"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Sahrap’ın Çerkez tavuğu

25 Mayıs 2018

Malzemelerin üzerine çıkacak kadar soğuk suyla orta ısılı ateşte pişmeye bırakın. Tuz ve 5-6 tane karabiber de ekleyin. İyice yumuşayan tavukları tencereden alıp derisini atın ve serçe parmak kalınlığında didikleyin. Çerkezler tavuğu diri olacak şekilde haşlarmış.

Güçlü bir robota cevizi koyun. Yüksek devriyle uzun süre çekin. İyice macun kıvamına gelecek. Ara sıra 1 yemek kaşığı ılık tavuk suyu ekleyin (toplamda 5 yemek kaşığını geçmesin). Ceviz robot kabının çeperlerine iyice yapışınca robottan alıp derin bir kaba boşaltın.

Ekmeklerin kenarlarını kesip, robotta iyice çekip cevizlerin üzerine aktarın. Sarımsakları dövün ve aynı kabın içine koyun.

Bir taraftan kaşıkla karıştırırken bir taraftan da azar azar ılık haldeki tavuk suyunu ilave edin Karışım tavuk suyu ilave edildikçe beyazlaşacaktır. Tuzunu da ekleyin. Muhallebi kıvamına gelen karışımın içine tavukları ekleyip tekrar karıştırın. Çerkez tavuğunuz hazır.

MALZEMELER

- 3 adet tavuk but veya göğüs eti

- 1 adet kuru soğan, havuç, patates

- 400 gr ceviz içi

Yazının devamı...

Tarçınlı revani

24 Mayıs 2018

- Kalan malzemeleri ilave edip kaşık ya da spatula yardımıyla iyice karıştırın.

- Hamuru iyice yağladığınız dikdörtgen bir cam pişirme kabına aktarın. Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında en az 50-60 dakika pişirip çıkarın. Üzerinin iyice kızarması gerekir.

- Şerbeti için su, şeker ve yarım limonu bir tencereye koyup karıştırın ve kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra altını kısıp 10 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.

- Şerbet soğuyunca sıcak tatlının üzerinde gezdirin ve servis yapın.

MALZEMELER

- 4 adet yumurta

- 1 su bardağı sıvı yağ

- 1 su bardağı yoğurt

Yazının devamı...

Erikli et tavası - Nizip

23 Mayıs 2018

Kaynamaya başlayınca yıkanmış erikleri, soyulmuş sarımsakları, tuz ve pul biberi ekleyin. Orta ısılı ateşte 5 dakika kaynatıp ocaktan alın.

Bu yemeği ocakta pişirmeye devam edebilirsiniz. Ama daha da lezzetlendirmek için yemeği bir fırın kabına dökün ve 5 dakika önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında üzeri açık olarak en az 35-40 dakika pişirin. Suyunu çeksin, erikler iyice yumuşasın.

Pilav yanında servise sunabilirsiniz. Hafif mayhoş çok lezzetli bir yaz yemeğidir.

 

MALZEMELER

- 750 gr kuşbaşı kuzu eti

- 500 gr yeşil caneriği

Yazının devamı...

Boşnak Şekerparesi Dudove

22 Mayıs 2018

Unu azar azar ekleyerek oldukça yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur
elde edin.

Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları önce yuvarlayın, sonra da oval yapın.

Üzerlerine çatalla desenler yapıp pişirme kâğıdı yerleştirdiğiniz tepsiye aralıklı olarak dizin.

5 dakika önceden 180 dereceye ayarladığınız fırında 30-35 dakika pişirip çıkarın.

Şerbet için su ve şekeri bir tencerede kaynatıp soğutun. Soğuttuğunuz şerbeti sıcak tatlının üzerine gezdirin. Çekmesini bekleyip servis yapın.

MALZEMELER

Yazının devamı...

Bitlis’in katıklı dolması

21 Mayıs 2018

- Bu arada derin bir kâseye kıyma, bulgur, reyhan veya fesleğeni koyun. Tuz ve karabiberi serpip, 2-3 kaşık da su ilave edin. İyice yoğurun. Kabakların içini etli harçla doldurun. Geniş bir tencerenin altına zeytinyağının yarısını gezdirin.

- Doldurduğunuz dolmaları dik dik ve üst üste koyarak yerleştirin. Kalan zeytinyağını en üste gezdirin. Dolmaların üzerine bir porselen tabak kapatıp hafifçe bastırın. Şimdi tencerenin kenarından tabağın kenarına gelecek kadar sıcak su ilave edin. Orta ateşte kapağını kapatıp pişirin.

- Soğanı yemeklik çok ince dilimleyin. Zeytinyağını bir tavada kızdırıp soğan, toz ve pul kırmızıbiberi katıp pişirin. Dolmaları servis tabağına balıksırtı dizin. Sarımsaklı yoğurdu döktükten sonra en sonunda soğanlı sosu gezdirip servise sunun.

MALZEMELER

-6 Kişilik: Hazırlama süresi: 20 dakika, pişme süresi: 30 dakika

- 4-5 adet uzun ve kalın yeşil kabak

- 200 gr orta yağlı dana kıyma

- ½ su bardağı ince bulgur

Yazının devamı...

Urfa’nın kazan kebabı

20 Mayıs 2018

Ardından incecik doğradığınız maydanozu da katıp tekrar yoğurun. Köfte harcından kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarladıktan sonra parçaları avuçlarınız arasında hafifçe yassılaştırın.

Diğer taraftan, patlıcanların saplarını kesmeden başından başlayarak alacalı formda (çizgili) soyun. Sonra da patlıcanları saplarından başlayarak iki parmak aralıklarla bıçakla yarın. Verev doğrarsanız görünümü çok şık olur. Burada dikkat etmeniz gereken nokta parçaların dibinden ayrılmamasıdır.

Hazırladığınız köfteleri patlıcanların kesilmiş kısımlarına yerleştirip geniş bir tencereye yan yana yerleştirin. Aralarına biberleri sıralayın.

Zeytinyağı, rendelenmiş domates, sarımsak, biber salçası, su, tuz ve karabiberi bir kâseye aktarıp iyice karıştırın. İsterseniz bu sosu bir tavada 5 dakika kadar pişirin. Böylece yemek daha lezzetli olacaktır.

Hazırladığınız bu sosu tenceredeki patlıcanların üzerine gezdirin. Üzerine bir porselen tabak kapatın. Kısık ateşte 40-50 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

MALZEMELER

- 5-6 adet orta boy kemer patlıcan

- 2-3 adet yeşil sivri biber (başparmak büyüklüğünde doğranacak)

Yazının devamı...

Köfteli Acem pilavı

19 Mayıs 2018

MALZEMELERPilav için

- 2 su bardağı pirinç

- 3 su bardağı et ya da tavuk suyu

- 1 kahve fincanı natürel zeytinyağı

- 2 çay kaşığı tuz

Köftesi İçin- 500 gr döş tek çekim kıyma

- 1 adet orta boy kuru soğan

- 2 yemek kaşığı galeta unu

Yazının devamı...

Afet Hanım'ın meyaneli köftesi

18 Mayıs 2018

Köftenin hazırlanması için kıyma derin bir kaba koyulur. Üzerine kabuk kısmıyla birlikte ufalanan tost ekmeği dilimi eklenir. Yumurta da kırıldıktan sonra tuz ve karabiber serpilip malzemeler iyice yoğrulur.

Hazırlanan köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp avuçlar arasında yuvarlanır. Hazırlanan misket köfteler un serpiştirilmiş olan tepside biriktirilir. Tepsi sallanarak köftelerin una iyice bulanması sağlanır.

Diğer taraftan, zeytinyağı geniş bir tava ya da tencereye aktarılıp orta ısılı ateşte kızdırılır. Unlanan köfteler kızgın yağda, tava sallanarak 3-4 dakika kadar kızartılır.

Kızarmış köfteler bir el kevgiri yardımıyla tavadan alınıp bir tabağa koyulur.

Yazının devamı...