Yurttaş Özçelik’in suçu büyük

UZAKTAN filan değil, polisin biri on beş metreden nişan alıyor, Gezi eylemcileri “Yapma, atma” diye uyarıyor, dinleyen kim, gaz kapsülü Okan Özçelik’in tam gözüne isabet ediyor.

Haberin Devamı

32 yaşındaki Özçelik bir gözünü kaybediyor, görme yetisini yüzde doksan yitiriyor. Olay baştan sona telefonla kayıtlı. Görüntüler çok net, protesto sırasında bir polis, kayıt yapan Özçelik’i hedef alıyor. Yasal olarak, 45 derece eğimle havaya ateş etmesi gerekirken, biber gazı kapsülü tam gözüne geliyor. Değil gözünü kaybetmek, ölebilirdi de.
Okan Özçelik tazminat davası açıyor. Valilik savunmasında, “Biz onu gözaltına almadık, kusurlu değiliz” diyor. Almadınız değil, alamadınız, çünkü adam hastanede.
BANA KARŞI
İçişleri Bakanlığı da duyarsız: “Zarar belli değil”. Adamın gözü gitmiş, daha nasıl belli değil? “Zarara neden olan olayın idareden kaynaklandığına ilişkin belge yok”. On dakikalık canlı kayıt belge değil mi? Benzer kayıtlarla binlerce insanı süründürüyorsun, şimdi, “Belge yok”.
Yurttaş Okan Özçelik’in suçu büyük. Gezi’ye katılmış, bana karşı biri. Kimsenin yaptığı yanına kâr kalmayacak.
Suçu vatana ihanet. Gezi ile birlikte dünya derin uykudan uyanmış, benim gerçek kimliğimin farkına varmış.
Yeşili benden daha çok seven yok. Benim yeşile düşman olduğumu söylüyor, suçu büyük, AVM’ler herkesin dilinde.
Hem suçlu, hem dava açıyor. Bana karşı isen, hakkını araman yasak. “Kahraman polisim” asar da, keser de.
Bu ülkede binlerce Okan Özçelik var, o kayıtlar, o CD’ler yerine göre insanları yıllarca içeri atmak için kullanılıyor, yerine göre haklarını yok etmek için.
Okan Özçelik
olayı baştan sona insanlık suçu.

Haberin Devamı

Yumruğu Moody’s attı

“- Ülkede derin ayrılıklar ve güvensizlik yatmaktadır.
- Davaların toplumu sindirme aracı olarak kullanıldığına dair birçok kanıt bulunmaktadır.
- Bazı vatandaşların Twitter mesajları nedeniyle gözaltına alındığı bildirilmektedir.
- Hükümeti eleştiren basın kuruluşları orantısız bedeller ödemek zorunda kalmışlardır.
- İfade özgürlüğü ciddi biçimde kısıtlanmıştır.
- Eylemlere katıldıklarına ya da desteklediklerine dair kanıt bulunmayan yüzlerce kişi gözaltında tutulmuştur.
- Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının ciddi biçimde zayıfladığına ilişkin kaygı verici işaretler vardır”.
Avrupa’nın saygın liderlerinden oluşan Bağımsız Türkiye Komisyonu’nun hafta başında açıkladığı Türkiye raporu bu ifadelere yer veriyor. Listeyi uzatmak mümkün.
Kredi kuruluşu Moody’s uzatmaya ihtiyaç duymuyor, Türkiye’nin görünümünü negatife çeviriyor. Bu bir ekonomik karar, gerekçesi “siyasal belirsizlik”.
İktidar daha yeni yüzde 43 oy almış, ama “ülke siyasal belirsizlik içinde”. Dünya Türkiye’yi mahkûm etmeye başlıyor. Raporlarla, uyarılarla değil, artık ekonomik ceza ile.

Haberin Devamı

AYM yok edile

Biz oluşturduk bu Anayasa Mahkemesi’ni, şimdi bize karşı.
Twitter yasağını kaldırıyor, yürütmeyi durdurma kararları veriyor, HSYK’da Adalet Bakanı’nın yetkilerini iptal ediyor, yargıya müdahalemizi engelliyor.
Bu AYM paralel. Poliste, yargıçlarda, savcılarda, genel anlamda bürokraside paraleli temizledik, sıra AYM’de, değiştirmek gerek.
Çok zor. Anayasa değişikliği gerek. AYM evrensel hukukun bekçisi oluyor, iktidarın rayından çıkmış ihtiraslarını hukuken frenliyor. AYM’yi kutluyorum.

Yazarın Tüm Yazıları