Zamane çocuklarının doğum günleri

İnsanın kendi doğum günü gelirken yaşadığı hislerle, çocuğunun doğum günü arasında ciddi farklar var.

Hatta hiç ortak nokta yok! Her sene doğum günleri yaklaştığında fenalık geçirmeye başlıyoruz biz anneler. Doğrusunu isterseniz kendi kendimize abarttık her şeyi. Kendi doğum günlerimiz geldi aklıma: Evimizde masalar kenara çekilip ortada boş alan yaratırdık. Limonata, kuru pasta, küçük pizza derken, klasik üç beş yiyecek ve pasta...

Oysa şimdi ilk sorun parti yapacak yeri bulmakta...

Pek çok yeni yer açıldı ama ben hálá fiyatıyla, uygulamasıyla, tadıyla tuzuyla anneleri tamamen memnun eden çok yer bilmiyorum. Her şeyden önce çok ciddi paralar söz konusu, ki bu biz annelerin belini iyice büküyor. Üstelik anneler de davetli partilere. Yani, kişi sayısı otomatikman çocuk x 2 şeklinde...

Arkadaşlarımla sık sık konuşuruz böyle günlerde. Yazın doğum günü yapmak daha kolay. Biraz çayır çimen yeterli. Ama kışın onları ağırlayacak yeri bulmak gerçekten zor. Şimdi bütün çocuklar memnun ayrılıyor partilerden ama büyüdüklerinde böyle olmayacak. Yaşları büyüdükçe daha da zor olacak. Çünkü bir fikir, bir içerik bulmak gerekecek. "İyi parti", "kötü parti" olacak. İşler iyice zorlaşacak.

BENİM HEDİYEM KİTAP

Bu arada gelen çocuklara hediye verme durumumuz da var ki, ben bunu son iki senedir kitap olarak oturttum. Oyuncak yerine kitap görünce çocukların biraz suratı düşüyor ama üzgünüm onlar için. Ben, ekmeğini okuyan insanlar sayesinde kazanan biri olarak, yatırım yapmak ve çocuklara hediye olarak kitap vermek durumundayım!

Dönelim partiye... Ben işimi hallettim. İki senedir aynı yerdeyim. Atlı Spor Kulübü’ndeki Play Cafe benim hayatımı kurtarıyor. Bir kere mekan olarak o kadar güzel ve uygun ki... Anneler yukarıda çay kahve içerken, çocuklar aşağı katta, başında işi bilen insanlarla deli gibi oynuyorlar. Üstelik yukarı gelme sıklığı her sene ciddi biçimde azalıyor.

Sinan’ın hayali, bir doğum gününde havanın güzel olması ve pony turu atabilmek. Ama doğduğu mevsim itibarı ile pek şansı olacağını sanmıyorum.

Bu sefer pastamızı da evde yaptık. Annem sağ olsun, çok lezzetli bir pasta yaptı: Kedi dili ile, tıpkı bizim çocukluğumuzdaki gibi...

Çocuğumun doğum günü için bir yer daha var aklımda: O da Mutfaktayız’daki kendi yemeklerini kendilerinin yapıp yiyecekleri doğum günü partisi. Ama onun için biraz daha büyümeleri gerekiyor. Şöyle 8-10 arkadaş olacaklar. Hatta anneler de olmayacak, bunlar beraber istediği yemeği pişirip yiyecekler. Ne var ki daha erken. Bu yüzden de, Sinan’ın doğum günü akşamı, üç anne çocukları babalarına bırakıp aynı yerdeki suşi kursuna gittik!

Çok eğlendik. Gayet de güzel becerdik valla suşi yapmayı. Evde kendi kendime ne kadar yaparım bilemiyorum ama şimdi aklım çikolata kursunda!!!

En çarpıcı hediye

Sinan ne kadar etkilendi bilemem ama ben bayıldım... Yakın bir arkadaşım evimize bir kutu gönderdi. Kutuyu açtık ve içinden kocaman kurabiyeler çıktı. Üzerindeki renkli drajelerin üstünde "Sinan" yazıyordu. Gerçekten çok hoşuma gitti. Fikir ayrı güzel, lezzet ayrı güzel... Ne diyeyim ki!

Çocuklara özel neşeli ambulans

Yakın zamanda yanınızdan miyavlayan ya da cik cik öten bir ambulans geçerse şaşırmayın. Çünkü Andre ve Jean Poulie adlı iki kardeş tarafından kurulan Theodora Çocuk Hizmetleri Vakfı ve S.O.S grubu, Ford Otomotiv’e tasarlattıkları yeni hasta nakil aracı ile hasta çocukları biraz daha mutlu etmeyi amaçlıyor. Sokakta arkadaşlarıyla koşup oynamak yerine hastanede yatmak zorunda kalan çocuklar hem rahatsızlıklarından, hem de hastanenin farklı ortamından dolayı zor bir dönem geçirirler. Her hafta palyaço kılığına girerek "Sevgi Doktorları" adı altında, çocukların çektikleri acıları paylaşmak için yedi hastaneyi ziyaret eden Theodora Çocuk Hizmetleri Vakfı gönüllüleri, artık onlara bir başka hastaneye nakledilirken de eşlik edecekler. Gönüllü palyaçolar, yol boyunca onlarla oyun oynuyor ve hastalıkları hakkında konuşup dertleşiyorlar. Sadece çocuklar için kullanılan bu nakil aracında kuş ya da kedi gibi siren melodilerinin yanı sıra çizgi film izleme imkanı sağlayan LCD ekranlar da yer alıyor. İ.Ü. Çapa Tıp Fakültesi ve Onkoloji Enstitüsü, SSK Okmeydanı, Kartal Devlet Hastanesi Semiha Şakir Çocuk Kliğini, Bakırköy Kadın Hastalıkları ve Çocuk Doğum Hastanesi, Amerikan Hastanesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi olmak üzere toplam yedi hastaneye hizmet veren nakil aracı ve Sevgi Doktorları’na ulaşmak için 444 4 505’i arayabilirsiniz.

Bir şey değişsin, her şey değişsin!

TOÇEV ve NTV Radyo işbirliğiyle yapılan "Bir şey değişir, her şey değişir" kampanyası sayesinde, 22 YTL’lik bağış sayesinde binlerce çocuğa bu eğitim yılı başında içi kırtasiye malzemeleri dolu bir çanta temin edilmişti. Şimdi bu kampanyanın ikinci etabı başladı. Bu sefer başlık, "Bir bot, bir mont. Yapacağınız 22 YTL’lik bağış karşılığında çocukların bedenlerine ve ayak numaralarına uygun bot ve montlar ilköğretim çağındaki bir çocuğun ağır kış koşullarında yaşamını kolaylaştıracak. Böylece onlar bu yıl sizin de desteğinizle büyük adımlar atabilecek, yollarında sıcacık yürüyebilecekler.

Daha çok çocuğa ulaşmak, onların sağlıklı, kendine güveni olan, geleceğine umutla bakan bireyler olarak büyümesini sağlamak için siz de destek verin. Bağışlarınızı Garanti Bankası şubeleri ve internet üzerinden yapabilirsiniz. Garanti Bankası müşterisi olmasanız da, Garanti ATM’lerinden kartsız olarak bağışınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bilgi için 0212 282 89 16.

Dünya çocuklarından masallar

Irmak Okulları ve D&R, Uluslararası 2. Çocuk Festivali kapsamında düzenlediği masal yazma yarışmasında dünya çocuklarını buluşturuyor. Küçük Kalemler Yarışması, çocuk edebiyatına katkıda bulunup çocukların hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirerek onlara yazma sevgisi aşılarken, Türk ve dünya çocuklarının eserlerini bir araya toplayarak gelecek kuşaklara keyifle okuyacakları unutulmaz bir armağan bırakmayı da amaçlıyor. Yarışma, Türkiye ve dünyadaki bütün resmi ve özel ilköğretim okullarının 6., 7. ve 8. sınıflarında okuyan öğrencilere açık. Yarışma dili İngilizce ve Türkçe. Eserlerde kültürler arası saygı ve sevgi kavramlarının gözetilmesi, masal türü özelliklerine uygun ve özgün olmaları şartı aranacak. Son katılım tarihi 26 Ocak 2007. Yarışma ile ilgili detaylı bilgi ve katılım formu www.irmak.k12.tr/cocukfestivali adresinde.

Hastalıklara karşı bilgili olun

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre pnömokok adlı bakteri yüzünden dakikada 2 çocuk hayatını kaybediyor. Pnömokok bakterisi dünya çapında bir hastalık ve ölüm nedeni. Gelişmekte olan ülkelerde, bebeklerde ve beş yaşın altındaki çocuklarda büyük ölçüde zatürreeden kaynaklanan yılda bir milyondan fazla ölümden sorumlu. Pnömokok, bakteriyel menenjit, bakteriyemi (kanın enfeksiyonu), toplum kökenli zatürre, orta kulak iltihabı ve sinüzitin önde gelen nedeni. Peki bu hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Bu hastalıklardan korunmanın en etkili yolu, pnömokok aşısı. Ülkemizde yeni uygulamaya giren aşı, beş yaş altındaki çocuklarda özellikle menenjite, kısmen de zatürree ve orta kulak iltihabına karşı koruyucu. Aşı, en çok bu hastalıkların en sık görüldüğü ve ölüme neden olduğu iki yaşından küçük çocuklarda kullanılıyor. Küçük çocuğunuz varsa, doktorunuzla ya da en yakın sağlık ocağı ile görüşmekte ve bilgi almakta fayda var.

Yazarın Tüm Yazıları