30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun | İstanbul’a içme suyu denizden sağlanabilir mi

Okurlarımızdan kuraklık, susuzluk, deprem ve çevre felaketleri üzerine yazılar yağıyor.

Haberin Devamı

İşte bunlardan biri daha. ‘Su sorununu gündemde tutmak lazım’ diye başlayan yazı şöyle:

“İklim modellerinde, Türkiye önümüzdeki yıllarda sıcaklık artışlarından ve yağış azalmasından en fazla etkilenecek bölgenin (Doğu Akdeniz) ortasında yer alıyor. Bu demektir ki önümüzdeki yıllarda kuraklık sorununu artan sıklıkta yaşayacağız. Derelerimiz kuruyacak, nehirlerimiz cılızlaşacak. Türkiye genelinde kentlerimizin su gereksinmesini planlarken yüzeysel su dışındaki kaynaklara da çok ciddi bir şekilde bakmamız lazım. Bunlar neler? En başta yeraltı suları ve deniz suyu. Günümüz teknolojileri ile az tuzlu yeraltı sularını ve özellikle Karadeniz suyunu, kullanma suyuna dönüştürecek tesislere yatırım yapmamız gerekli. Bugün kuraklık sorunu yaşayan ve denize kıyısı olan birçok kentte deniz suyunu tuzdan arındırma (İngilizcesi ile desalination) tesislerine muazzam yatırımlar yapılıyor. ABD’den Çin’e örnek çok ama en çarpıcısı İsrail’den...

Haberin Devamı

Günde 624 bin metreküp (İstanbul’a günde verilen 3 milyon metreküp suyun yaklaşık yüzde 20’si) deniz suyu arıtma kapasiteli Sorek deniz suyu tuzsuzlaştırma tesisi Ekim 2013’ten bu yana işletmede. Dünyanın en büyüğü. Üstelik Akdeniz’in binde 30’un üzerindeki tuzlu sularını arıtıyor. Ben Karadeniz’in binde 18 civarındaki tuzlu suyunu arıtmaktan bahsediyorum. İstanbul’un su güvenliği için birkaç ayrı lokasyonda deniz suyu arıtma tesisi gerekli.

DEPREM DEPOLARI VE SIĞINAKLARI İNŞA EDELİM

Ağustos 2023’te yerbilimcilerin İstanbul için kritik uyarıları ‘sık-sık’ yer almaya başladı: Raflar proje dolu. Dünyada en fazla deprem hazırlık projesi yapan Türkiye’dir eminim.

Ben de yazılarımda projeler-çözümler için karantinaya alınsın demiştim, deprem manifestosu hazırlamıştım. Kimse dikkate bile almadı. İşte deprem manifestomdaki son önerim:

Kıyamet tohum depoları inşasından esinlenerek, ‘deprem depoları ve sığınakları ve deprem toplama alanları’ inşa edilebilir. Deprem büyüklüğüne dayanıklı sığınaklar inşa edilebilir. Sığınakları yerüstünde kalan tabliyeleri de deprem toplama alanlarına dönüştürülebilir. Sığınak tünellerin katlı olarak inşası olasıdır.

Haberin Devamı

Veya... Deprem toplanma alanları çoğaltılmalı, asla imara açılmamalı. Açılanlar da kamulaştırılıp buradaki yapılar deprem sığınma evlerine dönüştürülmeli. Ayrıca her hastane, üniversite, büyük kamu ve de özel yapıları deprem toplanma alanları olmalı.

Statik ve mimari projeler kesin TMMOB ilgili odalar sonrası merkezi ve yerel yönetime gönderilmelidir...

Yapı denetim uygulama ve statik belgeler önceki gibi TMMOB ve ilgili odaların da onayından geçmelidir. Şevket ÇORBACIOĞLU-İnşaat Mühendisi

AĞUSTOSTA AÇLIK-YOKSULLUK SINIRI

Türk-İş Ağustos 2023 için, mutfak enflasyonu aylık yüzde 4.63, 12 aylık mutfak enflasyonu aylık yüzde 4.63, on iki aylık enflasyon yüzde 77.04, yıllık ortalama yüzde 107.89 oranında arttı.

Haberin Devamı

- Dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı (Açlık sınırı) 12.198 TL.

- Gıda ile diğer tüm temel harcamaları için hanesine girmesi gereken toplam gelir tutarı (Yoksulluk sınırı) ise 39.733 TL.

- Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 15.813 TL‘ye ulaştı.

Hayat pahalılığı, yüksek enflasyon altında satın alma gücü gerileyen ücretler, geçim sıkıntısı, özellikle gıda fiyatlarındaki sürekli gerçekleşen sert yükselişler insanların daha da zor bir yaşam sürmesine neden oluyor. Artan vergiler, akaryakıt fiyatları, kiralar vs. haneleri fedakârlık yapmaya zorluyor.

Başka ne söyleyelim!

30 AĞUSTOS TAARRUZU HATTI

Aydın Köşk cephesi 15 Mayıs 1919’da çizildi. Aydın-Denizli-Çal ve Afyon üzerinden Güney Koridoru açmaya çalışan Yunan kuvvetleri Yörük Ali Kuvvetleri ve Çallı kuvvetler tarafından Güney Ege’de durdurulunca Fransızlar da boşa düştü.

Haberin Devamı

Düşman kuzey koridoruna yönlendirildi. Sonrada aynı (kuzey) koridordan geldiği yere, yani İzmir’de denize döküldü. İki hattın tek hatta indirilmesi aşaması, zaferi çok önceden kazanan askeri bir dehanın ön taktik hamlesiydi.

Atatürk’ün Denizli heyetine hitaben Aydın Köşk cephesinden bahsetmesi Çal Kuvayımilliyecilerini tanımlıyor.

“İstanbul’da şurada burada mitingler yapıldı, devletlere Yunan işgali protesto edildi. Fakat sizin Aydın köşk Kuvayımilliye cephesinde patlattığınız silahların sesleri Versay Sarayını çınlattı. Sizleri tebrik ederim.” Atatürk (18 Ağustos 1919)            Tahir ÇALGÜNER

KEŞKE HAKLI ÇIKMASAYDIK

İstanbul’un susuzluğuna çare olacak projelerin başında yer alan eski maden ocaklarının tekrar ormanlaştırılmasına çok büyük önem vermiştik. Olağanüstü tüm gayretlerimiz ranttan dolayı karşılık bulmadı ve projemiz akla-hayale gelmeyen ayak oyunlarıyla engellendi.

Haberin Devamı

Gazetelere ve TV’lere manşet olan raporlarımız tamamen yok sayıldı.

Feryatlarımıza hep kulak tıkandı.

Ne yazık ki İstanbul bedelini başta susuzluk olmak üzere çevre sorunlarıyla çok ağır ödüyor. Sadece İstanbul’da değil tüm ülkemizde çölleşmeyi, kuraklığı, sel ve su baskınlarını önleyebilmek için orman alanlarının artma hızını betonlaşma ve nüfus artışının önüne geçirmek zorundayız.

Yasal ve yapısal değişikliğe gidilerek ülke genelinde büyük bir ormanlaştırma faaliyeti başlatmamız zaruri olmuştur. Sadece günümüzün değil, gelecekteki tüm yaşamın da bekası için.

Faruk ÇEBİ  İstanbul Eski Orman Bölge Müdürü

BİLİYOR MUSUNUZ?

-Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak gıdaya sahip çıkmak, Antalya’nın coğrafi işaretli ürünlerini ve mutfağını dünyaya dünya markası haline getirmek için, ikincisi hayata geçirilecek Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali’nin 1-3 Eylül tarihlerinde yapılacağını...

MESAJ PANOSU

- Atama bekleyen binlerce fizikçi varken, fizik derslerini başka branşlara vermek haksızlık değil mi? Atama hakkımızı istiyoruz. En az 3000 atama!

Naim OĞUZHAN ŞAHİNCİ

Yazarın Tüm Yazıları