Masumiyet Müzesi Londra’da vitrine çıktı Barcelona sinyal verdi

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’daki Somerset House yönetimi bir süre önce Turkish Bank Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Börteçene ile bağlantı kurdu:

Haberin Devamı

- Nobel ödüllü Türk yazar Orhan Pamuk’un 2008’de yayımladığı Masumiyet Müzesi kitabından yola çıkarak İstanbul’da açtığı müzedeki objelerin bir bölümüyle Somerset House’da sergi planlıyoruz. Sizin İngiltere’de bankanız var. Sergiye sponsor olur musunuz?

Börteçene, önce sesli düşündü:
- TurkishBank UK’in aslında bu tür sponsorluk bütçesi yok. Ayrıca bu sponsorluğun bankamıza sağlayacağı ticari bir katkı da olmayacak.
Sonra hızla kararını verdi:
- Orhan Pamuk, ülkemize ilk Nobel ödülü gururunu yaşatan çok değerli bir yazarımız. Onun Masumiyet Müzesi’ndeki bazı objelerin Londra’da sergilenmesi, İstanbul ve ülkemiz için önemli bir tanıtım olur. Sergiye elimizden gelen desteği veririz.
Börteçene, Turkish Bank UK CEO’su David Stewart’a döndü:

 

Haberin Devamı

Masumiyet Müzesi Londra’da vitrine çıktı Barcelona sinyal verdi


- Bu sergiye Turkish Bank UK’in sponsor olması daha doğru. Masumiyet Müzesi Sergisi’ne sponsorluk bütçesi ayıralım.
Somerset House yönetimi, bu kez 26 Ocak 2015 akşamı gerçekleşen sergi açılış resepsiyonu için öneride bulundu:
- Turkish Bank Grubu yönetimi olarak sizleri Orhan Pamuk’la buluşturalım.
Börteçene, karşı öneriyle yanıtladı:
- Orhan Bey’le buluşmak bize onur verir. Ancak, Londra’da üniversite öğrenimi gören 20 genci kendisiyle buluştursak, ünlü İngiliz yönetmen Grant Gee’nin “Innocence of Memories” (Anıların Masumiyeti) filmini birlikte izleseler daha iyi olur.
Somerset House yönetimi öneriyi benimsedi, Turkish Bank UK Kıdemli Yöneticisi Çiğdem Beyköylü’nün belirlediği 20 öğrenci önceki akşam Orhan Pamuk’la birlikte filmi izleyip, sohbet fırsatı yakaladı. Pamuk, açılışta sergiyi şöyle özetledi:
- İstanbul’da 2012’de açtığımız müzede, romandaki 83 bölüme tekabül eden 83 kutu var. Bunların 13 tanesini Londra’ya getirdik. Masumiyet Müzesi, İstanbul’un tam içine oturmuş, yerleşmiş, bir parçası olmuş. Bir müzeden 13 tane kutuyu resim gibi aldık, İstanbul’un havasını yansıtmaya çalışarak bir sergi oluşturduk.
Ardından şu mesajı verdi:
- Masumiyet Müzesi’nin daha geniş bir dünyaya ulaşma şansı ve yeni bir yaşam fırsatı bulmasından mutluluk duyuyorum.
Pamuk’a küratörlüğünü de yaptığı serginin başka ülkelere gitme olasılığını sorduk:
- Londra’da başarılı olursak bu da gündeme gelebilir. Şimdilik Barcelona’dan ilgi var.
3 Nisan 2016’ya kadar gezilebilecek serginin açılışına Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, KKTC’nin Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, TurkisBank Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Börteçene, Yönetim Kurulu Üyeleri Ayşe Melis Börteçene ve Murat Arığ, Turkish Bank Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Kalafat ve Turkish Yatırım Genel Müdürü Berra Doğaner katıldı.
Londra’daki ilgi düzeyi, Masumiyet Müzesi’ne önce Barcelona, sonra dünyanın başka merkezlerinde İstanbul’u, Türkiye’yi tanıtma kapısı açabilecek...

 

 

Haberin Devamı

Sergide Kastelli de var

 

 

LONDRA’da Somerset House’un Courtyard Rooms bölümünde açılan Masumiyet Müzesi sergisinde 1970’li yılların sonu, 1980’lerin başının ünlü bankeri Cevher Özden’le (Banker Kastelli) ilgili iki haber kupürü dikkatimi çekti.
Kupürlerden biri Abdi İpekçi’nin “İtimat yaratmış banker büyük ciro yapar” başlıklı söyleşisine aitti. Diğeri de 1982 yazında batınca yurt dışına kaçan Banker Kastelli’nin Hürriyet’te yayınlanan “Yurda dönüp tasfiyeyi bizzat yapabilirim” mesajını yansıtan Mehmet Türker imzalı haberdi.
Orhan Pamuk’a kupürleri sordum, anımsattı:
- Masumiyet Müzesi kitabımın kahramanı Kastelli Krizi’nden etkileniyor. Bu nedenle sergide o kupürler de yer alıyor.

 

 

Haberin Devamı

Londra’da Mimar Sinan sergisi de açmak isteriz

 


TURKISH Bank Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Börteçene, Masumiyet Müzesi Sergisi açılışında Somerset House Başkanı William Sieghart’ı yokladı:
- Masumiyet Müzesi, sizin için bir başlangıç olsa, bunu Türkiye’den yeni sergiler izlese ne dersiniz?
Sieghart, düşüncesini paylaştı:
- Aslında Mimar Sinan’la ilgili bir sergi açmak isteriz.

Yazarın Tüm Yazıları