Böyle korkulu hava görmedik

GERÇEKTEN üçlü bir hava akımı hepimizi birden korkuttu. Öğleye doğru üzerimize inanılmaz bir toz bulutu geldi. Bunun nedeni de havanın kuraklığı idi.

Haberin Devamı

Biz hemen ‘Havadan Doğadan’ diye bilinen Dr. Ozan Deniz’in sosyal medyadan yaptığı yayınlarla mesajlarını izlemeye başladık. Çünkü kendisi amatör meteorolog (tahminci) olarak İstanbul, Marmara ve Trakya bölgeleri için amatör hava tahminlerde bulunuyor. Dr. Ozan Deniz, Türkiye’nin batı bölgesinde 26 Temmuz’da yaşanan rekor hava sıcaklık ölçümleri sonrasında sıcaklığın 15 derece düşmesiyle bir anda kuvvetli fırtına, yer yer kuvvetli yağışlar ve kuvvetli rüzgârın oluştuğunu bildirdi. Biz de kendisiyle konuşarak ‘hava’yı tartıştık.

15 DERECE BİRDEN DÜŞTÜ

Ozan Deniz’in 335 bin kişilik izleyicisi var; çiftçiler, belediyeler, ulaşımcılar kendisini yakından izliyorlar, ‘çok yararlı bir iş yapıyor’ gerçekten. Çünkü her evden bir takipcisi var; kendisine güveniyorlar. Ozan, sözlerine devam ediyor:

Haberin Devamı

“Trakya’ya kötü hava 01.00-02.00 gibi düşen yıldırımlarla başladı. Biz buna ‘yıldırım aktivitesi’ diyoruz. Birçok kişi yıldırımla yataklarından fırladı. Önceki günkü sıcaklıklar, yani 15 derecelik düşüşler gerçekleşmesi pek bilinen bir olay değildir. Sizin söylediğiniz kesimindeki yıldırımlarla birlikte fırtına yoğun bir toz bulutu getirdi. Havanın kuraklığı da tozla birlikte çok kişiyi rahatsız etti.”

OZAN UYARIYOR

Ozan Deniz bazı uyarılarda bulundu:

- Bunaltan sıcak hava yerini Balkanlar üzerinden serin havaya bıraktı.

- Dün son normalde ölçülen meteorolojik ölçüm döneminde Muratlı, Hayrabolu, Şarköy, Ergene, Çerkezköy ilçelerinde 40-43 derece arasında yüksek sıcaklık görüldü. Bunlar rekordu.

AFRİKA ATAKLARI

- Bu havanın sebebi, Afrika üzerinden gelen sıcak hava ataklarıdır. Bu yaz hem bu atakların oluşması hem de Akdeniz su sıcaklığının 4-5 derece olması, Akdeniz havzasında rekor sıcaklıkların görülmesine neden olmaktadır. Bu sıcak hava kütlesi ile Avrupa üzerindeki serin hava kütlesinin İtalya’dan Bulgaristan’a kadarki bölgede karşılaşması ile anormal hava olayları, şiddetli dolu yağışları, hortum hadiseleri gerçekleşmektedir. Görülen o ki yaz sonuna kadar bu durum devam edecek ve Türkiye’nin batısını da içine alan olumsuz hava şartları sürecektir.

Haberin Devamı

EMİNAĞAOĞLU’NUN BÜYÜK İDDİASI

‘K.K.’NIN BAŞKANLIĞI HUKUKEN DÜŞTÜ’

ESKİ YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu: “Kılıçdaroğlu’nun başkanlığı hukuken düşmüştür. Parti Meclisi kendi içinden bir üyeyi yetkilendirmeli ve olağanüstü kurultaya gitmeli” dedi.

CHP’de kurultay tartışmaları devam ederken 2015’teki kurultayın ertelenmesini Yargıtay’a taşıyan eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, 27 Temmuz itibarıyla Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığının hukuken düştüğünü iddia etti. Eminağaoğlu, Siyasi Partiler Yasası’na göre, Parti Meclisi’nin (PM) toplanarak kendi içinden bir üyeyi yetkilendirmesi gerektiğini belirterek “PM’nin nitelikli yeter sayı aranmadan konuyu karara bağlaması, sonrasında da 45 gün içinde olağanüstü kurultayın toplanması gerekiyor” dedi. CHP eski Genel Sekreteri Önder Sav’ın “Yönetimin görev süresi 27 Temmuz’da bitiyor. Parti kendini hukuken gözden geçirmeli” uyarısının ardından yaşanan kurultay tartışmasına, eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu da katılmış oldu.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

CHP’de ‘tavan’ ile ‘taban’ arasındaki duygusal bağ kopmuş durumdadır. Peki bu kopuş nasıl onarılacak? Vakit geçirmeden, muhalefetin güç, inanç ve enerji toplayarak yaklaşan yerel seçimlerde yeni bir hikâye
yaratması gerekiyor.” Prof. Dr. Özkan YILDIZ

KÖYLÜ HAKLARI DEKLARASYONU

ESAS olarak kırsalda mücadele yürütürken bizim temel almamız gereken şey BM’in 2018 yılında kabul edilen Köylü Hakları Deklarasyonu’dur ki, bu bütün ilkeler için bağlayıcıdır. Biz de aynı şekilde ortak olarak köylü haklarını kabul edecek biçimde iç hukuk düzenlemesi yapılmasını hem çiftçiler hem tüketiciler hem göçerler hem kıyı balıkçıları ve hem de tüketiciler ve işçiler olarak talep etmeliyiz ve bu mücadeleyi yükseltmeliyiz. Bence bu, önemli bir mücadelenin başlangıç noktası olabilir. Kemal BERİŞLER Ulusal Tarım Gıda Birliği UTGB

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

- “YEREL seçime odaklanın. Az oy alınan köylere gidin.” Kemal KILIÇDAROĞLU

- KILIÇDAROĞLU, öncelikle demokratik, katılımcı, çağdaş ve eşitlikçi yeni bir içtüzük hazırlanması için tüzük kurultayını toplamalıdır. Hazırlanacak tüzük, Kılıçdaroğlu ve yönetiminin CHP’ye vereceği en büyük armağandır.  Dr. Hüseyin ÖZKAHRAMAN

- MUHALEFET ne ideolojik ne de siyasi bir seçenek sunuyor. Murat YETKİN

- 2002’de yaşananların kötü bir taklidini izleyeceğiz. Erinç YELDAN

- MUHALEFET yeni yöntemler geliştirmeli. Çiftçi-Sen Genel Başkanı Ali Bülent ERDEM

- TOPLU sözleşme görüşmeleri öncesinde taleplerini sıralayan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, memurların devletten 16.59 TL alacaklarını olduğunu söylerken, maaş zamlarının altı ay yerine üç ayda bir yapılması gerektiğini de belirtti.

Haberin Devamı

EMEKLİLERİN TALEBİ

EMEKLİLERE seyyanen 5.000 TL zam verilsin, çağrıma çok güçlü destek bekliyorum. Ülke çapında arkadaşlar, duyarsız kalmayın. Füsun AKAR

BİR YASA İSTİYORUM

YANGIN çıkan yerlere 100 yıl süreyle imar izni verilemez diye... Allah’ını seven, vatanını seven desteklesin. Fethiye GÖNÜL

- CHP bize sahada zarar verdi. İktidarın alternatifi biziz.  Meral AKŞENER

Yazarın Tüm Yazıları