‘Alaca Cami’ hatırası Miniatürk’e taşındı

Rubasam-Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği öncülüğünde Osmanlı’nın K. Makedonya’nın Kalkandelen ilinde bulunan ‘Alaca Cami’ maketi Miniatürk’te geçen cumartesi günü açıldı.

Haberin Devamı

Açılışta RUBASAM Başkanı Süheyl Çobanoğlu, RUBASAM hakkında bilgi verdikten sonra “Bugün RUBASAM’ın ve destekçilerinin katkıları ile imal edilen maketin açılışını gerçekleştiriyoruz. Miniatürk’te Osmanlı-Türk eseri Alaca Cami’nin 1/25 oranında ölçeklendirilmiş yurtdışı eserler bölümünde yer almasını sağladık” dedi.

Proje sorumlusu Hasan Hoşben,Çocukluğumun anıtının burada sergilenmesinden çok mutluyum” diye konuştu. Kalkandelenler Derneği Başkanı Sadettin Tanseli, K. Makedonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu İdris Fazlioski, K. Makedonya Milletvekili Enes İbrahim de birer konuşma yaptılar. RUBASAM’ın akademik üyesi Doç. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu, caminin inşa tarihi konusunda farklı görüşler bulunduğunu, ancak bazı kaynaklarda inşa tarihi olarak 1495 veya 1675 yıllarının geçtiğini belirttikten sonra, “Mimari olarak da İtalyan Barok ve Fransa Rokoko’su ile Rönesans’tan sonra yeni akımların etkisi görülmektedir. Her daim mimari yapısından ziyade süslemeleriyle ön plana çıkmış ve bu özelliği ile UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine alınmıştır” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

RIZA, NASUH’U BASKILIYOR

BEŞİKTAŞ
Belediye Başkanlığı’na ikinci kez ‘atanan’ Rıza Akpolat kadar kaçak inşaatları, yolsuzlukları, haksızlıkları, aile yaşamı gündeme gelen başka bir başkan var mı diye düşünürken, ‘has ‘Beşiktaşlı’ Bilge Solyumruk sosyal medyada döktürüyor. CHP’den aday gösterilmeyince bağımsız adaylığını açıklayan Nasuh Mahruki’nin güçlü kadın kadrosuyla hızlı bir kampanya yürütmesi karşısında endişelenmiş demek ki. Akpolat hemen “Parti üyesi herkes CHP adayı dışında başka bir adaya çalışırsa tüzük açısından parti suçudur” biçiminde bir açıklama yapmış. Solyumruk hemen cevabı yapıştırmış:

Söz verdiğiniz halde ön seçim yapmazsanız, genelgeye aykırı örgüte sormazsanız, onlarca rezalet sonrası aynı adayı dayatırsanız, üyeye direnme hakkı doğduğunu bilmiyor musun?

Sayıştay raporuna göre; 2022 yılı borç stoku tutan, borçlanma haddini 89.561.344,54 TL üzerinde gerçekleştirilen Rıza Akpolat’ın “Bütçeyi verimli kullandık” sözleri komik değil mi?

Haberin Devamı

‘Konserlere, festivallere belediyenin kasasından bir kuruş para harcamadık’ diyerek, işinsanlarının sürece dahil olduğunu iddia ederken, ‘Kendisine kim bu insanlar?’ diye soruyoruz. Hakkındaki iddialara karşı sus pustur. Basının karşısına çıkmak istemez, zor sorular karşısında, ‘Bugüne kadar belediye mi yönettik, öğreniyoruz işte’ dediğini hatırlatıyoruz.

(Solyumruk bir hatırlatma daha yapıyor: Gazeteci Bayer’in beş yıl önce adeta bu günleri görerek ‘Beşiktaş’a yazık’ yazısı... Bu yazıyı hatırlattığı için kendisine teşekkür ediyoruz.)

GÜNÜN SOHBETİ

Üç saat önce (dün öğleden sonra) Bremen-Hannover trenine bindim. Yanımda Alman Yahudisi iki kişi ile sohbet etmeye başladım. Sonunda şu fikirle trenden indik: Hitler soykırım yaptığını tüm dünyadan gizliyordu, kendi halkından bile. İsrail ise tüm dünyanın gözünün içine bakarak soykırım yapıyor.”          Haluk LEVENT

Haberin Devamı

BİR BAKIŞ

“AKLI olan medeni dünyaya dönüyor. Siyasal İslamcılar bakalım bu yeni duruma göre nasıl bir davranış sergileyecekler.” Belgin ERKAN

SUUDİ ARABİSTAN’DA YENİ RAMAZAN KURALLARI AÇIKLANDI

SUUDİ
Arabistan’da ‘laikleşme’ süreci ile ilgili Ramazan ayı kuralları açıklandı.

* Ezan sesi üçte birine düşürülecek.

* Camilerde ve çevresinde iftar etkinliği düzenlenmeyecek.

* Camilerde iftar için yardım toplanmayacak.

* Teravih namazları gereksiz uzatılmayacak.

* Kuran okunurken cami dışına hoparlör açılmayacak.

MESAJ PANOSU

* CUMHURBAŞKANI Erdoğan, Azerbaycan’dan yılda 1.5 milyon litre gümrüksüz şarap ithal edilmesine ilişkin kanunu onayladı.

* DIŞİŞLERİ Bakanı Fidan, Antalya Diplomasi Forumu’na bu yıl 148 ülkeden 4.700 kişinin katıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

RENKLER VE SESLER

* İRANLI Azerbaycan kökenli dünya çapında tanınmış ressam ve ses sanatçıları Ahat-Parisa çifti ile Balkan türkülerinin tanınmış sesi Rüstem Avcı, bugün Maçka’da iki sanatçının adını taşıyan kültür merkezinde Balkan kültürünü yansıyan resimdeki 7 renk ile müzikteki 7 notayı tam bir armoniye dönüştürdüklerini açıklıyorlar.

EYÜP’E YENİ STAT

* EYÜPSULTAN Belediye Başkanı Deniz Köken, 1. Lig’de en yakın rakibiyle puan farkını 12’ye çıkararak liderliğini sürdüren Eyüpspor’a yeni stat gerektiğini belirterek, bakanlığa 10 bin kişilik yeni bir stat projesi sunduklarını bildirdi. Köken, ilçeye 14 yeni spor sahası kazandırdıklarını, Cumhurbaşkanı’ndan onayını alarak çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

Yazarın Tüm Yazıları