‘Nano bor’, ısıtma ve soğutmada ‘en tasarruflu’ olur mu

ENOVER Enerji ve Isı Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Malik Çağlar, bulunduğumuz mekandaki görevlilerden bir sürahi dolusu sıcak su istedi.

Haberin Devamı

Yanındaki iki metal çubuğu sıcak suyun içine koydu:
- Çubukların ikisini de siz tutun.
Çekingen davrandım, ısrar etti:
- Basit bir deney yapacağız. Kendi elinizle hissetmeniz gerekiyor.
Çubukları tuttum, birinin suyun sıcaklığını yansıtması 10-15 saniye sürdü. Elimi yakmaya başlayınca bıraktım. Çağlar, iki metal çubuk arasındaki farkı aktardı:
- Bunların ikisi de bakır. 10 saniyede elinizi yakacak kadar ısınan aslında bakır boru. İçinde bazı gazlar var. En önemlisi bu metal boruda “nano bor” teknolojisi kullanıldı. Isıyı bu kadar hızlı ve neredeyse kayıpsız iletebilmesi de “nano bor” sayesinde oldu.
Hızlı ısınan metal çubuğu arada kontrol etmemi isteyip, anlatmaya koyuldu:
- Aslında tıp doktoruyum. 4 yıl kadar mesleğimi yaptım. Sonra bırakıp ticarete atıldım. Ankara’da inovatif işlere dönük arayışım sürerken, “nano bor”un ısıtmadaki rolünü ortaya koyduğunu iddia eden bir şahısla tanıştım. Önce anlattıklarına inanmadım. Derken, o formülle elektrikli soba ürettiler. İşleri düşündükleri gibi yürümedi.
O günlerde inandırıcı bulmadığı teknolojiyi daha sonra yeniden ele aldıklarını vurguladı:
- Bir yandan araştırmayı daha ileri noktaya taşımaya çalışırken, diğer taraftan da “nano bor”un ısıtma-soğutmada nasıl kullanılabileceğine dönük prototipler geliştirdik.
Arada hızlı ısınan metal çubuğu sık sık yokladık, soğuması 10-15 dakika sürdü:
- Gördüğünüz gibi 10-15 saniyede her tarafı eşit derecede ısınıyor. Soğuması da 10-15 dakika sürüyor. Bu, ısıtma-soğutma işinde büyük avantaj sağlar.
“Nano bor” formülüyle sac panel radyatör denediklerini kaydetti:
- Bu yöntemle ısıtmanın maliyeti yarı yarıya düşerken, verimliliği de yüzde 20-45 artıyor. Nitekim 60x100 cm’lik bir normal panel radyatör içinde 5-6 litre sıcak suyun dolaşmasıyla 15-20 dakikada ısınırken, bizim prototipte çok daha az miktarda su, radyatörün altındaki borudan geçiyor. Aynı boyuttaki radyatörün tümüyle ısınması 1.6 dakika sürüyor.
Türkiye’nin panel radyatör üretiminde ve ihracatında dünyada önemli bir yerinin olduğunu belirtti:
- “Nano bor” yöntemi, sektörü daha da yukarı taşıyabilir.
Geliştirdikleri teknolojiyi elektrikli sobada kullanarak üretime geçtiklerine değindi:
- 5 milyon dolarlık yatırımla işe giriştik. KOSGEB’den de destek aldık. İlk etapta 25 bin adet ürettik. Bu yıl üretim 100 bine, 2016’da da 1 milyon adete çıkacak.
“Nano bor” formülü kullanılan bakır borunun, ısıyı 10-15 saniyede elimi yakacak düzeyde ilettiğine tanık oldum.
Bu formülü araştırıp, ısıtma-soğutma sektöründe daha yaygın kullanılır hale getirmek, “Bor” zengini olan Türkiye’nin enerji faturasını düşürmez mi?

Haberin Devamı

‘Benim esnafım askerdir polistir ve hâkimdir’

Haberin Devamı


ÖZGECAN’ın Türkiye’nin yüreğini yakan katlinin acısı daha çok tazeyken meslektaşımız Nuh Köklü’nün İstanbul Kadıköy’de camına kartopu isabet eden esnaf tarafından kalbine saplanan bıçakla ölümü, içimizdeki yangını büyüttü.
Nuh Köklü, Bianet, Hürriyet, Radikal, Sabah ve NTV’de görev yapmıştı. Tek “suçu!” arkadaşlarıyla kartopu oynamaktı. Camına kartopu isabet eden dükkan sahibi bıçağı Köklü’nün göğsüne sapladıktan sonra şöyle demişti:
- Bana bir şey olmaz. Kısa sürede bırakırlar.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) yönetimi, olayı şöyle yorumladı:
- Nuh Köklü’nün öldürülmesi, ‘Benim esnafım aynı zamanda polistir’ söyleminin yarattığı en kötü sonuçlardan biridir. Nefret cinayetidir. Siyasetçileri, halkı birbirine düşman etmeye yönelik açıklamalardan vazgeçmeye davet ediyoruz.
O cümleyi tam anımsayalım. Geçen kasım ayı sonlarında 4. Esnaf ve Sanatkârlar Şûrası’na katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, şu mesajı vermişti:
- Bizim medeniyetimizde esnaf ve sanatkâr gerektiğinde askerdir, alperendir, vatanını savunan şehittir, gazidir, kahramandır. Gerektiğinde asayişi tesis eden polistir, adaleti sağlayan hâkimdir, hakemdir.
Yorum sizin...

Yazarın Tüm Yazıları