YKY 3000. kitabını yayımladı

YKY’de (Yapı Kredi Yayınları) üç bininci kitabın yayınlanması nedeniyle bir tören düzenlendi. Sermet Çifter Salonu’ndaki özel törene, yazarlar, çevirmenler katıldı.

Haberin Devamı

Üç bininci kitap olarak iki ciltten oluşan Kâzım Karabekir’in Günlükler’i yayımlandı.

Günlükler, 1906-1948 arası neredeyse yarım asra yakın bir zaman dilimini kapsıyor.


YKY Genel Müdürü Tülay Güngen konuşmasında; Yapı Kredi’nin kurucusu Kâzım Taşkent’ten bugüne kadar, Yapı Kredi’nin kitabı, yayıncılığı, kültür ve sanat olaylarını desteklediğini belirtti.


Konuklara, bir dosya içinde Doğan Kardeş dergisinin Güzel Bayramlar! yazan çocuk fotoğraflarının yer aldığı ilk sayısı armağan edildi.


Dosyanın kapağında şu yazılıydı:


“Bugün 3000. kitabını yayımlayan YKY, 23 Nisan 1945’te Doğan Kardeş dergisinin ilk sayısıyla başlayan köklü yayıncılık geleneğinin izini sürüyor.”


Son dört yılda, YKY tarafından çeviri veya telif toplam altı yüz kitap yayımlanmış. Bu kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir sayı.


* * *

Haberin Devamı


KÂZIM KARABEKİR
’in Günlükler’i, bir askerin, devlet adamının olaylara, hayata, ülkesine bakışını öğrenme açısından gerçekten çok önemli.

Günlük türü hem kişisel, hem toplumsal atmosferi veren bir edebiyat türüdür. Bir kişiyi oluşturan öğelerin de bütün ayrıntısını taşır. Günlüklerin benim için işlevi de, onlardan bir portre çıkarabilmemdir. Daha ilk satırlarda okuduklarınız, sizi bu günlüğü okumaya sevk eder ya da kitabı kapatmanıza neden olur.

Aşağıdaki günlük notlar, onun kişiliğinden önemli izler taşıyor:


“3 Ocak 1906 Çarşamba

Bugün yine dehşetli soğuk. Dışarı çıkmadım.

Tarih-i Cevdet’in altıncı cildinin Avrupa bahsini okudum. Keman çaldım. Kaç gündür ara sıra ‘kılıcı olmayan baston güzel bir arkadaştır’ namıyla bir kitap yazıyorum. Esası Fransızcadandır.

(...)

2 Ocak 1947 Perşembe

Resim ve Heykel sergisine. Çallı’nın bir leylak tablosunu satın aldım. (400 lira.)”

Günlükler şöyle bitiyor:

“25 Ocak 1948 Pazar

Öğleden sonra saat 5’te sıkıntı geldi. Hemen doktoru çağırdım. Kalp hastalığı olduğunu söyledi ve tedaviye başladı. Geceyi rahatsız getirdi. Sabah saat yedide gayet iyi idi. İ.K. [İclâl Karabekir]

 

26 Ocak 1948 Pazartesi

Paşam vefat etti.

Paşamı ebediyen kaybettik. Ne kadar acı ıstırap duysak yeridir. Felaket tahammülü pek güç. İ.K.

Haberin Devamı

 

28 Ocak 1948 Çarşamba

Pek kalabalık bir merasimle sevgili paşamı şehitliğe defnettiler. İ.K.”

* * *


YAKIN
tarihimizin önemli adlarından birinin Günlükler’ini mutlaka okuyun.


Bir okur olarak YKY’ye kurulduğunu gönden beri emek verenlere, teşekkür borçluyum. Kitaplığımda yer alan YKY’den yayınlanan kitapların miktarının çokluğu bu teşekkürün birinci gerekçesi olacaktır.


Dilerim, daha nice iyi kitap yayınlasınlar.

 

Kâzım Karabekir, Günlükler (1906-1948) iki cilt, 1445 sayfa, YKY.

Yazarın Tüm Yazıları