Yeni ay ve haftadan ilk notlar...

Sıkıntılı bir güne uyandık. İşte bu haftanın önemli olay ve beklentileri.

Haberin Devamı

+++ Avrupa Birliği hala müzakere çerçeve belgesi üzerinde anlaşmaya varamadı. Avusturya'nın imtiyazlı ortaklık diretmesi devam ediyor. Bu sabah banka ve aracı kurumuların araştırma bölümlerinin yayınladığı araştırma raporlarındaki genel beklenti müzakerelerin bugün başlayacağı yönünde. Piyasa uzmanları müzakerelerin başlaması gecikirse endeksteki değer kaybının süreceğini belirtirken müzakerelerin başlaması ile borsada sert bir yükseliş hareketi yaşanacağını da özellikle vurguluyor.

+++ DİE verilerine göre ağustos ayında dış ticaret açığı yeni bir rekor kırarak 4.84 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İthalat tekrar 10 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkarken, ihracat 5.3 milyar dolarda kaldı. İthalatın yıllık artış oranı %28.9 ile şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, ihracat artışı %13.4 seviyesinde kaldı. İthalat rakamlarında uzun süredir tek haneli rakamlarda dolaşan tüketim malı ithalat artış hızının tekrar %40 seviyesinde gerçekleşmiş olması dikkat çekici. Yıllık bazdaki dış ticaret açığı da 40 milyar doları geçmiş durumda.

Haberin Devamı

+++ TMSF’nin 2.8 milyar dolar muhammen bedelle satışa çıkardığı Telsim’de ön yeterlilik için çoğunluğu yabancı 15 grup başvuruda bulundu. Başvuranlar açıklanmadı. Ancak, Doğan şirketler grubu holding’e bağlı ortaklıklardan D Telekomünikasyon ile Sabancı Holding, Telsim için ön yeterlilik başvurusu yaparken, İngiliz Vodafone ve Rusya’nın en büyük holdinglerinden Sistema Telsim ihalesine gireceklerini belirtmişti. 13 Aralık’ta gerçekleştirilecek ihaleye Norveçli Telenor, Mısırlı Orascom, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Etisalat ve Hong Kong’dan Hutchison Whampoa’nın da ilgi duyduğu belirtilmişti.

+++ Hazine ekim ayı ic borç stratejisini açıkladı. Buna göre ekim ayında 14.9 milyar YTL'si iç, 1.4 milyar YTL'si de dış borç olmak üzere toplam 16.3 milyar YTL’lik ödeme gerçeklestirecek. Hazine piyasalara yapılacak 14.1 milyar YTL'lik itfaya karşılık piyasalardan 11.3 milyar YTL tutarında bir borçlanma öngörüyor. Hazine’nin ekim ayındaki en yüklü itfalası ise 8.1 milyar YTL’si piyasaya olmak üzere 8.3 milyar YTL ile 19 ekim'de gerçeklesecek.

Haberin Devamı

+++ Hazine, yarın 581 gün vadeli YTL cinsinden iskontolu devlet tahvili ihalesi yapılacağını açıkladı. Hazine'nin çarşamba günü 5.1 milyar YTL'lik kısmı piyasaya olmak üzere 5.8 milyar YTL'lik iç borç itfası bulunuyor.

+++ Eylül ayı enflasyon verileRÄ° bugün 16. 30'da açıklanıyor. Mevsimsel etkiler nedeniyle tüketici fiyat endeksinin yüzde 1 civarında yükselmesi bekleniyor.Â

+++ Erdemir yaptığı açıklamada özelleştirme öncesi dönüşüm yatırımları, çalışan sayısı ve kapasite konularını garanti altına almak amacıyla konan altın hissenin iptali için ankara ticaret odası başkanı Sinan Aygün tarafından dava açıdığını bildirdi. Dünyanın ikinci en büyük çelik üreticisi Arcelor ise Erdemir  için yapılacak özelleştirme ihalesinde "çılgın" olarak nitelenecek bir fiyat  vermeyeceğini açıkladı. Arcelor CEO'su Guy Dolle, Arcelor'un parçalı çelik pazarında konsolidasyonu kolaylaştırmak için, gelecek iki yılda  satın alma ve birleşmeler için 3.5 milyar dolar harcamaya hazır olduğunu belirtti.

Yazarın Tüm Yazıları