5 önemli diyet tavsiyesi

Bu hafta sayfamızı “beslenme ve diyet” tavsiyelerine ayırdık.

Haberin Devamı

Nedeni şu... Yaklaşan baharla birlikte bu yıl da çoğumuzda kış yağlarından kurtulma telaşı var. Durum böyle olunca da beslenme ve diyet tavsiyelerine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız oluyor. Tavsiyeleri belki daha önce de duymuş veya okumuş olabilirsiniz ama emin olunuz ki tamamı tekrarlayıp durduğumuz yanlışlar, bu nedenle de tekrarda fayda var.

1. Tavsiye

Uyuklatan besinlerden uzak durun
Ana öğünlerinizde yaptığınız yanlış yiyecek seçimleri (unlu, şekerli, nişastalı besinler) ve ana öğüne çok aç oturma halleriniz, yemek sonrasında ‘şekerleme’ dakikalarını beraberinde getirecektir. Uyandığınız anda gerçek bir şekerleme yeme isteği başlayacaktır. Bu durum uzun süren açlıklar ardından ana öğün yemeye başlama ve seçimlerin de sorunlu besinlerden oluşmasıdır. Sorunlu besinler kolay hazmedilip, hızlı emilen ve kana aynı süratle karışan yiyeceklerdir. Bu besinlerle kısa sürede çok kalori alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu besinleri yedikten sonra beyniniz ve mideniz arasındaki ilişkiye bağlı ortaya çıkan tokluk sinyallerinin oluşmasına zaman bile kalmaz. Sorunlu besinlere en iyi örnekler fast food ürünler, kızartılmış yiyecekler, patates cipsleri olabilir. Kremalar, yağlı, şekerli hazır sebze sosları ile masum bir sebzeyi de sorunlu hale getirebilirsiniz.

Bu nedenle akıllı besinlerle (sebze-meyveler, baklagiller, balık, yoğurt, tam tahıllar) süslediğiniz bir sofra kilo kontrolü için bir avantaj oluşturacaktır. Akıllı besinlerin hazırlanması uzun sürer. Çiğnemeleri güçtür ve vücut tarafından enerji oluşturmak için harcanmalarında uzun bir zaman geçer. Çok çabuk ve bol tüketilemezler.

2. Tavsiye

Hızlı kilo vermenin zararlı olabileceğini unutmayın
Hızlı ve kontrolsüz kilo verme kadınlar ve genç kızlarda adet bozukluğuna hatta adetlerin tamamen ortadan kalkmasına neden olabilir.

Kısa zamanda çok fazla kilo kaybedilmesi, saç dökülmesi, cilt bozuklukları, tüylenme sorunlarını ortaya çıkarabilir.

Kanda mineral ve elektrolit dengesinin bozulması, kalp ritminde bozulmaya, kan basıncında azalmaya neden olabilir.

Haberin Devamı

Hızlı kilo kaybı bazen kan ürik asit seviyelerini artırmakta, ürik asit birikiminden kaynaklanan böbrek taşlarına neden olmaktadır.

Hızlı kilo verenlerde safra kesesinde taş oluşma riski çoğalmaktadır.

Tıbbi kontrol olmaksızın hızla kilo verenlerde depresyondan, panik bozukluğa kadar değişebilen ruhsal sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Özellikle genç kızlarda kontrolsüz ve hızlı kilo kaybının en tehlikeli sonucu hormonal, metabolik ve ruhsal dengeyi altüst eden aneroksia nervoza hastalığıdır. Eğer vücut ağırlığınızın yüzde 5’inden daha fazlasını vermeyi düşünüyorsanı (özellikle ergenlik döneminde veya 50 yaş sonrasındaysanız) mutlaka doktorunuzla konuşmalı beden ve ruhunuzun bu değişime hazır olup olmadığını öğrenmelisiniz.

Haberin Devamı

3.Tavsiye

Açlık hissini azaltın
Kilo aldıran nedenler arasında en önemli etkenlerden biri, bütün gün aç kalıp ya da öğünü geçiştirip sadece akşam veya öğle öğününde yemek yemektir.

Çünkü 20 saat aç kalan vücut bu durumun devam edeceğini düşünür ve ertesi gün de aynı kıtlık hissini yaşamamak için yediklerini depolamaya başlar.

Sonra 4 saat içerisinde gelen besinlerle alınan enerjinin yaklaşık 300-400 kalorilik kısmı enerji olarak harcanır. Ek olarak aldığınız ve sadece yemek bu diye düşündüğünüz enerji gün gün depolanmaya başlar.

Uygulamanın başında kilo vermenizin nedeni bazal metabolizma hızınızın henüz çalışıyor olmasıdır. Günden güne verdiğiniz sınırlı enerji nedeni ile metabolizmanız yavaşlayacaktır. Aynı zamanda belli bir süre sonra hafif geçirdiğinizi düşündüğünüz sabah ve öğle öğünlerinde belki de hiç alışkanlığınız olmadığı halde atıştırmaya başlayacaksınız.

Haberin Devamı

Diyet yaparken böyle bir alışkanlık kazanmanız emin olun öneriler içinde yok! Üç ana öğün ve en az bir ara öğün sistemi ile desteklenmiş bir beslenme planı için diyetisyenden yardım alabilirsiniz.

4. Tavsiye

Bunalıp üzülünce buzdolabına koşmayın!
İyi beslenmek sadece bedensel değil, ruhsal doyum için de gereklidir. Güzel bir sofra, hoş ve etkileyici yemek takımları, peçeteler, masa örtüleri, iyi bir müzik ve yemek sunumu sanatsal düzeye ulaşmış bir servis beden kadar ruhu da besler, iyi gelir.

Beslenmenin ruhsal doyum ile ilişkisinin bir başka yönü daha var: Yemeyi ödüllendirme veya cezalandırmada kullanmak!

Başarıların, sevinçlerin, ortak coşkuların ve bayramların yemek sofralarıyla, şölenlerle kutlanması bundandır. Bunalınca, üzülünce, depresyon veya strese girince buzdolabının önünden ayrılmamamız da aynı nedene dayanır.

Haberin Devamı

Geçici ruhsal rahatlama sağlayan bu kalori bombası yiyecekler bir süre sonra neredeyse ilaç haline geliyor. Herhangi bir huzursuzluk veya zihinsel dağınıklığı geçici de olsa gideren bir sakinleştirici gibi kullanılmaya başlıyor.

İkinci ve daha tehlikeli dönem bu yiyeceklerin televizyon seyrederken, internette sörf yaparken, okurken, çalışırken de tüketilmeye başlanmasıdır.

Bu şanssız insanlar sorunlarından habersiz bir şekilde şişmanlamaya devam ederler.

Koca bir tabak dondurmayı, pastayı ya da bir paket kremalı bisküviyi nasıl olup da farkına varmadan yediklerine şaşarlar.

Aslında yedikleri kremalı bisküvi veya dondurma değil stresleri, iç kavgalarıdır. Yedikleri onları beyinlerindeki kaostan kurtaran sakinleştirici veya keyif verici mutluluk ilaçlarıdır.

5. Tavsiye

Alkolü azaltın!
Aşırı derecede tüketilen alkolün vücuda pek çok zararı vardır.

Şarabın bira ya da liköre oranla daha yararlı olduğu kabul edilmektedir. Şarabın tercih edilmesi, kanserden dolayı oluşan ölüm riskini azaltabilmesinden ileri gelmektedir. Özellikle kırmızı şarapta bulunan antioksidan özelliğe sahip polifenoller ve biyoflonoitler kardiyovasküler hastalıklar, prostat ve göğüs kanseri ya da bunama ve Alzheimer gibi problemlere karşı koruyucu olmaktadır.

Ancak alkolün ölçülü miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir. Hiç alkol kullanmıyorsanız, çeşitli hastalıklara karşı koruyucu olduğu için alkole başlamamalısınız. Aynı etkiyi aspirin ya da üzüm suyundan da sağlayabilirsiniz.

Hatta hiç alkol almadığınızda daha iyi kilo verirsiniz.

Şunu unutmayın ki, orta derecede alkol tüketiminin yararlı etkileri ölçünün kaçırılmasıyla birlikte tersine dönmektedir.

Günlük toplam kalorinizin en çok yüzde 10 kadarını alkolden alabilirsiniz. Fazlası hem sağlığınız, hem de kilo yönetiminiz için tehdittir.

 

Yazarın Tüm Yazıları