Yöresel tadın dünya lezzeti ile buluşması: Sürk çökelekli hamburger tarifi

Sevgili lezzetsever dostlarım... En sevdiğiniz et restoranlarının burgerlerini evinizde çok daha sağlıklı ve leziz bir şekilde yapabileceğinizi söylesem ne dersiniz? Çocuklu evlerin en gözde yiyeceklerinden biri şüphesiz ki hamburgerdir. Yanında patates kızartması da oldu mu, hiç bir miniğin “hayır” diyeceğini düşünmüyorum. Tarihi Orta Asya’ya kadar uzanan hamburger tutkusunun ülkemizi de kasıp kavurduğu aşikar. İki dilim yuvarlak ekmeğin arasına yerleştirilen bir köfteyle yapılan hamburger, genellikle ketçap, mayonez, turşu, karamelize soğan, domates, hardal gibi çeşitli malzemelerin ilavesiyle servis ediliyor. Peki, Hatay’da büyümüş biri olarak, dünya lezzeti olan hamburgeri bizim toprakların yöresel lezzeti sürk çökeleği ile buluşturdum desem? Ortaya çıkan lezzete inanamadım.

Haberin Devamı

Henüz bilmeyenleriniz için açıklamak gerekirse sürk çökeleği; Hatay’da günlük taze çökeleğin içine tuz, nane, toz karabiber, bol miktarda zahter, kırmızı pul biber, yenibahar, çakşır otu ve kimyonun konulması ve uzunca bir süre yoğurulması ileyapılan bir tür peynir çeşididir. Bizim oralarda kahvaltıların da olmazsa olmazıdır. Ben de “Bu yöresel tadı hamburger ile buluşturursam nasıl olur?" diye çok düşündüm ve sonunda ortaya enfes tat çıkardım. “Nereden çıktı şimdi bu fikir?” diye sorduğunuzu duyar gibi oluyorum. Tabii ki hamburgerin tarihinden.

Hamburger her ne kadar Amerika’yla özdeşleşmiş bir lezzet gibi görünse de tarihinin aslında Orta Asya’ya, Tatar olarakbilinen Türk toplumlarına kadar uzandığını biliyor muydunuz?Çok eski dönemlerde savaşçı Tatar atlıları etleri çiğ olarak tüketiyordu. Uzun seferlere çıkmaları gerektiğinde ise bu eti eğerlerinin altına koyuyorlardı. Atın hareketleri sonucu etin az da olsa piştiğini ve daha kolay çiğnenebilir hale geldiğini keşfettiklerinde, bu etlere tuz, biber ve soğan da ilave etmeye başladılar ve sonunda bugün bilinen “Tatar Bifteği” ortaya çıktı. Takvimler 19. yüzyılın ortalarını gösterdiğinde ise Almanya’nın Hamburg şehrinden bir tüccar, ticaret amacı ile gittiği Orta Asya’da Tatar Bifteği’ni görüp Almanya’ya getiriyor ve Hamburg Bifteği olarak sunmaya başlıyor. İlerleyen dönemlerde bir aşçının bu eti kızartarak servise sunması, ona “Hamburg’a ait” anlamına gelen “hamburger”adını vermesiyle sonuçlanıyor. Fakat Amerikalılar, hala hamburgerin kendilerine ait olduğunu iddia etmekten de geri durmuyor.

Ülkemizde hamburger meselesi Amerika’daki kadar ciddiye alınmasa da hızlı yemek alışkanlıkları sayesinde oldukça fazla tercih ediliyor. Öyle ki ayaküstü yemek noktaları sıkça tercih edilmeye başlanırken, her restoranda birçok hamburger çeşidini bulmak da mümkün hale geliyor. Hamburgerin geçmişini araştırırken, köklerinin Türk tarihine kadar uzandığını görünce ben de “Neden bu lezzetin daha fazla Türk versiyonları olmasın?” dedim ve sürk çökeleği ile buluşturdum.

Tarifin detaylarına geçmeden önce her ne kadar ayaküstü lezzeti olsa da hamburgerin de bazı püf noktalarının olduğunu belirtmem gerekiyor. Örneğin; iyi bir hamburger köftesinin en önemli kıstasını kullanılan et oluşturuyor. Yalnızca bir kez kıyma makinasından geçmiş olması gereken et, eğer iki kez geçerse suyu içinde tutma düzeyini yitiriyor. Endüstriyel hamburgerlerin yapımında köfteye worchester çeşnisi, soğan, sirke gibi malzemeler ekleyenler de oluyor fakat ben hamburger kıymasına tuz ve karabiberden başka hiçbir şey koymuyorum. Çünkü içine girecek başka herhangi bir malzemenin köftenin lezzetini bozacağına inanıyorum. Son olarak hamburger köftesini demir döküm tavada pişirmeninmangal kadar lezzetli ve sağlıklı bir seçenek sunduğunu da eklemek istiyorum. Evet, malzemelerimizi tezgahımızın üzerinde hazırladıysak, artık yapım aşamalarına geçebiliriz.

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yöresel tadın dünya lezzeti ile buluşması: Sürk çökelekli hamburger tarifi

Malzemeler

Haberin Devamı

1 adet hamburger ekmeği

Köftesi için

250 gr kıyma
1 tutam tuz
1 tutam karabiber

Diğer malzemeler

1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım kase sürk çökeleği
5 adet mantar
1 adet kapya biberi
1 adet domates
1 adet kuru soğan
2 adet ince kıyılmış marul

Yapılışı

. Hamburger köftesini hazırlamak için, derince bir kaseye kymayı alın ve üzerine tuz ve karabiber ekleyin. Kalın bir köfte elde etmek için fazla yoğurmayın, sadece bir kez karıştırıp hafifçe elinizi ıslatarak yuvarlayın.

. Döküm tavanıza tereyağı ekleyip kızdırın. Ardından ekmeklerin iç kısımlarını yağda hafifçe kızartıp kenara alın. Daha sonra köftenizi ekleyip damak tadınıza göre az pişmiş yada çok pişmiş olacak şekilde damak zevkinize göre pişirin.

. Hamburgeri birleştirme aşamasında önce bir kaşık yardımı ile çökeleği ekmeğin her iki tarafına sürün.

. Ardından sırasıyla marulları, halka şeklinde doğradığınız soğan ve domatesleri, köfteyi, peyniri, mantarı ve son olarak biberleri ekleyin. Kalan ekmeği de üzerine kapatıp dilim patateslerle servis edin. Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun!

 

Yazarın Tüm Yazıları