4 milyon kişi KEY’ini arıyor

BAŞLIĞI okuyunca “4 milyon kişi hangi anahtarı arıyor?” diye düşünmeyin.

Haberin Devamı

Başlıktaki “Key” İngilizcede “anahtar” anlamına gelen “key” değil.

“Konut Edindirme Yardımı”nın kısaltılmışı...

OLACAK İŞ DEĞİL

Olay iyi niyetli bir düşünce ile 1987’de başladı.

Başını sokacak evi olmayan işçi, memur ve emeklileri, ev sahibi yapmak amacıyla, 1987 yılından itibaren, 10 ve daha fazla işçi çalıştıran işverenler, evleri olup olmadığına bakılmaksızın işçiler adına “konut edindirme yardımı” yatırmaya başladılar. Memurlar ve evi olmayan emekliler için de yatırıldı.

Bu yardım 1995 yılının sonuna kadar 108 ay boyunca devam etti.


Sonunda, bu olayın yürümeyeceği anlaşıldı ve konut edindirme yardımına son verildi.


Aradan yıllar geçti ve hak sahibi milyonlarca işçi, memur ve emekliye “KEY alacaklarınız, faiziyle birlikte iade edilecek” denildi. 28 Temmuz 2008’de, yaklaşık 8.5 milyon kişiyi kapsayan ve 2.8 milyar lirayı bulduğu belirtilen, liste açıklandı. Listeye göre, en yüksek alacak 1391 TL, en düşüğü de 1 TL idi...

Haberin Devamı

Bu listeye 5.8 milyon hak sahibi, listede adlarının bulunmadığı ya da sembolik bir alacak gözüktüğü gerekçesiyle itiraz etti.

İKİNCİ LİSTE VE DEVAMI

21 Mart 2010’da 1 milyon 685 bin kişilik “ikinci liste” ve bunlara 567 milyon lira KEY ödemesi yapılacağı açıklandı. Bunların da önemli kısmına, 2 Nisan 2010 akşamına kadar KEY ödemeleri yapıldı.

4.2 MİLYON KİŞİ KALDI

İkinci liste de beklentileri karşılamadı.


Nedenine gelince, itiraz eden 5.8 milyon hak sahibinin, 4.2 milyonu listede adına rastlamadı ya da sembolik tutarda alacakla karşılaştı.


Şimdi “üç ayda bir” listeler açıklanacak.


Bu arada 30 Haziran 2010’a kadar da “yeni hak sahibi” bildirimi yapılabilecek. En son alacaklı listesi de 31 Mart 2011 tarihinde açıklanacak.

KEY BU DA NEY?

KEY’le ilgili tepkiler ve yaşanmış ilginç olaylar yağıyor.


Tamamını toplasak, “KEYZEDELER” ya da “KEY BU DA NEY” başlığı altında birkaç ciltlik kitap olur.


Vatandaş haklı olarak “Ben o tarihlerde çalıştım. Çalıştığım devletin kayıtlarında gözüküyor. O halde 23 yıl önce başlayan 15 yıl önce sona eren bir uygulamaya ilişkin, işverenin belgelerini ya da kurumun belgelerini ben nasıl bulabilirim?” diye tepki gösteriyor.

Haberin Devamı


Alacaklıların milyonlarcası da ölmüş. Mirasçıları iade için adeta “işkence” çekiyor.


Devletin bu işkenceye bir an önce son vermesi gerekiyor... 

Yazarın Tüm Yazıları