210 milyon dolara 300 zırhlı araç modernize ediyor, 330 milyon dolarlık proje geliyor

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Kral Abdullah bin Abdülaziz’in davetlisi olarak bulunduğu Suudi Arabistan’da (Riyad) ikinci gün öğlenden sonra saat 15.00.

210 milyon dolara 300 zırhlı araç modernize ediyor, 330 milyon dolarlık proje geliyor
Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile beraberindekilerin bulunduğu konvoy, Al Faisaliah Oteli’nden hızla ayrıldı.

Bir saat sonra Suudi Arabistan Kara Kuvvetleri’nin Al Kharj’daki tesislerine vardık.

"M113" adlı zırhlı araçların modernize edildiği tesisleri 2004 Ağustos ayından beri Nurettin Çarmıklı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğü Nurol Holding’e bağlı FNNS Savunma Sistemleri A.Ş. işletiyormuş.

FNNS Savunma Sistemleri CEO’su Nail Kurt ile Paletli Araç Programları Direktörü Selim Tibet’in anlattıklarına göre, şirket Suudi Arabistan’da 300 adet "M113"ün modernizasyonu projesini 6 yıllığına üstlenmiş. 2010 Ağustos’unda süresi dolacak proje, 210 milyon dolarlık iş hacmini içeriyormuş.

Hızlı tesis turu sonrasında 5-10 dakikalık soluklanma bölümünde Cumhurbaşkanı Gül, heyecanını paylaştı:

Gördünüz değil mi FNNS’in başarısını? Aslında orjinali pek teknolojisi ve zırhı dahi bulunmayan araçlar, FNNS tarafından önemli teknolojik özelliklere sahip, tümüyle zırhlanmış hale dönüşüyor.

- İşadamlarına, "Katma değeri yüksek işlere de yönelin" tavsiyenizde kastettiğiniz örneklerden biri de bu proje değil mi?

Elbette. Burada çok önemli bir iş gerçekleşiyor. Türk işadamlarının neler yapabildiğini burası çok iyi ortaya koyuyor.

FNNS Savunma Sistemleri A.Ş. yöneticileri, yeni projenin de kısa süre önce onaylandığını aktardı: "Ağustos 2010’da 300 ’M113’ün modernizasyonu tamamlanacak. Ancak, bunun arkasından yine 300 araçlık, bu kez 330 milyon dolar cirolu yeni proje gündeme gelecek."

FNNS Savunma Sistemleri A.Ş., bir yandan tesisleri iyileştirdi, Suudi personeli Ankara’da eğitip, Türkiye’den de 29 personel getirip, her bir "M113"ü 700 bin dolara modernize ediyor.

Modernize edilmiş "M113"e denk bir zırhlı aracın sıfır fiyatı 1 milyon doların altına düşmüyor.

Bu durum iki ülkeye de kazandırıyor. Türk savunma sektörüne Suudi Arabistan’da daha çok iş düşecek gibi duruyor.

Cumhurbaşkanı Gül ve Milli Savunma Bakanı Gönül, ısrarla buna dikkat çekiyor.

Endüstri mühendisi kızım staj yaptı, FNNS’i bilirim/images/100/0x0/55ea1b56f018fbb8f86ba59b

NUROL Holding’e bağlı FNNS Savunma Sistemleri A.Ş.’nin Suudi Arabistan’ın "M113" zırhlı araçlarını modernize ettiği Al Kharj’daki tesislerin turunun tamamlandığı noktada, biri eski, biri de yenilenmiş iki araç vardı. Suudi Arabistan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Prens Halit Bin Sultan (Körfez Savaşı günlerinin Arap orduları komutanı), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e iki aracı da gösterip, FNNS’in neleri başardığını anlatmaya çalıştı. Gül, gülümsedi:

Benim kızım endüstri mühendisidir. Stajını Ankara’da FNNS’te yaptı. Bundan belki de kendilerinin (Nurol’un patronu Nurettin Çarmıklı’yı kastederek) haberi yoktur. Kızım staj yaptığı için FNNS’in neler yapabildiğini gayet iyi bilirim.

Nurettin Çarmıklı, yanıtladı:

Aman efendim mahcup ediyorsunuz.

Mehmet Emre Gül işadamlarıyla birlikte

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Suudi Arabistan gezisinin başlangıcında dağıtılan programdaki program sıralaması şöyleydi:

1- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül

2- Hayrünisa Gül

3- Mehmet Emre Gül

Mehmet Emre Gül
, Cumhurbaşkanı’nın Ankara’da TED Koleji öğrencisi ve küçük yaşta "bardakta haşlanmış mısır" işine giren küçük oğlu.

Mehmet Emre Gül’e dikkat ettim, gerek uçakta, gerekse işadamlarının bulunduğu ortamlarda bir köşeye çekilmek yerine sohbetlere katılıyor.

Nitekim biz Cumhurbaşkanı Gül’le sabah saatlerinde sohbet edip, ardından da Şura Meclisi ve üniversiteye gittiğimiz sırada, Mehmet Emre Gül de, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) düzenlediği toplantıyı işadamlarıyla birlikte izlemiş.

Mehmet Emre Gül’ü, daha sonra Suudi işadamlarıyla birlikte yenen yemekte de gördüm.

Cumhurbaşkanı’nın danışmanlarından birine, Mehmet Emre Gül’ün geziye katılma gerekçesini sordum:

Cumhurbaşkanımızın oğlu olması yetmez mi?

Bu arada küçük bir düzeltme... CumhurbaÅŸkanı’nı götüren ve bugün döndürecek olan uçağı TOBB-DEÄ°K deÄŸil CumuhurbaÅŸkanlığı kiralamış..Â

'Davos Fatihi’ etkisini gösterdi, Suudi Arabistan’daki Türklerin itibarı yükseldi

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Riyad’da bazı işadamı arkadaşlarıyla bir cafeye gitti. Bir şeyler içtikten sonra hesabı istedi, aldığı yanıtla gururladı:

Başbakanınız Davos’ta İsrail’e çok iyi bir ders verdi. İçtikleriniz bizim ikramımız.

Yalçıntaş ve arkadaşları ardından da bir Türk şirketinin şantiyesine uğradı. Orada çalışan Türkler’in dilinde yine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos tavrı vardı:

Başbakanımız sayesinde Suudi Arabistan’da itibarımız yükseldi. Yediğimize içtiğimize para almak istemeyen çok oluyor. Neredeyse bizi omuzlarına alıp gezdirecekler.

Türkiye’nin Riyad Büyükelçisi Ali Naci Koru’nun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna verdiği yemekte, Suudi Arabistan’da yerleşik bir işadamı da aynı duyguları paylaştı:

Son bir haftadır sokaktaki vatandaş bizi yere göğe sığdıramıyor.

Riyad sokaklarından bakınca, "Davos Fatihi" havası işe yaramış görünüyor.
Yazarın Tüm Yazıları