"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Bir yemek masalı

23 Şubat 2017

ISPANAKLI KIRMA BÖREK 

MALZEME LİSTESİ

◊ 4 adet hazır yufka
Sos için:
◊ 2 adet yumurta
◊ 200 gr. kaymak ya da hazır süt kreması
◊ 1 su bardağı yoğurt
◊ 1 su bardağı süt
◊ 1 paket karbonat
◊ Yarım çay bardağı sıvıyağ
◊ 2 yemek kaşığı un
İçi için:
◊ 2 demet ıspanak
◊ 200-250 gr. az yağlı beyaz peynir (rendeleyin ya da elinizle ufalayın)

Sos malzemelerinin hepsini büyük bir kaseye koyup tel çırpıcıyla çırpın. (Koyu ayran kıvamlı bir sos oluyor...)
Ispanakları yıkayıp süzün. İncecik doğrayıp elinizle hafifçe ovun (çok ovmayın ki diri kalsın).
Yufkalardan birini tezgaha serin. Üzerine sostan iki kepçe kadar gezdirip ıspanağın yarısını yayın. Peynirin de yarısını serpiştirin. İkinci yufkayı üzerine kapatıp bir elinizle yufkanın bir ucundan, diğer elinizle karşı ucundan tutarak büzüştüre büzüştüre yufkanın iki ucunu tam ortada toplayın. Neredeyse dört parmak eninde uzun bir yufka şeridi elde edeceksiniz.
Dört parmak eninde dilimleyip börek parçalarını fırın tepsisine yan yana (bitişik ama çok sıkıştırmadan) yerleştirin.
Kalan iki yufkaya da aynı işlemleri uygulayıp tepsiye dizin. Kalan sosu böreklerin üzerine gezdirip önceden 180 derecede ısıttığınız fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar, en az 25-30 dakika pişirip çıkarın. Tekrar dilimleyip servis yapın.
Not: Derin bir fırın tepsisi bu iş için daha uygundur.

DÖVMELİ ALACA ÇORBA

MALZEME LİSTESİ

◊ 1 su bardağı döğme (aşurelik buğday)
◊ Yarım su bardağı yeşil mercimek
◊ 2 adet büyük boy kuru soğan
◊ 2-3 adet kuru ya da taze kırmızı biber
◊ 2 yemek kaşığı tereyağı
◊ 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
◊ 1 avuç içi kadar kuru tarhun

Bir gece önceden ıslatılmış döğmeyi süzüp yıkanmış mercimekle birlikte bir tencereye koyun. Üzerine 4-5 parmak çıkacak kadar su ekleyin. Kaynayınca köpüğünü alıp hafif yumuşayıncaya kadar pişirin.
İri parçalar halinde doğranmış biberleri ekleyin. Piyazlık doğradığınız soğanları da ilave edin. Yeteri kadar tuz katıp suyunu kontrol edin. Soğanlar ve biberlerle birlikte yumuşayıncaya kadar, 30 dakika daha pişirin.
Soğanlar fazla pişip dağılmadan tencereyi ocaktan alın. Üzerine tarhunu katıp yağda kızdırılmış kırmızı pul biberi ilave edin.
Servis yaparken, isterseniz limon suyu ilave edebilirsiniz.

Yazının devamı...

Bir yemek masalı

21 Şubat 2017

BULGAR USULÜ TARÇINLI REVANİ

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 30 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 50 DAKİKA


◊ 4 adet yumurta
◊ 1 su bardağı sıvıyağ
◊ 1 su bardağı yoğurt
◊ 1 su bardağı irmik
◊ 2 su bardağı un
◊ Yarım su bardağı tozşeker
◊ 1 paket karbonat
◊ 1 tepeleme tatlı kaşığı tarçın
Şerbet için;
◊ 5,5 su bardağı su
◊ 500 gr tozşeker
◊ Yarım adet limon 

Yumurtaları ve tozşekeri derin bir kapta, mikserin yüksek devriyle bembeyaz oluncaya kadar, en az 2-3 dakika çırpın. Sıvıyağ ve yoğurdu katıp 2 dakika daha çırpın.
Kalan malzemeleri ilave edip kaşık ya da spatula yardımıyla karıştırın. Hamuru iyice yağladığınız dikdörtgen bir borcama aktarın.
Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında en az 50-60 dakika pişirip çıkarın. (Üzerinin iyice kızarması gerekir)
Şerbeti için; su, tozşeker ve yarım limonu bir tencereye koyup karıştırın ve kaynatın.
Kaynadıktan 5 dakika sonra altını kısıp 10 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
Şerbet soğuyunca sıcak tatlının üzerine gezdirin ve servis yapın.
Afiyet olsun...

DAMAT DOLMASI

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 35 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 60 DAKİKA

◊ 30 adet küçük kabak
◊ 400 gr az yağlı kuzu kıyma
◊ 1 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
◊ Yarım kahve fincanı pirinç
◊ 3 yemek kaşığı soyulmuş antepfıstığı
◊ 3 yemek kaşığı soyulmuş badem
◊ 1 tatlı kaşığı tuz, yenibahar
◊ 1 çay kaşığı karabiber
◊ Yarım çay kaşığı tarçın
◊ 1 yemek kaşığı dolusu haspir
◊ Kızartmak için sıvıyağ

Kabakları yıkayın. Güzel görünmeleri için çatalla veya tırtıklı bıçakla kabuklarını çizin. İçlerini çok ince olmayacak şekilde oyun. Kabakları kızgın yağda hafifçe kızartın.
İç harcı için; pirinci yıkayıp kaynar suda bir iki taşım kaynatın ve süzün. Kıymayı ve tereyağını bir tavaya koyup kavurun. Fıstık ve bademi ekleyip birkaç kez birlikte çevirin. Pirinç, karabiber, yenibahar, tuz, tarçın ve haspiri ekleyip iyice karıştırın. Ocaktan alıp soğutun.
Soğuyan harcı kızarmış kabaklara doldurun. Dolmaları tencereye dik dik dizin. Üzerine tam gelecek kadar su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp yemeği kısık ateşte 45 dakika, suyunu büyük oranda çekip içi ve dışı yumuşayana kadar pişirin. 10-15 dakika demlendirin.

Yazının devamı...

Aysel'in fıstıklı kokosu

16 Şubat 2017

 Kalan şekeri ekleyip kar gibi beyaz oluncaya kadar, en az 5 dakika daha çırpmaya devam edin.
Fıstığı ilave edip spatulayla karıştırın. Hindistancevizini katıp tekrar karıştırın. Karışımı buzdolabına koyup 2 saat kadar bekletin. Böylece kurabiye hemen sertleşecektir.
Buzdolabından çıkarıp parçalar kopararak avuçlarınız arasında yuvarlayın. Pudraşekerine bulayıp önceden 170 derecede ısıttığınız fırında 13-15 dakika pişirip çıkarın (kenarlarının hafifçe kızarması yeterli) ve servis yapın. Bu kurabiye sıcaklıkla kabarıp genişliyor, bu yüzden tepsiye aralıklı koyun. Afiyet olsun...

 

MALZEME LİSTESİ

◊ 3 adet yumurtanın akı
◊ 200 gr tozşeker (1 su bardağı)
◊ 160 gr hindistancevizi (2 su bardağı)
◊ 220 gr toz fıstık (1,5 su bardağı + 1 yemek kaşığı dolusu)
◊ Kaplamak için; 1 kase pudraşekeri

CEViZLi ZEYTiN PiYAZI 

Zeytin tuzluysa bol soğuk suyla yıkayıp iyice süzün. Sıvıyağı ve pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarımsakları tavaya koyup 2 dakika kadar ısıtın. Zeytinleri hemen katıp karıştırarak en az 12-15 dakika kavurun.
Zeytinler iyice yumuşayınca çok ince doğradığınız yeşil soğan ile cevizi ilave edip 5 dakika daha kavurun ve ocaktan alın.
Sıcakken kavanozlara koyup kapaklarını kapatın. Soğuyunca buzdolabına koyun. Sabah kahvaltılarında lor peyniriyle tüketebilirsiniz. Servis yaparken kekik ve pul biber ekleyin.
Afiyet olsun...

MALZEME LİSTESİ

◊ 4 su bardağı file zeytin (siyah ya da yeşil olabilir)
◊ Yarım su bardağı sıvıyağ
◊ 10 diş sarımsak
◊ 1 adet taze soğanın yeşil kısmı
◊ Yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi
◊ 1 yemek kaşığı kekik, kırmızı pul biber

 

 

Yazının devamı...

TAHİNLİ LAHANA SARMASI

14 Şubat 2017

İç harcını hazırlamak için, süzdüğünüz pirinci derin bir kaba koyup üzerine yemeklik incecik doğradığınız soğan, tuz, karabiber, yenibahar, isterseniz haşlanmış nohut ve zeytinyağını ekleyerek iyice yoğurun.
Diğer taraftan, lahana yapraklarını parlak tarafı yukarı bakacak şekilde tezgaha serin. Üzerlerine hazırladığınız iç harcından birer yemek kaşığı kadar koyup, uçları açık kalacak şekilde rulo yapın.
Sardığınız dolmaları geniş bir tencereye yan yana ve üst üste dizin. Dört su bardağı sıcak su ekleyip üzerini küçük bir porselen tabakla kapatın. Yemeği kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette lahanalar yumuşayıncaya kadar, 40-45 dakika pişirin.
Limon suyunu bir kaseye aktarıp üzerine bir su bardağı ılık su ve tahini ilave ederek tel çırpıcıyla iyice çırpın. Sarımsakları da dövüp sosa ekleyin.
Pişirip ılık hale gelinceye kadar beklediğiniz sarmaları servis tabağına dizin. Üzerine tahinli sosu gezdirin. İsterseniz üzerine bol kırmızıbiber serpiştirebilirsiniz.
Not: Biz iç harcını çiğden yaptık. İsterseniz tıpkı zeytinyağlı dolmalar gibi kavurabilirsiniz.

MALZEME LİSTESİ

◊ 1 adet küçük boy yumuşak beyaz lahana
◊ 2 su bardağı pirinç
◊ 1 su bardağı haşlanmış nohut
◊ 3 adet orta boy kuru soğan
◊ 1 çay bardağı zeytinyağı
◊ 1 çay kaşığı tuz, karabiber, yenibahar
Sosu için
◊ 1 su bardağı tahin
◊ 2 adet limonun suyu
◊ 1 su bardağı ılık su
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ 3 diş sarımsak

TAHİNLİ PORTAKALLI KURABİYE

Tahin, sıvıyağ, pudraşekeri, vanilya ve kabartma tozunu derin bir kaba koyun.
Rendelenmiş portakal kabuğunu katıp çatalla karıştırın.
Unu da azar azar ilave edip yoğurmaya başlayın. Elinize hafif yapışan bir hamur elde edeceksiniz.
Elinizi sıvıyağa biraz batırıp hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
Parçaları yuvarlayıp kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin.
Üzerlerine fındık koyun.
180 dereceye ayarlayıp önceden ısıttığınız fırında beyaz kalacakları şekilde, 20-22 dakika kadar pişirin.
Çıkarıp servis yapın.

MALZEME LİSTESİ

◊ 1 çay bardağı tahin
◊ 1 çay bardağı sıvıyağ
◊ 1 su bardağı pudraşekeri
◊ 1 paket vanilya
◊ 1 paket kabartma tozu
◊ 1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
◊ Yaklaşık 3-4 su bardağı un
◊ 1 çay bardağı
fındık içi

TAVUKLU BAMYA

Bamyaları yıkayın ve kağıt havlunun üzerine alıp kurulayın.
Tepelerini bıçakla külah gibi sivrilterek temizleyin. Limon suyu ve 2 su bardağı suyu derin bir kaba aktarıp bamyaları suya bırakın.
Domatesleri soyup küp doğrayın. Soğanları soyup tavla zarı formunda doğrayın. Sarımsakları da soyup ezin. Sıvıyağı bir tencerede kızdırın. Eti kızgın yağa aktarın ve suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar karıştırın. Üzerine soğanı ekleyip sürekli karıştırarak sararıncaya kadar kavurun. Tuz ve karabiberi serpiştirin.
Domates, sarımsak ve bamyayı suyuyla birlikte ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 30 dakika kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.

MALZEME LİSTESİ

◊ 300 gr bamya
◊ 12 parça kemikli tavuk eti
◊ Yarım adet
limonun suyu
◊ 2 su bardağı su
◊ 4 adet orta boy domates
◊ 2 adet orta boy kuru soğan
◊ 6 diş sarımsak
◊ 4 yemek kaşığı sıvıyağ
◊ 1 çay kaşığı karabiber
◊ 2 çay kaşığı tuz

 

Yazının devamı...

Kıbrıs’ı yeniden keşfettim

12 Şubat 2017

Kıbrıs’a gitmek için annemiz çok ısrar etmişti babamıza. “Hasan Bey Kıbrıs’a gidelim de kızların çeyizini tamamlayalım” demişti. Ankara’dan Taşucu’na gelip feribotla Kıbrıs’a geçmişti. Uzun ama keyifli bir yolculuktu. 

Arabanın arkasına iki ablam, ben ve küçük kız kardeşim sıkışarak binmiştik. Ama aklımız yapacağımız alışverişteydi. Ben en çok da kahve peşindeydim. Süt katarak içmesini çok seviyordum ama Türkiye’de satılmıyordu. Bir de krema alıp yaş pasta yapayım diye düşünüyordum. Ablalarımın çeyizlik tabakları üstümüzde, battaniyeler altımızda, ağzına kadar dolu bir arabayla Ankara’ya, evimize döndük. Babamsa döner dönmez hemen hellim peynirini kızartıp lavaşa dürüm yapıp, demlenmiş İngiliz Çayı’nın yanında afiyetle yemişti.
İlk Kıbrıs anımızın tadı damağımızda kalmıştı. Sonraki yıllarda da pek çok gidip gelmişliğim vardır. Şimdilerde çok yataklı devasa otelleri, casino’ları ve ünlü şarkıcıların sahne aldığı eğlenceli geceleriyle anımsadığımız Kıbrıs’ı Hürriyet Gazetesi ile yeniden keşfettim.



BU SEFER FARKLIYDI

Tarihi kültürü ve yerel yemekleriyle farklı bir Kıbrıs’la tanıştığım için çok mutlu oldum. ODTÜ’deki Kıbrıslı arkadaşım Nazım’ın anlattığı magarna, bolisini, molehiyasını ve kolakasını çok severek, afiyetle yedim. Çakıstes dedikleri kırma yeşil zeytinlerine kattıkları golyandrolarına bayıldım.
Kişniş tohumuna benzeyen bu bitkiyi sarımsak, limon ve zeytinyağıyla karıştırıp zeytini marine ediyorlar.
Bugüne değin yediğim en lezzetli zeytin sosuydu.
Yürüdüğünüz her yerde adım başı satılan ünlü harnup yani keçiboynuzu pekmezleri ile pek övünür Kıbrıslılar. Aman dikkat, yöresel ağızda Kıbrıs derler ama ağızlarından öyle tatlı dökülür ki bu tatlı kelime, siz de hep Kıbrıs demeye başlarsınız. Zeytinyağının hasına karayağ derler ama hani Kuzey
Ege yağlarına alışkınsanız pek hoşlanmayabilirsiniz.



MUTFAĞIN ÖNE ÇIKANLARI

Ah neredeyse bikla dedikleri sebze ezmelerini unutuyordum. Ekmeklerin, sandviçlerin üzerine sürülen kereviz sapı ve hardal... Bu soslarının tutkunu çoktur. Hırsız kebapları Şef Ali’den gelen şeftali kebapları var.
Ama bence en lezzetlisi Kıbrıs patatesiyle yapılan fırın kebapları. Kaymakları, gatmerleri, piruhileri, yumurtalı gömeçleri, ayrelli dedikleri ince kuşkonmazları, börülceleri ve daha nicesi çok zengin Kıbrıs mutfağının öne çıkan yemekleriydi.
Ama bana sorarsanız tartışmasız favorim pilavunadır. Özel bir lor peynir ve kuru üzümle yapılan bu hamur işini Kıbrıs’a her gidenin denemesini tavsiye ederim.
Gazimağusa’daki Minder Restoran’da bulamazsanız Petek Pastanesi’nde zeytinli ya da hellimli poğaça tatmanızı öneririm. Zeytinyağıyla yapılan bu hamur işlerinin gevrekliği GDO’suz unun gerçek lezzeti sizi nirvanaya çıkaracaktır.
Size son bir önerim, “gullirinin garaçoççası gurguramı, yaktı” tekerlemesini ezberleyip yavru vatana giderseniz kendinizi pek bir Kıbrıslı hissedersiniz.

Yazının devamı...

Bir yemek masalı

8 Şubat 2017

SOĞANLI ANTİBİYOTİK ÇORBASI

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 35 DAKİKA


MALZEME LİSTESİ

◊ 1 kg orta boy kuru soğan
◊ 3-4 diş sarımsak
◊ 3 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 2 yemek kaşığı
tepeleme un
◊ 9-10 su bardağı et ya da tavuk suyu
Terbiyesi için;
◊ 2 adet yumurtanın sarısı
◊ 2 yemek kaşığı limon suyu
◊ 1 tatlı kaşığı kırmızı
pul biber
◊ 1 çay kaşığı tuz, karabiber
◊ 1 demet maydanoz 

Soğanları soyup ikiye böldükten sonra, yarım ay şeklinde incecik doğrayın. Zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırıp üzerine soğanları ekleyerek orta ısılı ateşte sık sık karıştırarak soğanlar iyice sararıncaya kadar, 10-12 dakika kavurun.
Üzerine un, kırmızı pul biber, tuz ve karabiberi serpiştirip karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Ilık et suyunu da azar azar ilave edip çorbayı pişmeye bırakın.
Kaynamaya başladıktan 30-40 dakika
sonra, yani soğanlar
iyice yumuşayınca çorbadan bir kepçe kadar alıp bir kasede çırparak hazırladığınız terbiyenin içine aktarın.
Terbiye sosunu yavaş yavaş ve çorbayı bir taraftan karıştırmaya devam ederek tencereye aktarın. Çorbayı karıştırarak 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Varsa bir su bardağı rendelenmiş eski kaşar da ilave edebilirsiniz. İncecik kıyılmış maydanozla süsleyip servise sunun.
Afiyet olsun...

TARSUS LAHMACUNU

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 45 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 30 DAKİKA


MALZEME LİSTESİ

Hamur için;
◊ 1 su bardağı ılık süt
◊ Yarım paket yaş maya
◊ 1 yemek kaşığı tozşeker
◊ 1 yemek kaşığı sıvıyağ
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ 3-4 su bardağı un
◊ 1 adet yumurta
Harç için;
◊ 1 kg orta yağlı kıyma
◊ 3 adet kuru soğan
◊ 3 adet domates
◊ 2 adet kırmızıbiber
◊ 1 demet maydanoz 

Maya, süt ve şekeri bir kapta karıştırıp maya ve şekeri eritin.
Sıvıyağ ve yumurtayı katıp unu da ekleyerek (gerekirse ılık su ekleyin) yoğurun ve yumuşak bir hamur
elde edin.
Hamurun üzerini örtüp mayalanması için 40 dakika bekletin. İncecik doğradığınız soğan, tuz, biber ve doğranmış maydanozu bir tepsiye alıp iyice karıştırın.
Kıymayı da ilave edip yoğurun.
Soyup suyunu sıktığınız domatesi incecik doğrayarak ekleyin. Lahmacun hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları parmak uçlarınızla bardak ağzı büyüklüğünde açın.
Üzerlerini kaplayacak kadar (yaklaşık birer yemek kaşığı kadar) harç yayıp 200 dereceli fırında pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet olsun...

SUSAMLI PEKMEZLİ UN HELVASI 

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 15 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ

◊ 3 su bardağı un
◊ 1-1,5 su bardağı susam
◊ Yaklaşık 2 su bardağı pekmez

Unu önce bir sac üzerine ya da geniş bir teflon tencereye koyun.
Orta ateşte, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak hafif sararıncaya kadar, 5-7 dakika kavurun. Böylece unun nemi uçar, kokusu kalmaz.
Ardından unu geniş bir kaba alın. Susamı teflon tavaya aktarıp hafif sararıncaya kadar, en az 5 dakika kavurun.
Kavurduğunuz susamı unun üzerine aktarın.
Pekmezi azar azar ilave edip yoğurmaya başlayın.
Pekmez tüm malzemeye karışıp malzeme hamur halini alınca ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Parçaları avuçlarınız arasında çiğköfte gibi sıkın. Hazırladığınız helvaları bir tabağa dizin ve servis yapın.
Not: Mersin’in ilçelerinde Yörüklerin yaptığı bu helva cenaze evinde dağıtılır.
Afiyet olsun...

Yazının devamı...

Bir yemek masalı

7 Şubat 2017

SIKICIK ÇORBASI 

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 30 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 30 DAKİKA


MALZEME LİSTESİ

◊ 1 su bardağı
ince bulgur
◊ 3 yemek kaşığı
toz tarhana
◊ 1 yemek kaşığı un
◊ 1 yemek kaşığı kuru nane
◊ 1 çay kaşığı tuz, karabiber
◊ 1 adet büyük boy kuru soğan
◊ 25 gr tereyağı
(4 yemek kaşığı sıvıyağ da kullanabilirsiniz.)
◊ 1 yemek kaşığı domates salçası
◊ 6-7 su bardağı
et ya da tavuk suyu
◊ 2 su bardağı sarımsaklı yoğurt

İnce bulguru derin bir kaba koyup üzerine yarım su bardağı sıcak su gezdirin. Yumuşaması için en az 10 dakika kadar bekleyin.
Üzerine tarhana, un, kuru nane, tuz ve karabiberi katıp yoğurun.
Yoğurduğunuz bulgur hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınızın arasında yuvarlayın.
Bu işlemi yaparken elinizi suya batırın.
Hazırladığınız yuvarlak küçük köfteleri 2 yemek kaşığı un serptiğiniz tepside biriktirin.
Yağı orta boy bir tencerede kızdırıp incecik doğradığınız soğanları tencereye koyun ve orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun.
Salçayı ilave edip 1 dakika daha kavurduktan sonra et ya da tavuk suyunu tencereye aktarın ve kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca tuzunu atıp köfteleri yavaş yavaş suya aktarın.
Kısık ateşte, sık sık karıştırarak köfteler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ocaktan alıp tabaklara paylaştırdıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servise sunun.
Afiyet olsun...

SODALI PİŞİ 

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 30 DAKİKA


◊ 2 su bardağı un
◊ 1 su bardağı soda (maden suyu)
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ 1 tepeleme tatlı kaşığı mayonez
◊ Kızartmak için, yeterince sıvıyağ 

Unu ve tuzu derin bir kaba koyun.
Mayonez ve sodayı ilave edip yoğurun. Hafif ele yapışan, sertçe bir hamur elde edeceksiniz.
Hamuru buzdolabı poşetine koyup oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletin.
Yağı tavada kızdırın.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp hafif unlu tezgahın üzerinde, merdane yardımıyla 12-15 santim çapında açın.
Hamurları kızgın yağda önlü arkalı kızartın.
Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet olsun...

ŞOKOLA MUS

4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 10 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 15 DAKİKA


◊ 1 litre süt
◊ 2 çay bardağı tozşeker
◊ 2 tepeleme yemek kaşığı un
◊ 2 paket vanilya
◊ 2 tepeleme yemek kaşığı kakao
◊ 2 adet yumurta sarısı
◊ 1 paket hazır
süt kreması
(200 ml)

Un ve kakaoyu orta boy bir çelik tencereye koyun. Vanilyayı ekleyip 1 su bardağı kadar sütü de tencereye aktarın.
Tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak kakao ve unu sütün içinde ezin.
Kalan sütü ve toz şekeri de ilave ettikten sonra tencereyi kısık ateşin üzerine oturtun.
Tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelip kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayan muhallebiye yumurta sarılarını ilave edip tel çırpıcı yardımıyla çırparak muhallebiye yedirin.
Ocaktan alıp süt kremasını kattıktan sonra mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika kadar çırpın.
Şokolayı kup kadehlerine paylaştırıp üzerini çırpılmış kremşantiyle süsleyin.
Buzdolabında soğumalarını bekleyip servise sunun.
Afiyet olsun...

 

Yazının devamı...

SAHRAP PERA MISIR KEKİ

6 Şubat 2017

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 45 DAKİKA

◊ 4 adet yumurta
◊ 1 su bardağı sıvı yağ
◊ 1 su bardağı yoğurt
◊ 1 su bardağı süt
◊ 1 adet büyük boy kuru soğan
◊ 5-6 yaprak pazı ya da ıspanak
◊ 1 paket karbonat
◊ 1 paket kabartma tozu
◊ 1 su bardağı lor peyniri (rendelenmiş beyaz peynir de olur)
◊ 1 yemek kaşığı tozşeker
◊ 1 yemek kaşığı kuru kekik, pul biber
◊ 1 su bardağı un
◊ Yaklaşık 3,5 su bardağı mısır unu

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin ve geniş bir kaba kırın. Sıvıyağ, yoğurt ve sütü katıp tel çırpıcıyla iyice çırpın. Soğanı rendeleyerek, pazı ya da ıspanağı yıkayıp çok ince doğrayarak kaba ilave edin. Karbonat, kabartma tozu ve peyniri katıp karıştırmaya devam edin.
Şeker, kekik, karabiber ve biraz da tuz ilave edin. Karıştırmaya devam ederken mısır unu ve unu da azar azar ekleyin. Kek hamurundan biraz daha katı bir karışım elde edeceksiniz.
Fırın tepsisini sıvıyağla yağlayıp kek karışımını tepsiye aktarın. 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıttığınız fırında 45 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. Ilınınca dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun...

SEVDA TATLISI

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 25 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 15 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ

◊ 1 adet yumurta
◊ 1,5 çay bardağı süt
◊ 1 çay bardağı sıvı yağ
◊ Yarım çay kaşığı tuz
◊ 1 çay kaşığı karbonat
◊ 3,5 su bardağı un
Şerbet için:
◊ 3 su bardağı tozşeker
◊ 2 su bardağı su
◊ 1 tatlı kaşığı limon suyu
Ayrıca:
◊ 2 su bardağı çekilmiş ceviz içi
◊ 2 su bardağı sıvı yağ

Hamuru hazırlamak için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı kaba kırın. Süt, sıvıyağ, tuz ve karbonatı ekleyip unu da yavaş yavaş ilave edin. Yoğurmaya başlayın. Kulak memesinden daha yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz. Şerbeti hazırlamak için; su ve tozşekeri tencereye koyup orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar ısıtın. Kaynamaya başlayınca limon suyunu aktarıp ocağın altını kısın. 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğumasını bekleyin.
Diğer taraftan, sıvıyağı dar ve uzun bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp hafif unlu tezgahın üzerinde yuvarlayarak uzatın. Hamur kalem kalınlığına gelinceye kadar uzatıp inceltin, 10-12 santim uzunluğunda parçalar oluşacak şekilde kesin.
Şeritlere kurdele şekli verip kızgın yağda çevirerek kızartın. Kızarttığınız sıcak hamurları soğuk şerbetin içine atıp birkaç dakika bekletin. Üzerine ceviz içi serpiştirerek servise sunun.

 

Yazının devamı...