Gülmek hayatın şekeridir... Ruhumuzun ilacı gülümsemek

Gülmenin kalpten bağışıklık sistemine, stres ve depresyondan kilo vermeye kadar sağlık üzerinde büyük etkilerinin olduğunu biliyor muydunuz? Bu haftaki yazımda gülmenin ruh ve beden sağlığı üzerindeki faydalarını anlatıyorum. Hazırsanız, kocaman bir gülümsemeyle başlayalım...

Haberin Devamı

Gülünce vücudumuzda neler oluyor?

Güldüğümüz zaman, vücudumuz mutluluk hormonları olan serotonin ve endorfin salgılar. Bu hormonlar sayesinde iyi hissetme hali oluştuğu için endişe ve kaygımız azalır. Böylece olumsuz duygulara bir mola vermiş oluruz. Aynı zamanda güler yüzümüzle saçtığımız pozitif enerji, çevremizi ve sosyal yaşantımızı da olumlu etkiler.
Tabii bu etki, gülüşünüzün şeklinize de bağlı!

Gülmek hayatın şekeridir... Ruhumuzun ilacı gülümsemek

Sizin gülüş şekliniz hangisi?

Sosyal gülümseme:

Yüzümüzde sadece üst kaslarımızın çalıştığı, dişlerimizin gözükmediği gülüş şeklidir. Genellikle kişinin kendini bulunduğu ortamda gülmek zorunda hissettiği, karşı tarafa pek de samimi gelmeyen bir gülüştür.  

Haberin Devamı

Spontane gülüş:

Yüzümüzdeki hem üst hem de alt kasların çalıştığı, dişlerimizin gözüktüğü gülüş şekli. Bu gülüş şekli, kişinin samimiyetini ve kendine olan güvenini yansıttığı gibi, karşı tarafta da bu hisleri uyandırır, yani bulaşıcıdır.

Etkisi ortamın ambiyansına ve kişinin ruh haline göre değişir. Yine de ciddi bir ortamdaysanız ortamın yumuşamasında etkili olacağını söyleyebilirim.

Kompleks gülüş:

Hem üst hem alt kaslarımızın çalıştığı, aynı zamanda gözlerimizin içinin güldüğü gülüş şekli! İşte bu, her zaman gerek kişiye gerekse karşı tarafa kendini en iyi hissettiren, hem samimi hem özgüvenli, aynı zamanda karşı tarafın da gülmesini sağlayan en içten gülümseme şeklidir. Ben yerinizde olsam, her zaman bu içten ve gerçek gülüşü tercih ederim. Etkisi her ortamda ve kişide pozitiftir.

Gülmenin şaşırtan yararları

FAYDASI BİRDEN ÇOK!

DAHA ÇOK GÜLMENİZ İÇİN 12 NEDEN

Kalp sağlığını korur:

Gülme anında vücudun oksijen seviyesi artar. Daha fazla oksijen kalbi uyarır ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bu durum da hastalıklara yakalanma olasılığınızı azaltır.

Bağışıklığı güçlendirir:

Gülümsemek, bağışıklık sisteminizin daha etkili çalışmasına yardımcı olarak genel sağlığı artırır.

Stresinizi azaltır:

Haberin Devamı

Somurtkan ya da stresli olduğumuzda kan damarlarımız sıkışır, kendimizi agresif ve saldırgan hissederiz.

Güldüğümüzde kan dolaşımımız hızlanarak anti-stres hormonları salgılarız, kendimizi iyi hisseder, daha sakin ve daha az agresif oluruz. İşte o yüzden gülmek en doğal antidepresandır.

İkili ilişkilerinizi iyileştirir:

Gülümsemek ve kahkaha atmak sosyal bağlarınızı güçlendirir.

Başka insanlarla aranızda güven duygusu oluşturur. Yapılan çalışmalara göre, birlikte gülme meditasyonu yapan çiftler ilişkilerinde muazzam bir iyileşme görüyor.

Başarıya katkıda bulunur: 

Düzenli olarak gülümsemenin insanları daha özgüvenli gösterdiğine, terfi şanslarını artırdığına ve onları daha ulaşılabilir kıldığına dair kanıtlar var. İş görüşmelerinde gülümsemeyi ihmal etmeyin .

Haberin Devamı

Gülmek acıları azaltır:

Oxford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, gülmenin kişinin acıya olan toleransını, vücudu iyi hissettiren endorfin hormonu salgılaması konusunda cesaretlendirerek artırmakta önemli bir rol oynadığını ortaya çıkardı.

Daha çekici kılar:

İster kadın olun ister erkek, yapılan tüm araştırmalar gülmenin çekiciliği artırdığını ortaya koyar nitelikte.

Araştırmalar ayrıca kişi hazırcevap ve komikse, fiziksel olarak yakınlaşmanın daha kolay olduğunu da gösteriyor.

Yaratıcılığı teşvik eder:

İnsanların mantıklı düşünmesine neden olması bir yana, gülmek yaratıcılığı da teşvik eder. Bilerek yüksek sesle gülmek sıklıkla “yaratıcı düşünme egzersizi” yerine konulur.

Haberin Devamı

Genç gösterir:

Yüzümüz gerilen kaslarımız ve kırışıklıklarımız aracılığıyla stresimizin büyük bir kısmını görünür kılar. Ama güldüğümüzde yüz, boyun ve kafamızdaki gerginlik rahatlar. Bu şekilde daha genç görünürüz.

Ömrü uzatır:

Gülmenin birçok yararının birleşimi gösteriyor ki, gülmek yaşam süresini artırıyor.

Araştırmacılar, 20 yıllık bir çalışma sonucunda hayatta pozitif bakış açısına sahip olanların yaşam süresinin 7-8 yıl daha uzun olduğunu öne sürüyor.

Karamsar olduğunuzda bunları yapın

Zorla bile olsa gülmek çok şeyi değiştirir. Beyin, kandırılması en kolay organdır. Mutlu olsanız dahi kaşlarınızı çattığınızda bir süre sonra enerjiniz düşecektir. Bunun tam tersi olarak da mutsuz bir anınızda gülümsemeyi başarır ve devam ettirirseniz, kendinizi daha iyi hissedeceğinizi göreceksiniz.

Haberin Devamı

İşte gülmek için öneriler

∆ Aynada kendinize gülümseyin.
∆ İyi bir komedi şovu veya komik bir film izleyin.
∆ Bir sokak hayvanını besleyin, başını okşayın.
∆ Size kendinizi şanslı hissettiren üç şeyi düşünün.
∆ Pozitif olmayan kişileri hayatınızdan çıkarın.
∆ Size huzur veren, olumlu ve mizah duygusu yüksek insanlarla zaman geçirin.
∆ Gülmek için bir sebebiniz yoksa, geçmişte sizi güldüren anılarınızı hatırlayın.

Gülmek kalori yaktırıyor!

Yapılan bir araştırma, bir kişinin günde 10 ile 15 dakika gülmesinin yaklaşık 50 kalori yakmasını sağladığını ortaya çıkardı. İşin mantığı şöyle; güldüğümüz zaman tüm üst grup kaslarımız harekete geçtiği için bu vücudumuzda aerobik bir etki sağlıyor. İşte bu etki, kan dolaşımını hızlandırıyor. İşin içine oksijenli solunum yani aerobik etki de eklendiği için kalori yakımı kaçınılmaz oluyor. O nedenle kilo vermek istiyorsanız bol bol gülün.
Unutmayın; 1 kahkaha 1 kilo pirzolaya değer. Üstelik 0 kalori değerinde!

Stresli olduğunuzda kendinizi gülümsemek için zorlayın

Yüz ifadelerimiz hislerimizi değiştirir. Yüzümüze nasıl bir ifade verirsek, zihnimizdeki duygular da o şekilde oluşur. Siz kendinizi mutsuz hissetseniz bile, kaslarınız gülümsemek için hareket ettiğinde vücudunuz çalışıp beyninize mutluluk hormonu salgılatarak “hayat güzel, sorun yok” mesajını gönderir. O nedenle zorlanarak dahi olsa gülümseyin. Son olarak; yaşamı size gülmeyi unutturacak kadar ciddiye almayın. Gülmek için mutlu olmayı beklemeyin. Güne gülümseyerek başlayın ve hep daha çok gülmeyi deneyin! İçinizden gelmiyorsa bile bir aynaya bakın ve birkaç dakika gülerek hem ruhunuzu hem de yüzünüzü gülümsetin. Unutmayın, mutluluk mutluluğu getirir. Haftaya görüşmek üzere...

 

 

Yazarın Tüm Yazıları