THY’de ‘sefer duası’

15 Mart 2015, üç gün önce Sabiha Gökçen-Londra seferini yapan 1963 sefer sayılı THY uçağı. Macaristan üzerine geldiğinde, uçakta ekranlar açılıyor, ekranda önce Arapça, sonra Türkçe bir yazı, “sefer duası”.

Haberin Devamı

Yazıdan sonra ekranda bir ses, “Peygamberimizin sefere çıktığında ettiği duayı dinleyeceksiniz”. Dua okunuyor, arkadan başka sesler duyuluyor, bu bir video kaydı.
İran, Suudi Arabistan, Pakistan gibi katı İslami rejimlerin uçaklarında bile görülmeyen rezalet. Sözüm ona, İslami rejim şırıngası mı? Hangi aklı evvelin dâhiyane buluşu? THY ile sözüm ona, rejim değişikliği provası mı? İlkel
bir buluş.
Uçaktaki bazı yolcular dua görüntülerini kayda alıyor. THY herhalde gerekçesini açıklar. Ulaştırma Bakanlığı herhalde üstüne gider. Gider mi, sanmam.

Dört yaşında çocuklar IŞİD’de

ANKARA Yenimahalle Fevziye köyünde kendi halinde bir esnaf 1975 doğumlu Emir Ahmet Demirel. Eşi Filiz, dört yaşında ikizleri Emir ve Elif, iki yaşında Eymen, üç çocukları var.
Emir Ahmet IŞİD’e sempati duyuyor. Eşine baskı yapıyor, “Örtün”. Bir süre sonra baskının türü değişiyor, “IŞİD’e gidiyoruz”. Eşi şiddetle itiraz edince, 2014 Ekim’de kendisi gidiyor. Bir ay sonra dönüşte eşine, “Sen haklısın, orası yaşanacak yer değil” diyor.
Çocukları ile evde yalnız kaldığı 12 Aralık 2014 günü üç çocuğunu alıp IŞİD’e gidiyor. Zaman zaman telefonda eşini ikna etmeye çalışıyor, eşi gitmiyor. Yirmi gündür telefonlara yanıt vermiyor.
Emir Ahmet’in kayınpederi Hasan Hüseyin Köklü dün CHP milletvekili Atilla Kart’ı arıyor, “Aman yardım edin”. Kart daha önce Konya’da yaşanan benzer bir olayı basına açıklıyor, açıklamayı Ahmet Davutoğlu’na göndererek, Türkiye’den IŞİD’e katılımları soruyor.
İŞID’e katılan damat, üç çocuğu için gözyaşı döken bir anne, tam dram. Öteki yüzü, İslamcı terör örgütüne Türkiye’den katılımlar neden bu kadar artıyor?

Haberin Devamı

MHP’den iddialı tarih

MHP olağan kongresini bu yılın ekim ayına kadar yapabilir ama kongre için 21 Mart Nevruz gününü seçiyor, bilerek.
Aynı gün, HDP Diyarbakır’da Öcalan’ın çözüm sürecine ilişkin mektubunu okuyacağını duyuruyor. MHP zaten “eli kanlı bebek katilinin bu mektubunu yırtıp atmak üzere” 21 Mart’ı seçtiğini ilan ediyor. Nevruz’u ayrıca kutlayacağını ekleyerek.
21 Mart’ı seçmek MHP açısından anlamlı ancak, ne kadar isabetli, onu 21 Mart günü TV’lerde, ertesi gün gazetelerde göreceğiz. MHP kongresi Diyarbakır’ı aşıyor ve güne damgasını vuruyorsa tercih yerinde, değilse yanılgı.

Haberin Devamı

Aziz Nesin’lik suçlama

CLARA Zetkin 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü ilan edilmesini öneren ünlü sosyalist, 1933’te ölüyor. Rosa Luxemburg sosyalizmin ünlü ideolog ve eylemcilerinden, 1919’da öldürülüyor.
Siyasette kadınların simgesi olarak dünyanın pek çok yerinde 8 Mart afişlerine ikisinin de ismi yazılı. Bitlis’te olduğu gibi. Bir farkla, Zetkin ve Luxemburg afişlerine Bitlis savcılığı “Kimliği tespit edilemeyen PKK üyeleri” suçlamasında bulunuyor. Aziz Nesin’in ruhu şad olsun. 12 Mart 1971 darbesi sırasında yaşanan baskın aklıma geliyor. Polis öğrencilerin evini basıyor, duvarda Marx’ın sakallı fotoğrafı. Polis hışımla soruyor, “Kim ulan bu”, öğrenci sakin, “Dedemin fotoğrafı”. Polis suç unsuru bulamadığı için üzgün, “Tamam, mesele yok”.
1971-2015, Marx öğrencinin dedesi, Zetkin ve Luxemburg PKK üyesi. Kültürümüz dev adımlarla ilerlemeyi sürdürüyor.

Yazarın Tüm Yazıları