Siyanür kullanımı yasa ile yasaklanmalı: Madeni bilmek güvenli işlemek

Haluk Dural, Kimya Yük. Müh., DPT eski uzmanı ve Milli Merkez Genel Sekreteri, 13 Şubat’ta Erzincan İliç’te Anagold firmasının işlettiği altın madeninde meydana gelen heyelan hakkında uzmanlar tarafından bazen birbiriyle çelişen bilgiler verildiğini belirterek, uzman olmayan kişilerin ‘altın üretiminde siyanür kullanımı yasaklanmalıdır’ türü açıklamalar yapmaları üzerine uzun, teknik bilgiler ve önerilerini içeren bir değerlendirme yaptı.

Haberin Devamı

Dural, doğada mevcut 92 element içinde ‘soy metallerin’ (gümüş, altın, platin, rutenyum gibi) korozyona karşı dirençli olduklarını, kükürtlü bileşikler halinde bulunan bakır ve civanın bazen metalik olarak da bulunabileceği için ‘yarı soy’ metal olarak tanındığını belirtirken, “Asit ve bazlarla reaksiyon vermeyen bu soy metalleri, içinde bulundukları minerallerden ayırmak için kullanılabilen neredeyse tek kimyasal siyanürdür” dedi.

◊ SSR firması bir Amerikan-Kanada ortaklığıdır. Eski adı Silver Standard Resources olan Kanada Vancouver merkezli SSR Mining Inc. ile Amerikan Alacer Gold Corp. firmalarının ortaklaşa yaptıkları işler konusunda bilgiler verilmekte ve “Bunlardan Alacer firmasının ise Türkiye Erzincan İliç’te Çöpler altın işletmesi vardır. Mevcut maden ömrü tahminen 20 yıldan fazladır” denilmekte.

Haberin Devamı

◊ Bir diğer Kanada altın firması olan Alamos Gold Inc. geçtiğimiz yıllarda, dünyada ikinci en yüksek oksijen oranına sahip Kaz Dağları’nda üretim ruhsatı aldığı altın madeninde açık işletme yapmak için ruhsat sahasında 300 binin üzerinde ağaç kesip, orman alanını tahrip etmiş, kamuoyu tepkisi üzerine defolup gitmiştir.

◊ Yukarıda biraz teknik ve uzun açıklamaların özeti olarak şunları söylemek gerekir.

YERALTI MADENCİLİĞİ

◊ Günümüzde altın ve gümüş gibi soy metallerin üretim teknolojinde siyanür kullanımından başka bir yöntem yoktur.

◊ Altın ve gümüş üretiminde yeraltı madenciliği zorunlu olmalı, açık işletme yasaklanmalıdır. İşletmelerin ‘tank liçi’ kullanması zorunlu olmalı, yığın liç yöntemi yasaklanmalıdır. Atık havuzları ve havuz baraj yapımı şartnameleri daha kapsamlı olmalıdır.

◊ ABD’nin Montana ve Wisconsin eyaletleri, Çek Cumhuriyeti, Macaristan siyanür madenciliğini yasakladı. Ancak Avrupa Komisyonu mevcut düzenlemelerin yeterli çevre ve sağlık koruması sağladığını belirterek, böyle bir yasaklama teklifini reddetmiştir. Romanya’da altın siyanürlemenin yasaklanması yönündeki birçok girişim Romanya Parlamentosu tarafından reddedilmiştir.

ETİBANK İHYA EDİLMELİ

◊ Şirketlerin, maden bittikten sonra temizliğin sağlanması için mali garantiler de vermesi zorunlu hale getirilmelidir. Bir şirketin siyanür yönetiminin üçüncü taraf denetimleri ile çevresel etkileri azaltmayı amaçlayan Siyanür Yasası çıkarılmalıdır. Maden kanununa eklenecek bu düzenlemeler ile hiçbir yabancı firma Türkiye’de altın madeni işletmeye talip olmaz. Bu nedenle Etibank yeniden ihya edilmelidir.

YILIN REKORU

Haberin Devamı

‘Global Tarım Politikaları, Gıda ve Enerji’ temasıyla Antalya’da düzenlediğimiz 18. Uluslararası Kongre ve Sergisi’nde, sektör paydaşları ve tedarikçiler başta olmak üzere 1300’den fazla delegeyi bir araya getirdik. Geçtiğimiz sezon 166 ülke, 6 serbest bölgede 3.6 milyon tonun üzerinde ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşıldığı, 2024 sezonunda bu oranı 4 milyon tona çıkarmayı hedefledik. Türkiye’nin 10 yıldır un ihracatı lideri olduğunu biliyor musunuz?” TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı         Haluk TEZCAN

TABİP ODASI’NDA 5 GRUP

İstanbul Tabip Odası, 5 Mayıs’taki seçimlere hazırlanıyor. Mevcut yönetim ‘Demokratik Katılım Grubu’ adıyla seçimlere gidiyor. ‘Değişim Grubu’, ‘Türk Hekimler Birliği’ ve ‘Çağdaş Hekimler Grubu’ da diğer güçlü gruplar. Adayını ilk açıklayan ‘Değişim Grubu’ oldu. Bu grubun adayı Dr. Ahmet Erçek,Bizim yönettiğimiz İstanbul Tabip Odası’nın hiçbir siyasi parti angajmanı olmayacak, körü körüne kimseye düşmanlık da yapmayacak, kimsenin payandası da olmayacak” diyor. Diğer grupların da adaylarını yakında açıklaması bekleniyor.

Haberin Devamı

EKOLOJİ DERNEĞİ’NE YOL YOK!

Ekoloji Derneği üyelerinin İliç’te yapılacak inceleme ve dayanışma ziyaretinin sık sık GBT işlemine tabi tutulduğu, Sivas ili sınırlarında durdurularak şehrin il sınırlarına girmelerinin engellendiği açıklandı. Gerekçe olarak da Erzincan ve ilçelerine girişin Sivas Valiliği tarafından yasaklandığı belirtilmiştir. Kolluk nezaretinde Reşadiye’de bir dinlenme tesisine girmeye zorlananların en temel hakkı olan seyahat etme özgürlüğü ellerinden alındı. Ekip daha sonra İstanbul’a dönerken, gazeteciler yollarına devam ettiler.

TEKİRDAĞ’DA İYİ PARTİ DE YARIŞA GİRDİ

İYİ Parti Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, eski ANAP Tekirdağ Milletvekili Rıfkı Atasever’in oğlu, gümrük müşaviri ve uluslararası nakliyeci İlker Atasever’i aday gösterdi. Çorlulu olan Atasever’in “CHP ve AK Parti adayları arasından sürpriz yapabileceğime inanıyorum” demesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

AVUKAT Hüseyin Aygün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Seçim Kurulu’na başvurumuzu yaptık” dedi. Eski CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, Tunceli Bağımsız Belediye Başkan adayı oldu.

Yazarın Tüm Yazıları