640 milyon dolarlık Bakü Olimpiyat Stadı Türk imzası taşıyor

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ı Azerbaycan Cunhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetiyle “1. Avrupa Oyunları”nın açılış törenine katılmak üzere Bakü’ye götüren uçakta seyahat kitapçığını incelerken şu cümle dikkatimi çekti:

Haberin Devamı

- Bakü 1. Avrupa Oyunları’nın açılışının gerçekleştiği 68 bin kişilik Olimpiyat Stadyumu’nu Tekfen İnşaat yaptı.
Bakü’ye inince Tekfen İnşaat Genel Müdürü Levent Kafkaslı’yla haberleştim:
- Tören için ekip olarak buradayız.
Ardından stadyumla ilgili bazı ayrıntıları paylaştı:
- Bakü Olimpiyat Stadyumu’nu 617 bin metrekarelik alanda inşa ettik. 204 bin metrekarelik kapalı alanda 68 bin kişilik oturma alanı var.
Önceki akşam stadyuma girerken maliyetini merak ettim, Kafkas’a sordum:
- Kontrat değeri 640.5 milyon dolar. İnşaat planlandığı gibi 2 yıl sürdü.
Rüzgarıyla ünlü Bakü’de önceki gün rüzgar hiç durmayınca aklıma Tekfen İnşaat’ın yaptığı Atatürk Olimpiyat Stadyumu geldi:
- Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda rüzgar konusunda epey sıkıntı yaşandı. Bakü Olimpiyat Stadyumu’nu yaparken rüzgar konusunda özel bir önlem aldınız mı?
- 30 bin metrekarelik LED aydınlatmalı cephe oluşturan geometrik ETFE paneller iyi bir yalıtım sağlarken, gün ışığının geçişine de izin veriyor. ETFE paneller, rüzgar konusunda da çözüm sunuyor.
Azerbaycan’da son yıllarda üstlendikleri işlerin dökümünü istedim:
- Hazar Denizi’nde kullanılan iki açık deniz petrol platformunu biz yaptık. Bakü’deki Socar binası da Tekfen İnşaat’ın gerçekleştirdiği projeler arasında. Stadyumda da iyi iş çıkardık.
Kafkas’la bunları konuşurken Bakü’deki Avrupa Oyunları’na katılan 50 ülkeden 6 bin sporcunun tribünleri selamlamasında sıra Türk kafilesine geldi. Sunucular Türkiye’yi anons edince stadyumdan Azerbaycan ekibini aratmayacak alkış koptu.
Tekfen İnşaat, Bakü’de iyi iş çıkardı, “1. Avrupa Oyunları”na yaptığı stadyumla damgasını vurdu.
Şimdi sıra oyunlara katılan Türk sporcularına geldi...
Sporcularımız performansları ve madalyalarıyla da stadyumda güçlü alkış alır mı?

Haberin Devamı

640 milyon dolarlık Bakü Olimpiyat Stadı Türk imzası taşıyor

640 milyon dolarlık Bakü Olimpiyat Stadı Türk imzası taşıyor

Haberin Devamı


Nükleer ve Türk Akımı için ‘devlette devamlılık’ uyarısı


CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Bakü-İstanbul yolculuğu sırasında sorularımızı yanıtlarken Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesinden bazı ayrıntıları paylaştı:
- Sayın Putin’le Bakü’den ayrılmadan önce 2 saat süren bir görüşmemiz oldu. Önce beraberimdeki bakanlarla, ardından da başbaşa görüştük. Ağırlklı olarak Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri ele aldık. Bunların başında da nükleer santral ve Türk Akımı konuları geliyor.
Türk Akımı’nda ilk boru hattının Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacağını vurguladı:
- Hedef Türk Akımı’nda 4 boru hattına ulaşmak. Diğer 3 hat Avrupa ülkeleri için gerekli. Türk Akımı konusu hükümetler arası görüşmelerle yürütüleceği için ülkemizde belirsizlik dönemi hızla geride bırakılıp gerekli adımların tamamlanması gerekiyor. Devlette devamlılık esastır.
Aynı durumun nükleer santral için de geçerli olduğunu kaydetti:
- Rusya’nın Akkuyu’da yapacağı nükleer santral için yatırım miktarı 22 milyar dolardır. 4500 megavatlık bir santral olacak. Türkiye’nin böylesi bir güce ulaşması, ileriki dönemlerde yaşanacak sıkıntıları ciddi manada çözecek. Hele Sinop’taki de tamamlandığında Türkiye, elektrik konusunda gündeme gelebilecek sıkıntıları aşmış olacak. Halkımız daha ucuza elektrik kullanabilecek.
Erdoğan’ın Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santralı konusunda “devlette devamlılık” vurgusu yapması, Putin’in bu konularda “koalisyon tedirginliği” yaşadığını yansıtıyor.
CHP, MHP ve HDP koalisyon görüşmeleri sırasında nükleer santralı “kırmızı çizgi”ler arasına alır mı?

Haberin Devamı

Avrupa Oyunları’na 50 milyon Euro’luk otobüs ihraç ettik


BAKÜ 1. Avrupa Oyunları açılış töreni için Olimpiyat Stadyumu’na giderken konvoydaki otobüslere dikkat ettim, hepsi MAN’ın ürünüydü. Otobüslerin Ankara’daki fabrikada üretilmiş olabileceğini tahmin ettim, MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. CEO’su Tuncay Bekiroğlu’na sordum:
- Bu yıl Azerbaycan’a MAN Türkiye’deki arkadaşlarımız 200 otobüs ihraç etti.
- Parasal değeri ne kadar?
- 50 milyon Euro dolayında.
Bakü Olimpiyat Stadyumu’nun tuvaletlerine baktım Vitra, konakladığımız otelin banyosunda Ege Vitrifiye ve Serel ürünlerini gördüm.
Bakü 1. Avrupa Oyunları, Türk müteahhitlerine ve ürünlerine önemli fırsat yaratmıştı...

Yazarın Tüm Yazıları