3 basit diyet tüyosu

Geçen hafta iki gün üst üste “kilo aldıran veya kilo vermeyi zorlaştıran yanlışlar”ı yazdık.

Haberin Devamı

Bugün size altın kadar değerli üç noktayı daha aktarıyoruz. İstekleriniz ve ilginizin yoğunluğu sürerse arkası gelecek merak etmeyin!

TÜYO 1: ACIKTIRAN BESiNLERi TANIYIN

Sorunlu besinlerin çok kolay hazmedilip, çok hızlı emilen ve kana aynı süratle karışan yiyecekler olduğunu belirtmiştik.
Bunlar ya hazır ya da yarı hazır besinlerdir. Sorunlu besinlere en iyi örnek fast food ürünler, kremalar, mayonez ya da yağlı, şekerli hazır sebze sosları, çikolata barları, kremalı bisküviler, gofretler, cipsler, yağlı kahvaltı gevrekleridir.
Ağzınıza aldığınızda daha siz onları çiğnemeden boğazınızdan akıp giderler. Bağırsaklardan hemen emilip, süratle kanınıza geçerler.
Bu besinleri tüketerek kısa sürede çok fazla kalori alırsınız.
Beyninizin hipotalamus bölümünde bulunan tokluk merkezinden ilk doyma sinyallerinin çıkmasını takiben iştahınızın tümüyle kesilmesi için en az 20 dakikaya ihtiyacınız var.
Siz tokluk hissi alamadan yemeye devam eder ve hatta tokluk noktasının üzerine bile geçerseniz fazlaca kalori yüklenirsiniz.
Kısacası, gereksiz yere hem çok miktarda kalori ve yağ alır, hem de faydasız besinler tüketmiş olursunuz. Kilo denetiminizin en önemli sabotajcılarından biri bu tür sorunlu besinlerdir.
Sorunlu besinlerin diğer örnekleri, şekerlemeler, çikolata ve pudingler ile unlu ve yağlı tatlılardır.
Bunlar kruvasan, börek, kurabiye, kek, çörek gibi lezzetli ve daha satın alırken birkaç parçasını ağzınıza hemen attığınız, eve gidene kadar yolda yarısını tükettiğiniz besinlerdir.
Saniyeler içinde midenize iniveren “boş kalori”lerle dolu zararlı yiyeceklerdir.
Bu besinlerin diğerleri arasında, hamburger, cheeseburger, kızarmış tavuk, tavuklu sandviçler, kahvaltı poğaçaları, kruvasanlar, bisküviler, tavuk kanadı, kızarmış patates ve yağlı, tatlı barlar, gofretler gibi fast food besinleri sayabiliriz.
Patates cipsi, mısır cipsi, yağda yapılmış popcorn gibi atıştırmalar da bu besinlerdendir.
Ünlü bir Fransız tekerlemesi sanki bu besinler için söylenmiş gibidir: “Kruvasan ağzınızda 30 saniye, midenizde 30 dakika, kalçanızda 30 yıl kalır!”

Haberin Devamı

Akıllı proteinler

Haberin Devamı

- Balık ve deniz ürünleri
- Yağsız kırmızı et
- Tavuk ve hindi eti (derisiz, kanatsız)
- Bitkisel proteinler: fasulye, nohut, bezelye, bakla, mercimek
- Yumurta ya da yumurta beyazı
- Az yağlı süt ürünleri: peynir, yoğurt, süt, ayran, dondurma

Akıllı yağlar

- Bitkisel yağlar: zeytinyağı, kanola yağı, ketentohumu yağı (omega-3)
- Balık (omega-3)
- Kuruyemişler: ceviz ve fındık
- Yağlı tohumlar: ayçiçeği, kabak çekirdeği, yerfıstığı

Akıllı karbondhidratlar

- Meyveler: elma, erik, kayısı, portakal, mandalina, greyfurt, üzüm, armut
- Sebzeler: ıspanak, pancar, pazı, taze fasulye, bamya, pırasa, kereviz, marul, tere, soğan, sarmısak, havuç
- Tahıllar: bulgur, kuskus, kepekli makarna, erişte
- Tam tahıllı ekmekler: kepekli çavdar ekmeği, kepekli yulaf ekmeği, köy ekmeği
- Baklagiller: nohut, bezelye, fasulye, mercimek

Haberin Devamı

TÜYO 2: TOK TUTAN BESİNLERİ ÖĞRENİN

Akıllı besinlere öncelik tanırsanız kilo yönetiminde daha başarılı olursunuz. Bu besinlerin ortak noktaları az kalori, yüksek posa miktarı, bol vitamin-mineral, karotenoit, flavonoit ve güçlü antioksidan etkidir.
Sebze ve meyveler akıllı besinlerin en önemlileridir. Çilek, domates, üzüm gibi kırmızı ve mor renkli sebze ve meyveler kilo yönetiminizi desteklemekten başka, hastalık riskinizi de azaltır.
Kayısı, havuç, kavun -yani tüm sarı-turuncu sebzeler- beta-karoten bakımından zengindir. Dahası, sebze ve meyveler vitamin-mineral ve posayla doludur. Tokluk hissinizin hızlı ve güçlü oluşmasını, uzun süre devam etmesini sağlarlar.
Akıllı besinlerin hazırlanması, çiğnenmesi ve hazmı çok zaman alır. Kan şekerinizi daha az ve yavaş yükseltirler. Daha uzun süreli bir tokluk hissine, daha az yağ depolanmasına yardımda bulunurlar ve neticede metabolik sendromdan da kilo fazlalığı ve şişmanlık sorunundan da sizi korurlar.

Haberin Devamı

TÜYO 3: TABAĞINIZI DÖRDE BÖLÜN

Birçok kez diyet yaptınız. Sıkıldınız. “Kibrit kutusu”, “150 gram” gibi tanımlamalar sizi bunaltıyorsa hemen geri çekilmeyin. Çaresi var! Önce tabağınızı dört bölüme ayırın. Her öğünde, tabağınızın dörtte birini proteinle doldurun. Diğer dörtte birine nişastalı besinlerden birini yerleştirin ve geriye kalan dörtte ikisine de sebze ve meyveleri koyun. Yediğiniz besinlerin dörtte biri proteinlerden, dörtte biri nişastadan ve geri kalanı düşük kalorili, yüksek posalı sebze ve meyvelerin dahil olduğu besinlerden oluşsun!

Yazarın Tüm Yazıları