Yelda Başaran - Tüm Köşe Yazıları - Sayfa 6

Yelda Başaran

Ne yediğine dikkat et sağlık dengede gizlidir

27 Haziran 2023
Etlerin hangilerinin daha yağlı, hangilerinin protein değerlerinin daha yüksek olup kas yapımına destek verdiğini merak ediyor musunuz? Sorunun cevabı bu haftaki yazımızda. Şimdiden ruhunuz ve bedeninizi sağlık ve şifa ile beslediğiniz, her şeyin kararında olduğu mutlu bayramlar dileğiyle...

Kurban Bayramı’nda beslenirken nelere dikkat edilmeli

 YEMEKTEN ÖNCE SU İÇİN
Özellikle et yemeklerinden önce ve gün içinde su içmek bayram boyunca yavaşlayan metabolizmanın harekete geçmesine destek olur. Özellikle hem Kurban Bayramı’nın yaz sıcaklarına denk gelmesi hem de tüketilen hayvansal kaynaklı besinlerden alınan proteinin vücutta metabolize edilmesi için daha fazla su tüketmek gerekir.

PİŞİRİRKEN YAĞ İLAVE ETMEYİN
Etin içinde doymuş yağ asitleri etin pişmesi için yeterli olacağından yağ ilave etmeyin. Kızartma ve kavurma gibi pişirme teknikleri yerine; ızgara, fırın ve haşlama yöntemlerini tercih edin. Kurban etinden yemek yapacaksanız etin kendi yağıyla pişirin, ilave yağ özellikle kuyruk yağı ve tereyağı tüketiminden kaçının. Kurban etinin görünen yağlı kısımlarını mutlaka temizleyin.

Yazının Devamını Oku

Son dakika tatil diyeti

20 Haziran 2023
Yaz geldi çattı. Büyük bir hevesle tatil planları yaptığımız şu günlerde aramızdan bazıları belki de bütün bir kış boyunca tatlı ve hamur işlerinin ölçüsünü kaçırıp bir de üzerine egzersiz yapamadığı için kilo aldı.

 Şu an “Benim bu psikolojiyle mutlu bir tatil geçirmem mümkün değil. Bu vücut ölçülerimle o şezlongun üzerinde rahat bir şekilde nasıl uzanacağım” diyen iç sesini susturmaya çalışıyor. Eğer siz de tatil öncesi böyle bir ruh hali içindeyseniz hemen telaşlanmayın. Çünkü zararın neresinden dönerseniz kârdır. İşte kızgın kumlardan serin sulara daha özgüvenli bir şekilde atlamanıza yardımcı olacak son dakika diyeti! Şimdiden fit ve iyi tatiller...

1. Gün: Haftaya sıvı bir başlangıç

Sabah: 1 adet yeşil elma, 1 adet salatalık, yarım limon, biraz zencefil ve 1 demet maydanozu bir miktar suya ekleyip blender’dan geçirin ve bu sebze suyunu sabah kahvaltısı yerine tüketin.
Ara öğün: 1 fincan limonlu yeşil çay veya su.
Öğlen: 2 sap marul biraz zencefil, 1 demet maydanoz, 2 sap ıspanak, 1 adet salatalık, 1 adet elma ve 1 adet limona bir miktar su ekleyip blender’dan geçirin ve hazırladığınız sebze suyunu öğlen yemeği yerine tüketin.
Ara öğün: 1 bardak kefir veya ayran

Yazının Devamını Oku

Bir kız çocuğu için babası kraldır

13 Haziran 2023
.

Bir kız çocuğunun hayatında babanın rolü

Araştırmalar veriler gösteriyor ki hayatımızın başlangıcında kurduğumuz ilk bağlar, yaşamımızın ilerleyen dönemlerinde kuracağımız diğer yakın ilişkilere dair izler taşıyor.
Özellikle çocukluk döneminde baba kız arasında kurulan bağ, bugün özel hayatımızda karşı cinsle tutun da sosyal hayatımızda dostumuzla, iş hayatımızda patronumuzla kurduğumuz ilişkileri dahi etkiliyor.
Babalar Günü’ne yaklaşırken ‘acaba ben nasıl bir babayım’ ya da ‘daha iyi bir baba nasıl olabilirim’ sorusunu aklından geçirenler için bu haftaki yazımı babalar ve kız çocukları üzerine yazmak istedim.
Bakalım siz nasıl bir babasınız ve kızınızla olan ilişkiniz nasıl?

Nasıl bir babasınız?

Prens baba:

Yazının Devamını Oku

Eller bir kadının kartvizitidir

6 Haziran 2023
Nasıl ki gözler kalbin aynası ise eller de bir kadının kartvizitidir.

Sadece kadınlar için değil erkekler için de kartvizit görevindedir.
Çünkü bir tanışma esnasında ellerimiz karşı tarafa yaşımız, kişisel bakımımıza ne kadar önem verdiğimiz hatta mesleğimize kadar birçok mesaj verir...
Sağlıklı ve kaliteli yaşam için yüz, saç bakımı yapmayı ihmal etmezken neden günlük hayatımızda her derdimize ortak olan elleri ihmal ediyoruz?
Bu haftaki yazımda tüm gün güneşle, sıcak ve soğuk havayla ve birçok çevresel etkenle mücadele eden ellerimize evde uygulayabileceğimiz, çok fazla vaktinizi almayacak pratik bakımlardan bahsedeceğim...

Evde el bakımı için pratik uygulamalar

Kuru ve çatlamış eller için

Malzemeler:

Yazının Devamını Oku

Sınavda hedefi 12’den vurmak için

30 Mayıs 2023
Çok çalışıyorum ama sınavda yapamıyorum...

Sınavda bildiğimi unutuyorum...

Sınav süresi bana yetmiyor...

Sınavda çok heyecanlanıyorum...

Daha önce o kadar denememe rağmen bir türlü başaramıyorum...

Yukarıdaki cümleler size bir yerlerden tanıdık geldi mi?

Eğer ki geldiyse ve sınava hazırlık süreci içindeyseniz aşağıdaki önerileri değerlendirmek başarılı olmamızı sağlayacaktır.

Bu yazımızda öğrenciler için sınav başarısını artırmayı hedeflesek de anlatılanların tamamı yetişkinler için de geçerlidir. İşte sınavda başarılı olmak için uygulandığında ruhsal ve zihinsel olarak işe yarayacak 12 öneri... Hazırsanız başlıyoruz.

Yazının Devamını Oku

Stresini yönet dünyan değişsin

23 Mayıs 2023
Stresiniz çevrenizdekileri de etkiliyor mu? Yaşam kalitenizi düşürüyor mu? Günlük yaşamınız, stresten dolayı etkileniyor mu? Sürdürülebilir bir stres yönetimi nasıl yapılır? Tüm bu soruları ve daha fazlasını kendinize soruyor musunuz? Eğer ki cevabınız ‘evet’ ise, bu haftaki yazımızı hemen okumaya başlayabilirsiniz. İşte uygulandığınızda hayatı kolaylaştırıp size kendinizi iyi hissettirecek ‘stressavar’ öneriler...

Stres yönetimi nasıl yapılır?

Stresle başa çıkmak ve mevcut stresi yönetmek için adım adım ilerlemek gerekir. Bunların başında stresin nedenini bulmak, kendinize sorular sormak, bakış açısını değiştirmek ve öğrenilenleri uygulamak için harekete geçmek vardır.

5 adımda stres yönetimi

Stresin nedenini bulmak ilk adım olmalı... Stresle başa çıkmanın ilk adımı strese sebep olan şeyi tespit etmektir.
Stresin kaynağını tespit etmek o konu üzerine yoğunlaşarak, baş etmek için yöntemler bulmanıza yardımcı olacaktır.

Stresli olduğunuzu kabul edin
Önce stresli olduğunuzu kabul etmelisiniz. İşyerinde, evde, ilişkilerde ya da günlük yaşamda bir nedenden dolayı strese sahip olabilirsiniz. Bu durum doğaldır. Önemli olan başlangıçta stres altında olduğunuzu bilmenizdir. Bu durumun kabul edilmesi stres yönetimi için önceliklidir.

Yazının Devamını Oku

Sağlık ve şifa dağıtan Osmanlı şerbetleri

16 Mayıs 2023
Osmanlı dönemindeki padişahların ferahlamak için içtikleri şerbetler, Türk mutfak kültüründe önemli bir yer tutar. Serinletici, susuzluğu giderici olarak bilinen şerbetler çeşitli hastalıkları önleyip ruh ve beden sağlığına katkı sağlarken aynı zamanda yağ yakımı ve zayıflamaya da yardımcı oluyor. Özellikle ramazan ayında tüketilen şerbetlerin şifa dolu özelliklerini öğrendikten sonra artık onları 365 gün evinizden eksik etmeyeceksiniz. İşte padişah ve sultanların vazgeçemeden içtikleri nefis lezzetleriyle yıllara meydan okuyan şerbetlerin saymakla bitmeyecek faydaları ve tarifleri...

Darüşşifa şerbeti

Hastalıkta sağlıkta her derde deva

Dinçlik, enerji ve yağ yakımında söz sahibidir.

Darüşşifa, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde sağlık yurdu ve hekimlik okulu işlevini gören yapılara verilen addır. Darülşifa şerbeti de adını buradan alarak hastalıkta ve sağlıkta padişah ve sultanların en çok tercih ettikleri şerbetleri arasında olarak tarihte kayıtlara geçmiştir... 

Siz de bu şerbeti kendinizi yorgun ve bitkin hissettiğiniz günlerde tüketebileceğiniz gibi zayıflama programı uygularken de listenize dahil edebilirsiniz.

MALZEME LİSTESİ

◊ 1 lt su

Yazının Devamını Oku

“Bana yaşını söyle sana hangi çiçek olduğunu söyleyeyim” Kadın her yaşta çiçektir

9 Mayıs 2023
Kadınlar neden çiçeğe benzer? Kadınlar çiçeğe benzer çünkü bir kadın tıpkı bir çiçek kadar hassas, zarif, kırılgan ve narindir.

Bir çiçeğe ne kadar iyi bakarsanız size o kadar güzel açar. Hayatınızı renklendirip moralinizi yükseltir. Ama ona iyi bakmazsanız boynunu büker ve solar. Peki, ama acaba siz yaş aralığınıza göre hangi çiçeksiniz ve sizin duygularınızı hangi çiçek ifade ediyor?
İşte yanıtları...

 

Anemon çiçeği

20’li yaşlar: Rüzgârın kızı

Acabalar ve zikzaklar dönemi

20’li yaşlardaki bir kadın, gençliği ifade eden anemon çiçeğine benzer. Anemon çiçeği Türkiye’de dağ lalesi, Yunancada ise şekli sebebiyle rüzgârın kızıdır.

Yazının Devamını Oku