Yin yoga

Çekirge okuyucularının gönüllü eğitmeni, Memorial Hastanesi doktorlarından sevgili Neslihan İskit, yine yeni bir yoga eğitimi için Amerika’daydı.

Dönüşünde hediye olarak ’Yin Yoga’nın ünlü eğitmeni Paul Grilley ile bir röportaj getirmişti bizlere!

Yin yoga nedir?

- Bedenimizdeki bağ dokusunu hedef alan yogadır. Yapılan diğer tüm yoga çeşitleri (hatha yoga, asthanga yoga, kundalini yoga) yoganın yang formudur ve kas dokusunu hedef alır. Yin yoga ise genellikle diz kapakları ve sakrum /images/100/0x0/55ea2eb8f018fbb8f87017b6kemiği arasındaki bölgeyi hedefler, hedef aldığı bu bölgede kaslar gevşek olmalıdır ve yapılan duruş uzun süre tutulmalıdır.

Çin tıbbında akupunktur noktalarını belirlemek için kullanılan meridyenler bu bağ dokusundan oluşmuştur. Bunlar, bedenin içindeki yaşam enerjisinin akmasını sağlar. Bağ dokusu iletkendir, aynı zamanda kısalıp büzülebilir ya da uzayabilir. İşte bu nedenle yoga yaparak onu her zaman elastik tutarız ki bedenimizdeki yaşam enerjisi sağlıklı bir şekilde akışını sürdürsün.

Yin yoga, diğer yoga çalışmalarını tamamlayıcı niteliktedir. Öyle ki birçok insan formal bir Yin yoga eğitimi almadan bu yogayı kendi başlarına yapmaktadır. Yin yogada çok fazla duruş çeşidi yoktur, ancak yoganın yang formundan /images/100/0x0/55ea2eb8f018fbb8f87017b8farklı olarak, yapılan duruş yaklaşık 5 dakika süre ile tutulur. Bu sırada ilgili bölgedeki kaslar tamamen gevşektir. Bu sürede o bölgedeki bağ dokusu gevşer, rahatlar ve enerji akışı canlanır.

Duruş sırasında bedende rahatsızlıklar hissedilir ve duruştan çıkma isteği olabilir, önemli olan bu rahatsızlık hissine takılıp kalmamaktır. Yin yoga yaparken istediğiniz gibi nefes alabilirsiniz, ama nefesin rahat ve derin olması duruşu kolaylaştırır.

Yin yoga meridyenlerle bağlantılı olduğu için, bunu bazı hastalıkların tedavisinde kullanabilir miyiz?

- Evet, kullanılabilir.

Kim Yin yoga yapabilir?

- Herkes; gençler, yaşlılar, kadınlar, erkekler, bebek bekleyenler... Yin yoga yapmakla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur.

Siz Yin yoga yapmaya nasıl karar verdiniz?

- Yin yogayı Paulie Zink’ten öğrendim. Önceleri yoganın yang formlarını denedim. Uzun süre çalışınca genellikle gün sonunda kendimi yorgun hissederdim. Yin yoga ile her zaman harika hissediyorum.

Hayatınızda önemli yer tutan iki hocanız var, bize onlardan bahseder misiniz?

- Paulie Zink bana yogayı Yin stili ile yapmayı öğretti. Onunla tanıştıktan sonra Yin yoga ile ilgili kitapları okumaya başladım. Bugün bulunduğum noktada ve yaptığım çalışmalarda etkisi çoktur. Dr. Hiroshi Motoyama, benim ruhsal hocamdır. Meditasyon, pranayama ve bilimsel çalışmalarım onun etkisi altındadır. Dr. Motoyama’nın son 10 yıl boyunca yapmış olduğu öncü buluşlar, daha büyük potansiyellerle ilgili gelecek araştırmalar için bir temel vazifesi görecektir. Dr. Motoyama’nın Şakra Teorileri, Karma ve Tekrardoğuş kitapları Türkçe’ye çevrildi, bu konu ile ilgili herkes tarafından okunmasını hatavsiye ederim. Ayrıca Dr. Motoyama’nın Kaliforniya’da açmış olduğu "California Institute of Human Science" (www.cihs.edu) online kurslar vermektedir.

Eşiniz Suzee size nasıl yardımcı oluyor?

- Profesyonel olarak birlikte yoga yapıyoruz. Onun beden yapısı ile benim beden yapım arasında büyük fark var. Benim için işe yarayan bir duruş onun için zor olabiliyor ya da tam tersi. Böylelikle kendi deneyimlerimizi karşılaştırarak daha etkili eğitimler veriyoruz.

Yoga anatomisi nedir?

- Bildiğimiz anatominin iskelet sistemi varyasyonudur. Kemik yapılarındaki farkları, bu farklar göz önünde bulundurularak, oluşan eklemlerde hangi duruşların, hangi beden tipine uygun olup olmadığını araştırır. Bedenimizin 12 eklem bölgesindeki hareketleri ve yoga duruşları esnasında aldıkları pozisyonları inceler. Özellikle tansiyon (gerilim) ve kompresyon (baskı) arasındaki farkı araştırır ki, hangi duruşlarda kişiyi zorlamak, hangi duruşlarda kesinlikle dokunmamak gerektiğini anlarız. Son zamanlarda ortopedistler yoga duruşlarında yanlış yönlendirme ile sakatlanan hastaların sayısında büyük bir artış olduğunu belirtmektedirler.

Kimler yoga anatomisi öğrenmelidir?

- Bütün yoga hocaları ve ileri düzeyde yoga çalışması yapan öğrenciler...

Türkiye’de Yin yoga

Paul Grilley, Türkiye’de yaşayan iki öğrencisi olduğunu ve bu konuyla ilgili onlardan bilgi alınıp derslerine katılabileceğimizi söylüyor. Bunlardan biri olan Dr. Neslihan İskit, bu sene Memorial Hastanesi’nde kalp yogası ve yoga anatomisi eğitimi vermeye başlayacak. Diğer öğrencisiyse Şebnem Işık... O da birkaç yıldır düzenli olarak Yin yoga yaptırıyor. Ayrıca Dr. Motoyama’nın kitaplarına ve şu sitelere bakabilirsiniz: www.YinYoga.com, www.Pranamaya.com, www.SarahPowers.com, www.PaulGrilley.com, www.IntegralAnatomy.com, www.fasciaresearch.com...
Yazarın Tüm Yazıları