Pelioğlu’nun düş yolculuğu

Bir haftalık aranın ardından, başkentin resim dünyasıyla yine birlikteyiz.

Haberin Devamı

İki hafta önceki yazımızda Demirören Medya olarak yeni binamıza taşınacağımızı duyurmuştuk. Taşınma bitti. Yeni binamıza yerleşme çalışmalarımız da tamamlanmak üzere. Eskisine göre daha ferah, teknolojik açıdan daha ileri olanaklara sahip yeni binada da faaliyetlerimiz elbette pandemi kurallarına uygun olarak yürütülüyor. Her yeni başlangıç, yeni umutlar, yeni birliktelikler demektir.

Pelioğlu’nun düş yolculuğu

Kendimizle ilgili bu kısa bilgilendirmeden sonra, bu haftaki konuğumuz Erol Pelioğlu ile ilgili yazıya geçebiliriz. Pelioğlu, sanatçısı olduğu Galeri Soyut’ta (Yıldız) geçen cuma günü açtığı ve 10 Kasım’a kadar sürecek sergisine “Düş Yolculuğu-2” adını vermiş. Bu sergi, geçen sezon aynı isim altında açılmış serginin devamı niteliğinde. Aslında iktisatçı olan Pelioğlu, resime olan tutkusunu 2006-2011 yılları arasında Kayıhan Keskinok Atölyesi’nde ileri düzey resim eğitimi alarak taçlandırmış. Eserleri, 15’inci ve 17’nci Şefik Bursalı Resim Yarışması sergilerinde de yer alan sanatçı çalışmalarını Ankara’daki özel atölyesinde sürdürüyor. Pelioğlu’nun yeni sergisiyle ilgili hazırlanmış manifesto, sanatçının düş yolculuğunu bize şöyle anlatıyor:
“Yapılan ile algılanan arasındaki sonsuz okuma potansiyeli sanatın en güçlü özelliğidir. Bir eserin sanat yapıtı olup olmadığına ya da ne kadar iyi olduğuna karar verirken en önemli kıstas sanatın işte bu ‘biriciklikteki çokluk’ gücüdür. Bir sanat eserinin zaman yolculuğuna çıkabilmesi için bu potansiyele sahip olması zorunluluktur. ‘Ölümsüzlük-sonsuzluk’ ancak zamansızlıkla mümkün olabilir. Bir eserin, bu, olmazsa olmaz kıstası taşıyabilmesi kolay elde edilir bir özellik değildir. Çalışkanlık, yaratıcılık yetenek ve azim, kalıcı olmanın anahtarı olan bu vasıflara sahip pek çok sanatçı ‘zamanın ruhu’nda kendine yer açacak biricikliğe-eşsiz üsluba sahip olamadıkları için çok istemelerine rağmen ölümsüzlük potansiyeline ulaşamadan hayata veda etmişlerdir. Tüm zorluğuna rağmen tarih sahnesinde görünür olma rüyası her sanatçının en büyük motivasyon kaynağı olmaya devam etmektedir. ‘Düş Yolculuğu’ sergisinde Pelioğlu’nun bir sanatçıda olması gereken en ayırt edici özellik olan, zamanın ruhunu yakalama çabasına tanıklık ediyoruz. Duygusuyla, anlatısıyla ve o eşsiz üslubuyla bir nevi bizi büyülü gerçekliğine misafir eden sanatçı, değerli hocası Kayıhan Keskinok’un da kendisine hitap ettiği gibi, adeta güzel sanatlar tanrısı Apollon’a doğru düşsel bir ölümsüzlük yolculuğuna çıkıyor.”
Erol Pelioğlu’nun sergisini izlemek için Galeri Soyut’a gittiğinizde Necmettin Özlü’nün ‘Hiçliğe dokunmak’ ve Hasan Saygın’ın ‘Hayatın yüzü’ isimli sergilerini de görme imkânına sahip olacağınızı hatırlatmak isterim.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Kayıhan Keskinok-30 Kasım’a kadar (Keskinok Sanat Vakfı/Çankaya), Selim Cebeci-30 Ekim’e kadar (Galeri Nev/Kırlangıç Sok.), Abdurrahman Kaplan-27 Ekim’de açılacak (Sevgi Sanat/ Holanda Caddesi), Güler Uluçay Yüce-13 Kasım’a kadar (Krişna Sanat/Kennedy Caddesi), Samed Arda Selim-30 Ekim’e kadar (Armoni Sanat/Yıldızevler), Gülsima Baykal-28 Ekim’e kadar (Fırça Sanat/Hilal Mahallesi), Bekir Kıraç-5 Kasım’a kadar (Platform A/Taurus AVM), Mehmet Kapçak-27 Ekim’e kadar (BRHD/Hollanda Caddesi), Ergün Başar-11 Kasım’a kadar (ÇSM/Çankaya), Mehmet Emin Kayserili-3 Kasım’a kadar (Emin Antik/Kale), Şule Ağayar-30 Ekim’e kadar (Galeri M/Armada AVM), Ustalardan karma sergisi-4 Kasım’a kadar (Valör Sanat/Yıldız), Ustalardan karma sergisi-12 Kasım’a kadar (Arda Sanat/Yıldız).

Yazarın Tüm Yazıları