Yeter! Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Vize politikası gözden geçirilmeli

İrlanda'nın vize konusundaki tutumu nedeniyle eleştiri ve açıklamalar sürüyor: - DEVLET Bakanı Prof. Şükrü Sina Gürel, İrlanda'ya vize verilmediği yolundaki iddiayı yanıtlıyor: ‘‘AB'den sorumlu bir bakan olarak 1997 kasımında İrlanda'ya gittim, ancak bir vize sorunu ile karşılaşmadım. Gayet iyi bir ziyaret oldu. Dışişleri Bakanı ve Başbakan'la görüştüm, çeşitli gazete ve dergilerde röportajlarım yayınlandı.’’

- Size vermiş olabilirler ama okurlarımızdan sayısız tepki geliyor?

- Doğru, vatandaşların karşılaştığı güçlükleri biliyorum. Büyük bir rezalet tabii... Maalesef bütün AB ülkeleri, vize konusunda çok hasis davranıyorlar bize karşı.

- Çözüm...

- Bizim vize politikamızı gözden geçirmemiz gerektiğine inanıyorum.

ELÇİ: İRLANDA DENGELİ

VATANDAŞLARIMIZIN İrlanda'ya gelişlerinde vize güçlükleri ile karşılaştıkları doğrudur. Bu husus uzun zamandan beri gerek selefim Büyükelçi Murat Ersavcı döneminde gerek benim aralık 1988'de göreve başlamamdan bu yana İrlanda tarafı ile en üst seviyede ele alınmaktadır. Son olarak bu konuyu İrlanda Başbakanı nezdinde girişim konusu yaptım. TBMM Başkanımız Sayın Hikmet Çetin de İrlanda'ya yaptığı son ziyaret sırasında bu konuyu tüm muhataplarının dikkatine getirdi. Öte yandan, Türkiye-İrlanda İş Konseyi, İrlanda Ticaret Odası gibi kuruluşların da işadamlarımızın vize almakta karşılaştıkları zorlukları İrlanda makamlarının dikkatine getirdiklerini biliyoruz. İrlanda Başbakanı vize alanında karşılaşılan güçlüklerin İrlanda'nın 1998 aralık ayında Ankara'da bir büyükelçilik açması ile bir ölçüde giderileceğini, şikáyetlerin devamı halinde tutumlarının yeniden gözden geçirileceğini vaat etmiştir. Bir ada devleti olan İrlanda'nın özellikle son yıllarda ülkeye artarak gelen mülteciler nedeniyle katılaştırdığı vize politikası sadece Türk vatandaşlarına değil, AB dışındaki tüm ülkelerin vatandaşlarına yöneliktir. Diğer taraftan İrlandalılar başta AB üyelimiz olmak üzere ülkemizi ilgilendiren birçok hayati konuda diğer AB üyesi ülkelere göre bize karşı dengeli ya da müzahir tutum takınmaktadır.

Günaltay ŞİBAY- Dublin Büyükelçisi

‘TURK’S HEAD'

İNGİLTERE Leeds Üniversitesi'nde okuyan Mahmut Arslan da şunları yazıyor:

‘‘1997'de İrlanda'da üç ay alarak doktora tezi çalışması yaptım; ülkeyi ve kültürünü biraz tanıdım. Belki de İrlanda kültürünü araştıran tek Türk araştırmacı olabilirim. Başımdan gelen bir olayı anlatmak istiyorum:

Dublin'e İngiltere üzerinden gittiğim için bir sorunla karşılaşmadım ama eminim AB vatandaşı olmadığımı söyleseydim birçok problem çıkacaktı. Bu ülkede Katolik Kilisesi'nin etkisi çok büyük olduğu için Müslümanlar'a ve özellikle de Türkler'e karşı önyargının da ötesinde düşmanlık hisleri mevcuttur. Dublin'in şehir merkezindeki en büyük pub'larından birinin adı ‘The Turk's Head Chop House'dır. (Türk'ün Kafası) Bu pub'a gelen herkes kapının önündeki mozaikte işlenmiş olan sarıklı bir Türk'ün yeni kesilmiş ve kanlar akan kafasına bakıp öyle içeri girer. Pup'daki yöneticiye sorduğumda, buraya 1700'li yıllarda bir Türk'ün gelip kasaplık yaptığını ve dükkanının sonradan pub'a çevrildiğini söyledi ama ben pek inandırıcı bulmadım. Bütün İngiltere'de görüldüğü gibi bu da diğer ‘Turk's Head' pub'larından biriydi ama en aşağılayıcısı ve düşmancasıydı.

Daha 20 yıl önce açlıktan kırılan bu ülke şimdi AB yardımlarıyla gelişme gösterince bu çirkinlikleri yapabiliyor. Lütfen bunları okuyucularınızla paylaşın da biz de bu adamlara layık oldukları cevabı verelim. Mesela İrlanda'dan turist kabul etmeyelim. 3 milyonluk ülkeden gelecek turist gelmez olsun.’’

‘ÖNCE KENDİNİZE BAKIN'

Bodrum'da oturan Bayan Joanne Keelev ise, İrlanda ile ilgili yazılarımız üzerine gönderdiği mesajda, Türkiye'de yaşadıkları olumsuzluklara şu örneği veriyor: ‘‘Dört yıldır Türkiye'de çalışıyorum. Çalışma iznimi uzatmak için tam sekiz ay bekledim. Başvurduğum her makam çeşitli engellemelerde bulundu. Önce kendi ülkenizdeki olumsuzlukları eleştirseniz daha iyi olur.’’

- ABD'de lösemiye yakalanan, Prof. Cevat Babuna'nın beyin cerrahı oğlu Dr. Oktar Babuna'ya ilik nakli için Çapa'ya başvuran gönüllü kişilerin kan testlerinin yapılma işlemi sürüyor. Ancak henüz bir gelişme yok... Bu arada İstanbul Valisi Erol Çakır, löselimi hastalar için yardım toplama izni verdi. Bu amaçla Ziraat Bankası Cağaloğlu Şubesi'nde Prof. Ayten Vardar, Prof. Önay Yalçın ve Prof. Hasan Serdaroğlu adına 304403386-2 No'lu hesap açıldı. Fonda oluşacak kaynakla, ilik nakli ile ilgili araç ve gereç alınacak.



Yazarın Tüm Yazıları