi gerekiyor. Sadece aerobik egzersizlerle yetinmeyip, kas güçlendirici direnç egzersizlerine de zaman ayırmasında yarar vardır. Nebahat Çehre’nin aktivite notu düşük: 7

Nebahat Çehre sosyal çevresi geniş, ilişkileri güçlü bir yaşam tarzı oluşturmuş. Pozitif düşünceyi, olan-bitene olumlu bakıp, bu da geçer diyebilmeyi alışkanlık haline getirmiş. Kendisiyle barışık, işini seviyor, yaşını ve yaşadıklarını sorun etmiyor. Belki de bu nedenle detoks kürlerine ihtiyaç bile duymuyor. Nebahat Çehre’nin bu özellikleri beden-akıl dengesi notunu yükseltiyor: 8

MİDE İLAÇLARI RİSKİ ARTIRIR MI?

Nebahat Hanım’ın kullandığı besin desteklerinden en önemlisi antioksidanlar. Antioksidan kullanımı özellikle sürekli dizi setlerinde, ışık, ses ve hava kirlenmesine maruz kalan, uyku, yeme-içme zamanı düzensiz olan birisi için alınabilecek en önemli önlemlerdendir, doğru yapıyor. İlaç olarak kullandığı proton pompası baskılayıcıları konusunda (lansoprozol) daha dikkatli olmasını öneririm. Lansoprozol omeprozol, pantoprozol vb. kimyasalları içeren proton pompası baskılayıcılarının orta yaşlı kadınlarda kemik kırılganlığını arttırdığını ve kalça kırığı kırılması riskini bir hayli yükselttiğini gösteren yeni ve önemli bir çalışma var.

GLUKOZAMİN FAYDALI MI?

Nebahat Hanım’ın kullandığı diğer besin desteği glukozamine gelince: Bu besin desteği deniz hayvanlarının kabuklarından elde ediliyor. Glukozamin sülfat kıkırdak tamircisi gibi çalışıyor ve yaşlanmaya bağlı doğal kıkırdak bozuşmasını yavaşlatabiliyor. Ayrıca bu nedenle ortaya çıkan romatizmal şikayetlerin çoğuna (ağrı, şişlik) iyi geliyor. En önemli sorun alerji yapabilmesi ve midede tahriş oluşturması. Eğer böyle bir sorun oluşmamışsa kullanımında ciddi bir risk yok. Sayın Nebahat Çehre’ye sağlık, huzur ve keyif dolu bir yaşam diliyorum.

NASIL YAŞIYORSUNUZ?

NEBAHAT ÇEHRE (62) Aktris

Ailemde ne kalp, ne mide hiçbir ciddi hastalık yoktu. Bu kısmen bana da yansımış olabilir. Çünkü bugüne kadar kalbimle ilgili bir sorun veya tansiyon, kolesterol gibi bir sorun çekmedim. Ama gastritim var. Bunun yanı sıra eklem ve kas sorunu yaşıyorum, osteoporozdan mustaribim ve alerjim var. Günlük yaşamım orta hareketli geçiyor. Fırsat buldukça açık havada yürüyüş, evdeysem sık sık aerobik 20 dakika süreyle yapıyorum. Kilomu muhafaza etmeyi başarıyorum. Sosyal ortamlarda bile yiyecek tüketimim sınırlı. Bu yüzden diyet yapmama gerek kalmıyor. Öğünlerim düzenli, kahvaltımı hiç aksatmıyorum. Öğün aralarında hiç atıştırmam. Gece acıkırsam da sadece meyve yiyorum.

Balık, salata ve sebze en sevdiğim yiyeceklerin başında geliyor. Kırmızı et yerine balık yemeyi tercih ediyorum. Ekmek ve makarnadan uzak dursam da tatlıya meraklıyım. Günde tek bir kahve ve çok çay içiyorum. Günde 4-5 adet sigara içiyorum. Alkol tüketimim de haftada üç kadeh kırmızı şarapla sınırlı. İlaç olarak lansor, glucosamine, antioksidan kullanıyorum. Stresten dolayı özel bir sorun yaşamadım. Sık sık 22.30’dan önce yatıyorum. Pozitif düşüncede, kendine bakan bir kişiyim. Sosyal ilişkilerim sağlıklı. Ama özel bir detoks kürü uygulamıyorum.

BİR BİLGİ

MENOPOZ VE KADIN KALBİ

Menopozla birlikte azalıp kaybolan östrojen hormonunun koruyucu şemsiyesi ortadan kalkınca kadınlarda da kalp-damar hastalığı riski yükseliyor. Menopoza girerken yeni bir yol haritası oluşturmakta yarar var: 1) Sigarayı bırakın. 2) Doğru beslenin: Günde 300 mg’dan fazla kolesterol tüketmeyin. Haftada 2-3 kez balık yiyin. Yağsız veya düşük yağlı süt ürünlerine yönelin. Düşük yağlı veya yağsız kırmızı eti tercih edin. Hayvansal yağları iyice azaltın. 3) Aktivitenizi arttırın. Daha düzenli bir egzersiz programı oluşturun. En kolayı her gün en az 30 dakika kadar canlı bir yürüyüş yapmak. 4) Kilonuzu sağlıklı bir düzeyde tutun. 5) Kan basıncınızı kontrol edin. 130/85 mmHg’nin üzerine müsaade etmeyin. 6) Kolesterol seviyelerinizi dikkatle izleyin. LDL kolesterolünüzü 130’un altında, HDL kolesterolünüzü 45’in üzerinde tutun. Trigliserit seviyenizin 200’ü geçmesine müsaade etmeyin. 7) Alkol tüketiminize dikkat edin. Günde bir ölçüden fazla alkol tüketmeyin. 8) Stres seviyenizi kontrol edin. Depresyondaysanız tedavi olmaya bakın. Kronik depresyon kalp krizi riskini arttırıyor. 9) Mutlaka bir meşguliyet edinin. Bütün çalışmalar, hobisi olan, hayata sıkı sıkıya bağlı, olumlu düşünen aktif kadınların daha düşük risk taşıdığını gösteriyor.

BİR UYARI

Her pazar 13.30’da Kanal D’de yayınlanan Yaşasın Hayat Programı’nın bu haftaki konusu erkeklerde cinsel fonksiyon bozukluğu ve prostat bezi hastalıkları. Prof. Dr. Halim Hattat ve sevgili Kadir Çöpdemir ile size yeni gelişmeleri aktaracağız.

Nebahat Çehre’nin not ortalaması: 8
Yazarın Tüm Yazıları