Yolunuz Sultanahmet'ten geçsin

BUGÜN yolunuz Sultanahmet'e düşer mi?

Mutlu ve bilgili bir gün geçirmenizi diliyorum. Tavsiyeme uyarsanız, sanat adına beni sevindireceksiniz. Güzellikleri bölüşenler arttıkça, içimdeki havai fişekler birbiri ardından patlayacak.

Sultanahmet'teki Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ne uğrayın. Şimdiye kadar sergilenmeyen eserlerin yer aldığı Saklı Hazineler'i ziyaret edin. Bir daha bu fırsatı yakalayamazsınız.

Avara kasnak dolaşmak yerine, bir günü güzelliklerle yaşamak...

İki önemli sergi sizi karşılayacak; biri ‘‘Müzede şimdiye kadar sergilenmemiş eserler’’, diğeri de Alev Ebüzziya Siesbye'ın seramikleri.

Geçmişin estetiği ile bugünün modern zevkinin buluşmasının tarihi tanıklığını yaşayacaksınız.

Dolaşmanıza zaman zaman ara verebilir, müzenin avlusunda kahve, çay içebilirsiniz.

Osmanlı İmparatorluğu'ndan cumhuriyete çekilen sanat ve zevk çizgisinde, bunca güzel eserin yaratıldığını görmek, sanatla hayatın bağlantıları üzerine sizi düşündürecek.

Salt yaratmanın serüvenini bile seyretmek kendi başına çekicidir...

Zevkli bir görsel yolculuğun eşliğinde daha da hoştur.

Kuran-ı Kerim'den eski giysilere, birçok olayı çağrıştıran fotoğraflara kadar, müzenin girişindeki galeride sergilenen Saklı Hazineler'den sonra, diğer bölümlerde de sanat yolculuğunuzu sürdürebilirsiniz.

Abdülmecid'in şeref defterine yazdıklarına baktıktan sonra, bu müzeyi gezen birinin, sanatımız, yaşama biçimimiz, inançlarımız hakkında olumlu bir bakış açısı kazandığına emin olarak İbrahim Paşa Sarayı'ndan ayrılırsınız.

* * *

MÜZE'
yi gezmeden önce ya da gezdikten sonra, Türk ve İslam Eserleri Müzesi kitabını (Akbank Yayınları) alın, bu eşsiz hazineleri istediğiniz zaman görebilir, seyredebilir, hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi kitabında uzmanların, Müze'nin değişik bölümleriyle ilgili bilimsel yazıları, gördüklerinizi daha iyi anlamanızı, böylece daha çok zevk almanızı sağlayacak.

Müze Müdürü Nazan Ölçer'in Önsöz'üne şöyle bir göz atın, bulunduğunuz mekándaki eserlerin önemini bir de uzmandan okuyun:

‘‘Konusunda dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, kırk bin eseri aşan koleksiyonuyla, İslám sanatının hemen her döneminden ve her türünden büyük önem taşıyan eserlere sahiptir.’’

Halı koleksiyonu, el yazmaları koleksiyonu gibi...

* * *

ALEV EBÜZZİYA
ile Nazan Ölçer'in ortak hayali gerçekleşti.

İkisi Paris buluşmalarında, Alev Ebüzziya Siesbye'nın Müze'de bir seramik sergisini açmasını isterlermiş.

Bir Seramik Evreni sergisini gezerken, bunu düşünüyorum. Altı yıl sonra hayalleri gerçekleştiği için birlikte seviniyorlar.

Seramiklere bakarken; bu müzede, modern, değişik ülkelerin müzelerinde eserleri bulunan bir sanatçının yaratıcılığını kavramaya çalışıyorum.

Ne demiş sanatçı seramikleri için...

‘‘Boşluğun zamansız durağanlığını doldurur ve arada bir etraflarındaki havayı titretir.’’

Bir eleştirmen görüşü, bize biraz daha zengin yaklaşımlar kazandırabilir:

‘‘Entelektüel birikimini duygularıyla birleştirmenin sonucunda da forma hükmetme yetisini geliştirmişti.’’

Bakmayın bu görüşlere. Alev Ebüzziya'nın dünyasına girince, maviler, siyahlar, bütün bu söylenenlerden öte başka bir evrene çekecek sizi.

* * *

SANIRIM,
hoş bir pazar programı önerdim size.
Yazarın Tüm Yazıları