Doğa ve canlı yaşamı

Hayvanat bahçelerinin kıymetini bilmek

Haberin Devamı

ANTALYA’da Türkiye’de ilk defa düzenlenen ‘Hayvanat Bahçeleri Çalıştayı’nı izleyeceğimizi geçen hafta haber vermiştik. Antalya, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri hayvanat bahçelerinin ve ayrıca özel Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’nin sorumlularını tanıdık, dinledik. Ne kadar güzel doğal yaşam parkları oluşturduklarını öğrendik. Anne-babaların bu bilgileri izlemeleri lazım. Yeryüzü tüm canlılarındır, hayvanların da yaşama hakkı olduğunu bilmemiz gerekiyor.

Hayvan dostlarımızın doğal yaşam alanlarını kentler ve betonla işgal ettik. Şimdi de işkenceler ederek onları öldürüyoruz. Hayvanat bahçeleri bir koruma alanı oldukları kadar insanları duyarlı olmaya çağırıyor, onlara sevgi sunuyor. Hayvanlara işkence yapanlara karşı onları korumak, kollamak ve rehabilite etmenin, bunu resmi kurum ve kuruluşların çatısı altında yapmanın ne kadar gerekli olduğunu; gezdikçe çocukların şefkat duygularını ne kadar geliştirdiklerini daha iyi anladık. Bunu görevi olarak üstlenen belediyeleri kutlamak gerekiyor.

Haberin Devamı

Bu kurumları ilk kez Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek bir araya getirdi.

Bizi Büyükşehir’in Doğal Yaşam Parkı’nda, ABB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Seda Özel ile parkın başındaki veteriner hekim Şube Müdürü Aygül Arsun karşıladılar. İki kadının başarılı çalışmaları hemen dikkat çekiyor. Böcek güzel bir mesaj verdi: “Parkımızda hayvanları yoksun bırakmak değil korumak gayesiyle çalışıyoruz. Doğa bir hazinedir. Hayvanlar giderse, ormanlar giderse insan gider, hayat biter!” Belki de bu sözleri bizden çok anlayan ‘Antalyalı’ Ruslar ve Ukraynalılardı; parkın o kadar çok ziyaretçisi vardı ki bizler hayret ettik. Nerede bizim annelerimiz ve çocuklarımız, diye sorduk. Kepezaltı’nda, Orman İdaresi’nden kiralanmış olan 569 dönüm alan üzerinde 126 türde 1.400 hayvana ev sahipliği yapıyor. Doğal Yaşam Parkı ağaç kaplı, içeride su göletleri, küçük şelaleler, çocuklara yönelik macera parkı ve oyun grupları, 50 bin metrekarelik piknik ve mesire alanı var; tek yasak ateş yakmak! Hayvan türlerini sorduk, bildiklerimizin hemen hepsi vardı; aslandan kaplana, zürafaya kadar... Yürüyüş ve bisiklet parkurları, parkın etkinlik yapılacak mekânları arasında yer alıyor. Doğal Yaşam Parkı’nda doğada yaralı olarak bulunan hayvanların tedavisi yapılarak yeniden doğaya salınıyor. Bu bir devlet görevi... Üretim/üreme fazlası olan bazı hayvan türlerinin satışı da yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Yarın: Diğer hayvanat bahçeleri...

8 MİLYON AĞAÇ KADAR KATKI

YEŞİL hidrojenden batarya depolama sistemlerine, rüzgâr ve güneş enerjisinden atıksu arıtma sistemlerine 30’dan fazla ülkede enerji çözümleri sunan YEO Teknoloji, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde daha yaşanılabilir bir dünya için akıllı enerji teknolojilerine dikkat çekiyor. Enerjisini sürdürülebilir bir dünya için harcayan YEO Teknoloji, 2022’de tamamında 150 MW’ın üzerinde güneş enerjisi santralıyla 8 milyon ağaç dikimine eşit oranda emisyon azaltımı sağladı. Yani, çevreyi koruyarak da enerji sağlamak mümkün...

SEÇİMLERİ MACARİSTAN ÜZERİNDEN OKUMAK

ARTVİN Çoruh Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Armağan Öztürk, seçimleri Macaristan üzerinden özetle şöyle değerlendiriyor:

Haberin Devamı

“Macaristan’daki Orban iktidarı, tıpkı Türkiye’deki Erdoğan rejimi gibi sağ popülist bir siyaset anlayışına sahip. Her iki ülkedeki iktidar-muhalefet ilişkileri de birbirine benzer. 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimleri ne yazık ki bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Şöyle ki, geçen sene yapılan seçimde Macar muhalefeti Orban karşısında güçbirliğine gitti. 6’lı Masa’nın bir benzeri orada da vardı. Ancak seçimi yine de Orban’ın sağ koalisyonu kazandı. Üstelik rakibi Peter Marki-Zav’a 18 puan fark atarak...

Yerel seçim başarısı, kendiliğinden bir şekilde genel seçim başarısına yol açmıyor.”

SICAK SİYASET

CHP’de yeni MYK belli oldu ve eski MYK’da yer alan Ahmet Akın, Bülent Kuşoğlu, Devrim Barış Çelik, Faik Öztrak ve Lale Karabıyık yeni MYK’ya girdi. Örgütler doğrudan Kılıçdaroğlu’na bağlandı. Celal Eren Çelik ‘Bu ne demektir?’in yanıtını şöyle veriyor:

Haberin Devamı

1- Eski MYK’da aslında suç yok, zira 5’i yeniden görevde, istifa edenlerden Gülizar Biçer Karaca, Meclis Grup Başkanvekili yapıldı.

2- Daha da önemlisi, kurultay takvimi öncesi Kemal Kılıçdaroğlu örgütleri kendine bağlayarak ‘Tek adam rejimi’ni resmen ilan etti ve liderleri olan Oğuz Kaan Salıcı’nın elindeki örgütleri ellerinden alarak 10 Aralık ekibine büyük bir darbe vurdu.

Bu Kılıçdaroğlu’nun ince hesabı değil midir? Siz ‘oyun’ diyebilirsiniz. Yani bu, “Siz suçlusunuz, ben değilim, çünkü çok çalıştım!” demektir.

GÜNÜN SÖZÜ

“HEP kaybediyorsun, belki de yanlış oyunu oynuyorsun.” Sosyolog Dağhan IRAK

SİYASİ KÜLTÜRÜ UNUTMAYALIM 

SAYIN Kılıçdaroğlu, Sayın Cumhurbaşkanı’nı mutlaka tebrik etmelidir! Sayın Erdoğan da ‘Bay Kemal’ hitabına artık son vermelidir. Yeni bir siyasi kültür geliştirmeliyiz.

Haberin Devamı

Güzel ve faydalı çalışmaları desteklemeliyiz. Seçimleri, rekabet ve topluma hizmet yarışını düşmanlığa çevirmeyelim.”

MESAJ PANOSU

YAŞAYANLAR ANLATIYOR

- SUNA ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 6 Şubat Depremi’nin kültürel mirasa etkilerini değerlendirmek üzere, Müzecilik Meslek Kuruluşu Derneği (MMKD) ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından, Koç Üniversitesi ANAMED desteğiyle düzenlenen panele ev sahipliği yapıyor. ‘6 Şubat Depremi ve Sarsılan Mirasımız: Yaşayanlar Anlatıyor’ başlıklı panel yarın 16.30–20.00 arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz gerçekleşecek. (Bilgi: aeroyan@grup7.com.tr/212-292 13 13)

SIFIR EKOLOJİYE

- 1973 yılında yayınlanan Roma Kulübü’nün ‘Çevre’ konulu raporuna göre bu yüzyılda dünyamızın yok olacağı söylenmiş ve gelişmekte olan ülkelere ‘sıfır büyüme’ önerilmişti.

Şimdi de iklim göstergeleri illüzyonu ile; çevrebilimciliğin ekoloji olduğunu küreselci akademisyenleri yolu ile yayarak gelişmekte olan ülkelerin ekolojik bilinçlenmesini de sıfırlamak ve aynı zamanda da BM Dünya Çevre Günlerini kutlatmak arzusundalar!

Tahir ÇALGÜNER - ‘Ekoloji mi Çevre mi’ kitabının yazarı.

- (CHP/Kılıçdaroğlu) “Önce kendi gücünü inşa etmezsen, yedek güçler zafer getirmez.”  Orhan Bursalı

- (CHP’de) “Sabit lider, döner kadro...”  Mustafa Balbay

Yazarın Tüm Yazıları