“SULTAN” İLE ATİNA’DA..

İstanbul’da annesi ve ablalarıyla bir zamanlar her hafta en az bir Türk filmi izleyen bir çocuk, 50 küsür yaşına geldiğinde karşısında Türkan Şoray’ı görse, hatta onunla konuşsa ne hisseder?

Haberin Devamı

Birazı siyah-beyaz, birazı renkli bir film şeridi..

İçinde hem “Sultan”ın filmlerinden sahneler hem de kendi çocukluğumdan. Karelerde, Beyoğlu’ndaki Lale Sineması, salonda yer göstericiler, araladaki buzlu frigo, gözyaşında cömert izleyiciler ve “Sultan”ın filmlerindeki kah esmer, kah sarışın, kah köylü, kah şehirli, kah zengin kah fakir halleri.

“SULTAN” İLE ATİNA’DA..

TC Atina Büyükelçiliği ve Başkonsosluğu ile Dünya Kitle İletişim ve Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen Türk Filmleri Haftası’nda gösterilen “Selvi Boylum Al Yazmalım” filmi için Yunan Başkentine gelen Türkan Şoray karşımda.

Bir efsane karşımda. Gözlerimin önünden geçen o filmi hemen kestim ve ceketimi ilikledim.

Haberin Devamı

“SULTAN” İLE ATİNA’DA..

Sohbetimize “Yunanistan’da Sorayia diye tanınıyorsunuz. Bunun iki nedeni var. Sorayia, Şoray’a yakın ama daha önemlisi Sorayia’nın Türkçesi Süreyya ve Yunan halkı, İran’ın eski Şahı Rıza Pehlevi’nin ilk eşi Prenses Süreyya’ya benzetiyordu sizi” diyerek başladım.
Hoşuna gitti.
Bir gece önce, filminin gösterildiği Atina’daki “Teniothiki” (Film Arşivi) salonunda yaşanan izdihamı hatırlatıyorum. Yıllardır görmediğim ilkokuldan sınıf arkadaşlarım bile Türkan Şoray’ı görmek için gelmişti. Salon tıkaa basa dolu. Pek çok hayranı ise onu göremeden gitmişti.

“SULTAN” İLE ATİNA’DA..
“Atina’ya ilk gelişim. Türk Sinaması da Yunan Sineması da 100 yaşında. Sinema insanları, halkları buluşturuyor. Sinema birleştiriyor, siyaset ayrıştırıyor” diyor.
Yunan yönetmenlerden Theo Angelospulos ile Kostas Gavras’ı, film sanatçılarından ise Melina Merkuri ile İrini Papa’yı çok beğendiğini söyledi.
Kızı Yağmur’un yapımcısı olacağı ve rol alacağı kendisinin ise yönetmenliğini üstleneceği film projesini soruyorum. Cevabı: “Yağmur yapımcı oldu. Bana yönetmenlik teklifinde bulundu. Ben de ona oyunculuk. Anlaştık”
Türkiye’de son yıllarda çok başarılı yönetmenlerin yetiştiğini vurguluyor.
-“Ya en iyi genç oyuncular?
-Artık sinema değil dizi starları yetişiyor.

Haberin Devamı

“SULTAN” İLE ATİNA’DA..
Türkan Şoray “Ölünceye kadar sinemada olmak istiyorum. Bunun için de oyunculuktan yönetmenliğe geçtim. Aslında bir filmin esas yaratıcısı yönetmenidir. İstediğiniz kadar kaliteli oyunculara rol verin, yönetmen iyi değilse o film kötüdür” diyor.
-Kiminle aynı filmde oynamak isterdiniz?
-Antony Quinn. Ha bir de Meryl Streep’in her filmini de hayranlıkla izliyorum.
Sohbete noktayı koyduk. Sıra fotoğrafa geldi. Sağ olsun koskoca efsane hatırımızı kırmadı. Atina’nın sembollerinden Sintagma Meydanı’na gitmek için taksiye bindik. Şaştım kaldım. Taksici Türkan Şoray’ı tanıdı.
Ha bu arada, duydum araştırdım kanıtını da buldum. Türkan Şoray’ı Pire’de “Yorgo’nun yeri” adlı bir tavernaya götürdüler. Piyanist şantöz Yunanca versiyonu “Sala Sala” adlı şarkıyı seslendirdiğinde “Sultan” sahneye çıkıp mikrofonu aldı ve başladı söylemeye:

Haberin Devamı

“SULTAN” İLE ATİNA’DA..
Sallasana sallasana mendilini
Akşam oldu göndersene sevdiğimi..

Yazarın Tüm Yazıları