GAP için ciddi bir uyarı

Su Politikaları Derneği ve Hidropolitik Akademi Başkanı Dursun Yıldız, Türkiye’nin büyük heyecanla başlattığı ama son dönemde gölgede kalmış bir projesinden söz etti. Yıldız, “Güneydoğu Anadolu Projesi’ni hatırlayalım” diyor.

Haberin Devamı

Yıldız; “İklim değişikliği, savaş kapıda, dünya gıda krizini konuşuyor. İnsanlığın ilk tarımsal üretimi yaptığı verimli topraklarda 40 yıl önce GAP diye bir projeyi başlattık. Enerji bölümü hemen hemen tamamlandı ama projenin sulama ve tarımsal üretim hedeflerinde hâlâ yolun yarısındayız” dedi. Artık herkes kabul etti, tarım stratejik bir sektör oldu. Su zaten stratejik bir doğal kaynak. GAP’ta toprak çok verimli, su da var. Şimdi bu projenin yeniden eski heyecanıyla ele alınması zamanıdır diyen Dursun Yıldız, hidroelektrik enerjimizin dörtte birinin oradaki barajlardan geldiğini, GAP’ın en stratejik avantajının bölge kalkınmasına ve gıda arz güvenliğimize sağlayacağı büyük katkı olduğunu belirtti.

Yıldız, “GAP projesinin tamamen devreye alınması ile ülke ekonomisine 6.7 milyar dolarlık katkı sağlayacağı hesaplanmış. Bence enerji ve gıda krizine doğru ilerleyen dünyada bu katkı bundan çok çok daha fazla olacak. Çünkü bizi ve insanlığı gelecekte temiz su ve toprak kurtaracak” dedi.

Haberin Devamı

GAP projesinin, ilerlemesi boyunca sosyal, ekonomik, politik birçok problemle karşılaştığına vurgu yapan Yıldız, “Proje durmadı, ilerledi ama kendisine bağlanan büyük umutları beklendiği gibi gerçekleştiremedi” dedi. Projenin kamu yatırımlarından aldığı payın son dönemde azaldığını ifade eden Yıldız, son dönemde projenin biraz gölgede kaldığına dikkat çekti.

Yıldız, “GAP’ı tümüyle tamamlayabilmiş olsa idik gerek bugün gerekse gelecek için büyük bir gıda arz güvenliği avantajımız olacaktı. Şimdi GAP’ı tekrar hatırlama zamanı. GAP, Türkiye’nin ve bölgenin gıda güvencesinin anahtarı” dedi ve “Rahmetli Cumhurbaşkanımız Demirel’i saygıyla analım. Aman GAP’ı kimselere ‘GAP’tırmayalım’ vurgusu yaptı.

GÜNÜN SÖZÜ

ÖLÜM hariç her derde deva denen, birçok kültürde ‘kutsal tohum’ denilen çörekotu sahiden mucizevi. Yakından tanıyalım: Magnezyum, kalsiyum, demir, çinko, selenyum, B1, B2, B6, fosfor, folik asit, Omega 6, Omega 9 içerir.”

Uzm. Esra Güneş KAYA

ORTAK AKIL VE DAYANIŞMA ŞART

EĞİTİM gönüllüsü ve işinsanı Suna Kıraç anısına, kızı İpek Kıraç tarafından Suna ve İnan Kıraç Vakfı çatısı altında kurulan Suna’nın Kızları, kız çocukların gelişim ihtiyaçlarını destekleyen bir ekosistem oluşturmak üzere çalışmalarını sürdürüyor. “Dünya Kız Çocukları Günü” vesilesiyle açıklamalarda bulunan Suna’nın Kızları Genel Koordinatörü Burcu Gündüz Maşalacı, “Kız ve oğlan çocukları için eşit eğitim imkânlarının yaratılması, eğitim kalitesindeki bölgesel farklılıkların ortadan kaldırılması ve yoksulluğu önleyici tedbirlerin artırılması amacıyla bütünlüklü ve tutarlı aksiyonlara ihtiyaç var. Tek bir çocuk bile eğitimi bırakmak zorunda kalmamalı” dedi.

Haberin Devamı

Maşalacı şunları ekledi:

“Kız çocukları çevreleyen sorunları ortadan kaldırmanın ancak içinde bulundukları ekosistemi geliştirmekle mümkün olacağına inanıyoruz. Devlet, STK’lar, uzmanlar yıllardır bu alana emek veriyor. Şimdi artık kolektif bir güç yaratmamız gereken dönemdeyiz. Kız çocuklar için daha iyi bir gelecek, ortak akıl ve dayanışma ile sağlanır.”

ÇYDD 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde soruyor:“Eğitimde ayrımcılık büyüyor, 886 bin kız çocuk okula neden gidemiyor?”

ZARARLI KİMYASALLAR AĞIR METALLER

İNSAN Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW), Türkiye’de plastik geri dönüşümünde çalışan çocuk işçiler olduğunu belirterek eylül ayında İnsan Hakları İzleme Örgütü Raporu’nu paylaştı. Plastik geri dönüşümü sırasında ortaya çıkan zararlı kimyasallar ve ağır metaller ise DNA’yı değiştirecek kadar büyük zararlar verebiliyor. Türk TORAKS Derneği, İnsan Hakları İzleme Örgütü Raporu’na göre, tesislerin şehir merkezlerine yakın olduğunun ve çalışanların yeterli koruyucu ekipman kullanmadığının tespit edildiğine dikkat çekti. Türk TORAKS Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sebahat Genç, “Atık plastiklerin geri kazanımı sonrası yeniden değerlendirilerek hammadde haline getirilmesi işlemi, plastik geri dönüşümü olarak adlandırılıyor. Bu geri dönüşüm, atık plastikleri türlerine göre ayırarak başlamaktadır. Granül makinesi ile birlikte temiz plastikler eritilir ve granül haline getirilir. Birçok işlemden geçirilerek tekrar kullanılabilecek hammadde elde edilmiş olunur. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün plastik geri dönüşüm tesisleri ile ilgili araştırmasında çarpıcı bilgiler verilmektedir. Bu araştırmada, geri dönüşüm tesislerinin çocuk işçi çalıştırdığı, işçilerin çeşitli sağlık sorunları yaşadıkları ve sağlık hizmetine ulaşmakta zorluk çektikleri belirtilmektedir” dedi.

Haberin Devamı

“Arsenik, cıva, kadmiyum gibi ağır metaller ortama yayılıyor.”

“Birçok akciğer hastalığı ve kansere neden oluyor.”

“Günümüzde üretilen plastiğin tüm dünyada ancak yüzde 9’u geri dönüştürülebilmektedir.”

“Ülkemizde plastik geri dönüşüm tesislerinde çocuk işçi çalıştırıldığı belirtilmektedir.”       Türk TORAKS Derneği

MESAJ PANOSU

AMİRALLERİMİZİN Montrö konusundaki duyarlılıkları ve haklılıkları, Rusya-Ukrayna savaşıyla çok iyi anlaşılmıştır. Ülkesine ve ulusuna, Atatürk’ün ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ ilkesi doğrultusunda sahip çıkan ve savunan amirallerimizin döşlerine madalya takılması gerekirken peşlerine polis takılması, son derece düşündüren ve üzen bir durumdur. Umalım ki gelecek duruşmada bu saygın amirallerimizin hakları teslim edilecektir.

Haberin Devamı

Dursun ATILGAN

Avrupa ADDF Genel Başkanı

KURTULUŞ Savaşı’nın Güney Ege karargâh merkezi olan Kuvvacı Müftü İzzet Çalgüner’in evinin, birinci derecede tarihi SİT alanı olmasına rağmen; mal sahibi, belediye ve kaymakamlık üçgenindeki bürokratik paslaşmalar ile metruk halde bırakılıp yıkılmasına göz mü yumuluyor?  Tahir ÇALGINER

BİLİYOR MUSUNUZ?
İSTANBUL’A LEZZET FESTİVALİ

ULUSLARARASI İstanbul Lezzet Festivali, 15-16 Ekim tarihleri arasında “Değişim” temasıyla Maçka Demokrasi Parkı’nda düzenlenecek. Festival, Şişli Belediyesi ev sahipliğinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İBB Turizm Platformu işbirliğiyle hayata geçiriliyor. İstanbul Lezzet Festivali’nde, Türkiye’de ilk kez sosyal gastronominin dünyadaki öncü şeflerinin, 72 ülkeyle eşzamanlı olarak yemek yapıp dağıtacakları ‘Universal Plate’ etkinliğinin de gerçekleştireceğini...

Haberin Devamı

HKP’nin, Kılıçdaroğlu’nun ‘kamuda başörtüsüne yasal güvence’ teklifini yargıya taşıdığını, Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Grup Başkanvekilleri (Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç) hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıklayan HKP MYK Üyesi Adnan Okur’un, “Devrim yasaları açıkça ayaklar altına alınmıştır” dediğini...

YAZAR-çizer olarak, mizah edebiyatına ve yayıncılığına 45 yıldır yoğun emekler veren Cihan Demirci’nin, İBB’nin düzenlediği ‘Cihan Demirci ile Mizah Kültürü Atölyesi’ni 12-13-19-20 Ekim’de 18.30-20.30 arasında İzmir’de Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Araştırma Kütüphanesi’nde gerçekleştireceğini (Bilgi ve kayıt için www.izmir.art)...

BALIKESİR Kent Konseyi’nin ‘Türk Müziği’nde Eğitim, Araştırma, İcra, Besteleme, Kurumsallaşma Sorunlarının Tespiti Ve Çözüm Önerileri Sempozyumu’nun 13-15 Ekim’de Balıkesir Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacağını...

Yazarın Tüm Yazıları