Kuraklığa karşı acil önlem!

Eski İSKİ Genel Müdürü, mühendis Ergun Göknel’in dün yer verdiğimiz, ‘Suda durum gerçekten vahim. Bizi felaket bekliyor’ başlıklı yazısı kuraklık konusunda her şeyi ortaya koyuyordu.

Haberin Devamı

Göknel acil olarak ne gibi önlemler alınması gerektiğini de kaleme almış. Diyor ki:

Hiç gecikmeden, hemen, bir saniye sonra İstanbul’da su kısıntısına gidilmelidir. İlk aşamada günde 3 milyon yerine 1.5 milyon su verilmelidir.

Her türlü şekilde halkın su tasarrufu yapması sağlanmalı ve bu konuda halk bilgilendirilmelidir. Bu amaçla her türlü yayın organında bilgilendirici ve su tasarrufuna yönlendirici yayın yapılmalıdır, ilanlarla su tasarrufu teşvik edilmelidir. Billboard’lar başta olmak üzere toplu taşıma araçları ilanlarla donatılmalıdır. Hastane, okul gibi tüm kamu kuruluşlarında su kaybına sebep olabilecek arızalar tespit edilerek acilen tamir edilmelidir. Bahçe sulama, araç yıkama, sokak yıkama gibi faaliyetler yasaklanmalı ve yapanlar ağır para cezası ile cezalandırılmalıdır.

Haberin Devamı

YAĞMUR BOMBASI

Su sıkıntısını gidermek için kısa vadede ne yapılabilir?

Çok acil hareket edilirse Şubat ve Mart 2021 aylarında İstanbul’da yağmur bombası (cloud seeding) uygulanabilir. Acilen bir ihale açılıp sonuçlandırılır ve bu işlemi yürütecek ekibin ve uçakların İstanbul’a gelmesi, burada da onlara yardımcı olacak teknik ekibin oluşturulması sağlanabilir.

Bu vesile ile de bir hatırlatma yapmak isterim: Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu 2017 yılı sonlarından itibaren devamlı olarak İstanbul’un 2071 yılına kadar su sıkıntısı olmayacağını söylemiştir. Bu sözlerini de kendisine hatırlatmak gerekir diye düşünüyorum.

GÜNÜN SÖZÜ

“İRFAN Fidan’ın Yargıtay’a yükselişi terfi midir, tenzil mi? Barış TERKOĞLU 

AKP’NİN ETRAFI MAYINLA DÖŞELİ

Haftası Başkanı Mehmet Kaya da vardı. İlginç tespitlerde bulundu. Not aldığımız bazı cümleleri şöyleydi:

Kürt oylarının alınmaması için AKP’nin etrafında mayınlar döşendi.

Şimdi MHP ortaklığıyla başlatılacak çözüm, ikna edici olmayacaktır.

DEVA’nın bölgede güçlü bir tabanı var. Davutoğlu’nun yüzleşmeden Kürtlerden oy alma ihtimali yok.

Türkiye’de bir çözüm aktörü yok. Muhalefet kesiminde de göremiyorsunuz bunu. MHP mi? Bahçeli toplara çok sert giriyor. Kürtler, muhalefette de bir çözüm aktörü göremiyor.

Haberin Devamı

Bir samimiyet olmazsa ne Suriye politikası, ne Kürtlerden, ne de muhalefetten hiçbir şey olamaz! Unutmayın.

AKP’nin birçok girişim yaptığını ama bunların başarısız olduğunu biliyoruz. AKP ürettiği politikalarla birinci parti olup yüzde 42 oy alırken bugün bu konumundan gerilere düştüğünü görüyoruz. Kürt oyları meselesi derken, Türkiye’de Kürtlerden oy alamayan partiler başarılı olamıyor.

EMEKLİNİN GÖZÜ 4 OCAK’TA

İŞÇİ, esnaf ve çiftçi emeklileri, yeni yılın ilk 6 ayında aylıklarına yapılacak artış için 4 Ocak pazartesi gününü bekliyor. TÜİK’in 4 Ocak’ta açıklayacağı aralık ayına ilişkin enflasyon rakamı ile dar gelirli milyonlarca emeklinin alacağı zam tutarı belli olacak.

Haberin Devamı

Bu yılın Temmuz-Kasım’ını kapsayan beş aylık dönemde Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 7.02 olarak gerçekleşmişti. Aralık ayı enflasyon beklentisi en az yüzde 1-1.5 arasında. Eğer aralık enflasyonu şaşırtıcı şekilde eksi çıkmazsa SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ocaktan geçerli olmak üzere en az yüzde 8-8.5 arası zam verilmesi büyük olasılık. Tabii enflasyon yüksek çıkarsa zam tutarı da artacak.

MHP’NİN ACISINI ÇEKENLER!

BUGÜNÜN aydınlarının bir önceki nesli Türkiye’de ‘kıyıma’ uğradı. Teröre kurban edildi; yakıldı ya da bombalandı. Mumcu’yu, Kışlalı’yı, Aksoy’u saygıyla anıyoruz.

Bu arada akla Zeynep’in babası Metin Altınok, Canan Kaftancıoğlu’nun kayınpederi Ümit Kaftancıoğlu da geliyor. Daha birçok ismi de sayabiliriz. Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Odabaşı Bey’in kim olduğunu bilir misiniz? İyi, saygılı ve doğru insanlardır; çağdaştırlar ve onlar Siverekli olarak bilinirler. Kuvayı Milliyeci’ydiler. O zaman, babası Abdülkadir Odabaşı’nın oğlunun Türkeş’in eşinin yanında ne işi vardır diye sorulmaz mı? Nevşehir il başkanı avukat Zeki Tekiner’in (eski milletvekili) ülkücüler tarafından 1980’lerde öldürülmesi ve oğlu Bülent Bey ve kızı Aylin Hanım’ın “Babamı öldürdüler, cesedini de asfaltın ortasına bıraktılar” demesi hâlâ CHP’lilerin yüreklerini sızlatır. Onların babası, o toprakların yükünü taşıdıkları için bedel ödediler. Bugün ne desinler ki? Bunları yüreklerine kazıyacak olan CHP’li yönetim kadroları değil midir? PM ve MYK bu isimleri hiç unutmamalıdır, onlara acı çektirmemelidir.

BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in, pandemi döneminde işten çıkarmanın yasak olmasına karşın “Bazı firmalar yasak dinlemiyor, haklarına sahip çıkan işçiler ücretsiz izne çıkarılıyor, işten atılıyor” açıklamasını yaptığını...

ADANA milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in, işsizler, yoksullar, çöpten beslenen ve evsiz vatandaşların sorunlarının çözümü için TBMM’ye araştırma önergesi sunduğunu...

ADANA ve bölgesine hizmet vermek üzere yola çıkan, Mine Yormaz sahipliğinde haftalık ‘Gündem Çukurova’ gazetesinin yayın hayatına başladığını...

AVRUPA ADD’nin, Atatürk’ün Almanya’ya gelişinin 103. yıldönümünü andığını...

MESAJ PANOSU

TÜRKİYE’nin sırat köprüsünden geçerken, çok dikkat etmesi gerekiyor. Rahmi SALTUK

Haberin Devamı

2020 itibarıyla TV’lerde gösterilen filmlerde heykellerin buzlandığı ülkeye Türkiye denir! Vay canına, nereden nereye... Şahsen ben çok utandım. Çok üzüldüm ve utanıyorum. M.A.

ÇAĞDAŞ Gazeteciler Derneği’nin geleneksel ‘Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri’ için başvurular 29 Ocak 2021 Cuma akşamına kadar sürecek. (cgdmerkez@gmail.com)

Yazarın Tüm Yazıları