53 yılda Atatürk olan Mustafa'nın koltuğu

1881 yılında doğan Mustafa, ülkesini işgale gelen yabancı orduları Çanakkale’de dize getirdiğinde 34 yaşındaydı ve ona Mustafa Kemal diyorlardı.

Haberin Devamı

Türkler topraklarını işgalden onun liderliğinde kurtardıktan sonra 42 yaşında Cumhurbaşkanlığı'na oybirliği ile seçilirken adı Gazi Mustafa Kemal Paşa idi ve 53 yaşında Meclis kararıyla Atatürk soyadını aldı.

Mustafa'yı 53 yılda Atatürk yapan, kendi Cumhurbaşkanlığı iradesiyle yönettiği ülkesinin Meclis'inde verilen bir karar değil, 53 yılda yaptıklarıydı.

Mustafa'yı 53 yılda Atatürk yapan, Millet Meclisi’nde karnı tok oturanların önüne hazır kanun tasarısı getirip, vekillerin sadece el kaldırarak itaat etmelerini sağlamak ve dokunulmazlıktan faydalanıp hizmetinde olduğu milletine yukarıdan bakan bir siyasi yaşamı sürdürmek değildi.

Mustafa'yı 53 yılda Atatürk yapan, cephede yenilgiye uğrattığı yabancı devlet adamlarının onu büyük bir devlet adamı olarak tanıması ve ayağına ziyarete gitmelerini sağlayan saygınlığıydı.

Mustafa'yı 53 yılda Atatürk yapan, ülkesini yıkan düşmanları yenilgiye uğratması ve ardından o devletler tarafından kurulan Milletler Cemiyeti'ne davet edilmesiydi.

Mustafa’yı 53 yılda Atatürk yapan, vatanını ve milleti bölmeden yaptığı devrimlerle, insanlar arasında ayrımcılık gözetmeden onları Türk olmanın gururu içinde yaşatmasıydı.

Mustafa'yı 53 yılda Atatürk yapan, askerken tümen, başkomutan iken Millet Meclisi, devlet başkanı iken bankalar, fabrikalar, halk evleri, üniversiteler, dil ve tarih kurumları kurmasıydı.

Haberin Devamı

Mustafa'yı 53 yılda Atatürk yapan, kendisinden önce 3 kıtaya hükmetmiş bir koltuğa oturarak Atatürk olunmayacağını bilerek, Atatürk olmak üzere oturduğu koltuğa kazandırdığı değerdi.

Bugün oturulacak koltuk için, daha önce olduğu gibi yine iddia edilir ki, o koltuğu hak eden ve sırada bekleyen ikinci Atatürk'ler var.

Mustafa'yı 53 yılda Atatürk yapan bir şeyler varsa, önce arkanızda bıraktığınız 53 yıla bakar ve Atatürk'ün koltuğuna dokunamazsınız.

Mustafa'yı 53 yılda Atatürk yapan, bayrakları bayrak, vatanı vatan, milleti millet yapan değerler varsa, Atatürk'ün koltuğuna oturamazsınız.

K.T.

GÜNÜN SÖZÜ

"Karanlık aydınlıktan, yalan doğrudan kaçar."

(Atasözü)

Napoleon'dan

"İnsanları yükselten iki büyük meziyet vardır. Erkeğin cesur, kadının iffetli olması. Bu iki meziyetin yanı başında her iki cinsi, kadınla erkeği şereflendiren tek fazilet vardır:

Vatana, icabında her şeyini feda edecek kadar bağlı olmak. Bu meziyetler ve bu fazilet en büyük kahramanlığı; hayatın elemine, kederine karşı fütursuz kalmayı ağır hadiselerin acılıklarına göğüs germeyi doğurur. İşte Türkler bu çeşit kahramandırlar ve ondan dolayı; Türkler öldürülebilir, lakin mağlup edilemezler. Türk askerini dal kılıç olmaya mecbur edecek kadar üstlerine varmamalıdır. Bir defa dal kılıç olmayı göze almış birkaç yüz Türk meydana çıkarsa önlerinde mağlup olmamak mümkün değildir."

(Napoleon BONAPART)

'Çağın vebası'

TÜRKİYE Genç İşadamları Konfederasyonu'nun (TÜGİK) ilk sosyal sorumluluk projesi olan 'Madde Bağımlılığı ile Mücadele' konulu projenin ilk durağı Mersin olmuş. 'Çağın Vebası Uyuşturucu' konulu konferansta, kimsenin pek ilgilenmediği konular masaya yatırılmış. Çarpıcı görüş ve uyarılar arasında şu sözler dikkat çekiyor:

Haberin Devamı

- Mücadele sadece iş alemini değil, tüm toplumu ilgilendirmektedir. Madde bağımlılığı, her geçen gün insanlığı tehdit eden önemli sorunlardan biri olma özelliğini artırarak sürdürüyor. Uyuşturucu maddeler her yıl binlerce insanın ölümüne ve özellikle genç neslin madden ve manen imhasına neden oluyor. (MEGİAD Başkanı Kasım Tanrıöver)

- Bağımlılıkla Mücadele Üst Kurulu oluşturulmalıdır. Madde Bağımlılığı ile Mücadele Günü ve Haftası ilan edilerek, her yıl o gün ve o hafta kamuoyu bilgilendirilmeli, medyanın da katkılarıyla okullarda, sivil toplum kuruluşlarında, mahalli idarelerde bilgilendirme, bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.” (TÜGİK Genel Başkanı Hazım Sesli)

- Bugün artık kaçakçılıkla mücadelenin yanı sıra bağımlılıkla mücadele de ön plana çıkmalıdır.

(BM Uyuşturucu ile Mücadele Avrupa eski Başkanı Edip Aktaş)

TÜGİK'in madde bağımlılığına dikkat çekmesi öteki STK'lara örnek olmalıdır.

Biliyor musunuz

- DSP'nin 8 Nisan Pazar günü Sıhhıye'de 'Erdoğan'a Uyarı', Atatürk Düşünce Derneği'nin de 14 Nisan Cumartesi günü Tandoğan'da 'Cumhuriyet Mitingi' düzenleyeceklerini... CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın, Milli Eğitim Bakanı'na 28.10.2002'den 2007 tarihine kadar bakanlık olarak kaç yönetmelik çıkarıldığını, bunların konularının ne olduğunu, kaçının Danıştay tarafından iptal edildiğini, iptal edilenler için ne yapıldığını sorduğunu... CHP Milletvekili Berhan Şimşek'in, TBMM Başkanı'nın kardeşi Yıldıray Arınç'ın kızı Burcu Arınç'ın, TBMM Milli Saraylar Dairesi'nde çalıştığı, kardeşi Ümit Doğan Arınç'ın aynı dairede oluşturulan Danışmanlar Komitesi'nde yer aldığı halde "TBMM kadrolarında çalışan, soyadı Arınç olan akrabam yok' şeklinde konuşan TBMM Başbakanı Bülent Arınç'ın istifa edip, şahsından ve kamuoyundan özür dileyip dilemediğini sorduğunu...

Haberin Devamı

Herkes ülkesine baksın

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi:

"TCK 301 kaldırılsın" demiş.

Anlaşılıyor ki, yasaların değiştirilmesi TBMM'nin işidir, bilememiş.

Üzücü olan, ülkeyi yönetenler:

"Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur."

Herkes kendi ülkesine baksın diyememiş...

Nazan MOROĞLU

İzmir'de bugün

EGE Koop'un 'İzmir'in Varları-Yokları' paneli Ege Üniversitesi Kültür Merkezi'nde bugün 13.00'te... Konuşmacılar; Nedim Atilla, Hüseyin Aslan, Aziz Kocaoğlu, Prof. Hüsnü Erkan, Dr. Ali Nail Kubalı, Sancar Maruflu, Işılay Saygın, Prof. Kamil O. Sındır, M. Ali Susam, Prof. Murat Tuncay, Öcal Uluç. İZMİR, Atilla İlhan Kültür Merkezi yarın 15.00'te açılıyor; Alsancak Yakın Kitapevi yanı. 0232-464 93 62. KARŞIYAKA Belediyesi'nin düzenlediği "3. Yılında Karşıyaka'da Yerel Yönetim' toplantısı cumartesi günü 13.00-16.00'da; yer Karşıyaka Öğretmenevi'nde. İZMİR eski Belediye Başkanı Osman Alyanak'ın 83. yaş günü bugün 14.30'da Büyükşehir Belediyesi'nde kutlanacak. Eski Dışişleri Bakanı Prof. Turan Güneş de 9 Nisan Pazartesi günü Alsancak'taki Turan Güneş Anıtı önünde anılacak; klarnet konseri sunulacaktır.

Haberin Devamı

Gül'lü kandil

BAŞBAKANLIK Basın Başdanışmanı Ahmet Tezcan'ın dün dostlarına gönderdiği telefon mesajında

"Gül Muhammed'in kokusu, ruhumuzu sarsın" diyor. Kandil'den bahsetmeyerek Muhammed'in gül kokusu ile neyi kastediyor acaba? Yeni 'patronu' için kandilin yüzü suyu hürmetine şimdiden bir temenni mi?

Yusuf TANAR

PANO

- SAADET Partisi'nin 66 ilde 10'ar kişilik ekiplerle yaptığı görüşmelerin iki günlük İstanbul ayağında Genel Başkan Recai Kutan ve arkadaşları Eminönü, Sultanahmet ve Kapalıçarşı esnafına çıkartma yapacaklar.

- DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Kadıköy örgütünün düzenlediği 'Onurlu Bir Türkiye Rüyasının Gerçekleşmesi' toplantısı pazar günü Bostancı gösteri Merkezi'nde 12.00'de (0533-523 13 93)...

- TÜRKİYE Gençlik Birliği'nin bugün YTÜ'de başlayacak 'İstanbul Gençlik Çalıştayı'nda

Rauf Denktaş, Dural Öner, Ataol Behramoğlu ve Banu Avar konuşacak ve Ekrem Ataer konseri

verilecek.

- CHP Mimar Sinan belde binasının açılışı bugün 13.00'de yapılacak, bu arada Atatürk'e hakaret

eden AKP'li Belediye Başkanı Cuma Bozyiğit protesto edilecek.

- BEŞİKTAŞ Belediyesi'nin 'Uluslararası Yerellik ve Evrensellik Sempozyumu: Aziz Nesin ve Başkaldıran Güldürü' etkinliği 1-2 Nisan Akatlar Kültür Merkezi'nde. Konuşmacılar;

Haberin Devamı

Ali Nesin, Hasan Anamur, Zehra İpşiroğlu, Behiç Ak, Panayot Abacı...

Ataköy'de yağma durmuyor

UZUN bir süredir Ataköy'ün yeşil alanları yağmalanmaya, tahrip edilmeye ve bazı yapılar yıkılıp, yerine yüksek binalar inşa edilmeye çalışılmaktadır. Ataköylüler'in duyarlılığı ve seslerini duyurma çabalarıyla bazı 'yıkıcı' girişimler durdurulmuş, ancak bunların yerini kısa zamanda yeni girişimler almıştır. Muhtemelen arkası kesilmeyecektir.

Ataköy 2.Kısım’da şu günlerde ise, hummalı inşaat sesleri yükselmektedir. J-1 ile J-2 blokları karşısında bulunan tren yoluna bitişik arsaya izinsiz olarak çay bahçesi yapılmaktadır. Bu amaçla ağaçlar kesilmiş, yerler betonlanıp taşlarla kaplanmıştır. Ataköylüler, cennet misali çevrelerinin bozulmasını, güvenliklerinin ve huzurlarının kaçırılmasına izin vermiyorlar ve asla suskun kalmak istemiyorlar.

Örnek bir şehircilik anlayışı ile kurulmuş Ataköy'ün nefes alan dokusunun, yapısının ve sakinliğinin 'rant' gerekçesiyle bozulmasına istemeyen Ataköylüler, semtlerini korumak adına 1 Nisan 2007 Pazar, 11.00’de, Ataköy 2. Kısım, Ataköy İlköğretim Okulu’nun önünde buluşuyor. Tek bir ses ve güç oluşturmak için...

T.YILMAZ Dayanışma ve Çevre Koruma Derneği Başkan Yardımcısı

0533-303 63 91

Baz istasyonu

ACIBADEM Caddesi, No.2 Yıldızbakkal-İstanbul adresindeki Özdemiroğlu İlköğretim Okulu karşısında bulunan bir binanın üzerine iki adet baz istasyonu yerleştirildi. 26.3.2007 Pazartesi günü Telekomünikasyon Müdürlüğü'nün ilgili telefon ve e-mail hattına şikayette bulunduk. Bir gelişme olmadı. Çocuklarımızın sağlığını tehdit eden bu durum karşısında ilgilileri görevlerini yapmaya davet ediyoruz.

Özdemiroğlu İlköğretim Okulu Okul Aile Birliği Üyeleri

İtlaf araçı

MAÇKA, Hüsrevgerede Caddesi üzerindeki İTÜ otoparkının işletmecileriyle Bakırköy Belediyesi'nin ilişkisi nedir? Bakırköy Belediyesi yönetimindeki şahsın itlaf araçında bulunma sebebi nedir?

Lütfen bu korkunç olayı çevrenize duyurun, araştırılmasına katkı sağlayın.

(Anlaşildigına göre, köpek kendisine atılan yüksek dozdaki uyuşturucular nedeniyle ölmüştür.

Çünkü uyuşturulmuş hiçbir canlı, hiçbir şartta, iddia edildiği gibi kaçmayı başaramaz.)

E. AKSOY

Yazarın Tüm Yazıları