TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya Bursa’da

Pandemi dönemini en zor atlatan sektörlerden biridir Turizm. Turizmciler bugünlerde yaşanan hareketlilik ile sıkıntılı geçen pandemi döneminin yaralarını sarmaya çalışıyor, hareketin daha uzun olmasını umut ediyor. Geçtiğimiz pazartesi akşamı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya Bursa’daydı.

Haberin Devamı

Bursa bölgesi seyahat acentaları ile yemekli toplantıda bir araya geldi. Seyahat acentaları için yeni bir seçim süreci yaklaşıyor. Başkan Bağlıkaya ve TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu ile Almira Otel’de gerçekleşen toplantıda bir araya gelerek biz turizmcileri çok zorlayan pandemi sürecinde TÜRSAB olarak yapılan faaliyetleri ve yaşadıkları zorlukları onlardan dinleme fırsatı buldum. Başkan Bağlıkaya, pandemi sürecinde neleri yaptıklarını, neleri yapamadıklarını anlattı.

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya Bursa’da

Murat Saraçoğlu - Firuz Bağlıkaya - Uğur Çelikkol

BEKLENTİLER KONUŞULDU

Yapılabilenler ve yapılamayanları bir kenara koyarsak turizm sektörü için çok zor geçen bu süreçte büyük özveri ve emekle görevlerinin başında durarak sektörün temsilcileri olarak bugünlere ulaşan her iki başkana ve yönetim kurulunda bulunan çalışma arkadaşlarına önce teşekkür etmek lazım. Hiç kimse böyle bir zor süreçle karşılaşacağını tahmin edemezdi, o yüzden pandemi günlerinde bazen hak etmedikleri eleştirilere maruz kaldılar, sabrettiler. Öğrendiğim kadarıyla her iki başkan da yeni dönemde tekrar aday olacak. Bence doğru karar.
Firuz Bağlıkaya bugünlerde Anadolu’da faaliyet gösteren seyahat acentalarının temsilcileri ile bir araya geliyor. Bölgesel sorunların yanı sıra TÜRSAB seçimlerinin konuşulduğu toplantılar düzenliyor, gelecek döneme ilişkin beklentiler paylaşılarak karşılıklı görüş alışverişinde bulunuyor. Firuz Bağlıkaya TÜRSAB Başkanı olarak yaklaşık 4 buçuk yılı geride bıraktı. Bursa’daki toplantıda, pandemiye rağmen hayata geçirdiği projeleri aktardı.

Haberin Devamı

YENİDEN İTİBAR KAZANILDI

Göreve geldiklerinde TÜRSAB’ı 631 milyon lira borçla devraldıklarını söyleyen Bağlıkaya, 338 milyon lira tutarındaki borcu kapattıklarını kurumu faiz ve borç sarmalından kurtardıklarını anlattı. TÜRSAB Başkanı genel merkez binalarının dahi borç nedeniyle bankaların mülkiyetine geçtiğini, buna rağmen yılmadan usanmadan çalışarak pandemiye rağmen genel merkez binalarını 58 milyon liraya tekrar satın alarak kurumun itibarını yeniden kazandıklarını aktardı.

Haberin Devamı

PANDEMİ DÖNEMİNDE AİDAT ALMAYAN TEK BİRLİK

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya Bursa’da


DÜNYAYI sarsan pandemi sürecinde üyeleri adına ellerinden gelen fedakârlıkları yaptıklarını söyleyen Firuz Bağlıkaya, 2020 yılında üye aidatlarından feragat eden tek birlik olduklarını, 2022 yılında da cumhurbaşkanına başvurarak aidat artışının yüzde 50 azalttıklarını ve bu sayede her bir üye için 4100 TL katkı sağladıklarını anlattı. Aidat konusundaki sıkıntılara da değinen Bağlıkaya aidatların 500 TL’ye düşürülmesi ve acenta kuruluş bedellerinin 500 bin liraya çıkartılması gerektiğini, bu konunun yeni yasa taslaklarında yer aldığını ancak yeni yasanın çıkmasının engellendiği için bu sorunun bir türlü çözülemediğini aktardı.

Haberin Devamı

ARTIK ACENTA AÇILMAMALI

Bağlıkaya bundan sonraki süreçte daha fazla acenta açılmaması gerektiğini savunarak, yeni acenta belgesi verme konusunda hassas davrandıklarını, belgesini satmak isteyen acentacılar yöntemiyle yeni acentaların açılmasının daha uygun olacağını, bu yöntemle de belgelerin değerinin artmasını hedeflediklerini fakat beklemede tuttukları belgeler yüzünden bakanlıktan tepki gördüklerini söyledi.

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya Bursa’da

YORAN BİR MESLEK

Bu, bir gün turizm acentasını kapatarak emekli olmak isteyen turizm acentaları açısından önemli bir yaklaşım, zira bu meslek her ne kadar dışarıdan çok hoş ve toz pembe bir meslek gibi görünse de istikrarsız bir sektör olması nedeniyle içinde bulunanları çok yoran bir meslek ve bu insanlar bir gün meslekten ayrılmak istediklerinde belgesini değerlendirerek küçük bir destek elde edebilmeli.

 

Haberin Devamı

PANDEMİDE ÖZEL İZİN ALARAK TUR YAPILMASINI SAĞLADIK

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya Bursa’da

BAŞKAN Bağlıkaya, “Kendi bakanlığımızın dışındaki diğer bakanlıklar ile olan ilişkilerimizde hiçbir sorun yok. Pandemi döneminde seyahat acentalarının tur yapması, transfer yapabilmesi İçişleri Bakanlığı’nın iznine bağlıydı. İçişleri Bakanlığı’na gittik, rica ettik yaptılar. Bizim işlerimizin sıkıştığı ve çıkmaza girdiği yer bir tek Turizm Bakanlığı” diyerek sitemde bulundu.
*
Gece yarısı bakanın teklifi ile torba yasaya otellerin transfer yapabilmesi için madde koyulduğunu dile getiren TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, sosyal medyada kampanya düzenleyerek ve milletvekilleri ile sabaha kadar süren görüşmeler yaparak komisyonda reddedilmesini sağladıklarını dolayısıyla seyahat acentacılığı mesleğine zarar verecek bu gelişmeyi durdurduklarını da anlattı.

Haberin Devamı

TURİST REHBERLİĞİ YASASI

BAĞLIKAYA, turist rehberlerine ait yasayı da eleştirerek, Rehberlik Meslek Yasası ile acenta ve rehberlerin birbiriyle çelişen zıt taraflar gibi gösterildiğini söyleyerek, “Biz turisti yurt dışından getireceğiz; risk alacağız; otellerini ödeyeceğiz, uçaklarını kiralayacağız, gerekirse zarar edeceğiz ama turist ülkeye geldiğinde rehbere teslim edip dönüşte havalimanından teslim alacağız. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Turistin sahibi tur operatörüdür, acentedir. Rehberlerden alınan hizmet, süreli ve ihtisaslarıyla ilgili alınan bir hizmettir” dedi.
Rehberin sadece ören yerinde, müzede rehberlik yapabileceğini, her aşamada turistle birlikte olması gerekmediğini söyleyen Bağlıkaya, “Neredeyse rehbersiz hiçbir yere gidilemez şeklinde bir yasa çıkmış. Böyle bir sorunumuz var. Umarım bakanlıktaki yetkililer yönetmeliklerle yasayı düzeltir” şeklinde konuştu.
*
Bağlıkaya’nın turist rehberleri hakkındaki konuşmaları bazı acentaları memnun etse de rehberlerin çok olumlu karşılamayacağı cümleler de içeriyor. Haziran 2012’de uzun yıllar sürüncemede kalan “Turist Rehberliği Meslek Yasası” dönemin Türkiye Rehberler Birliği (TUREB) Başkanı Şerif Yenen önderliğinde, içinde benim de bulunduğum, Şerif Başkan’ın oluşturduğu rehber dernek başkanları ve temsilcileri grubunun çabalarıyla büyük zorluklarla çıkmıştı. Meslek yasasının sahada bu işi gerçek manada yapan, yaşayan insanlara danışılarak güncellenmesi, eksiklerinin giderilmesini turist rehberleri de bekliyor ama örneğin; yabancı dil bilmeyen kişilerin de rehberlik kokartı alması gibi maddeler mesleğe yıllarını vermiş rehberler açısından pek kabul görecek gibi durmuyor.

GÜNEY MARMARA BTK, YOĞUN BİR DÖNEMİ GERİDE BIRAKIYOR

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya Bursa’da

GÜNEY Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu’nun toplantıda yaptığı konuşmasına, “Bizden önce TÜRSAB’ta görev yapmış tüm başkan ve yönetim kurullarına teşekkür ediyorum” diye söze başlaması çok etik bir davranıştı. Pandemi süreci turizminden başarıyla çıkan Murat Başkan’ın tecrübesiyle Bursa’da bir dönem daha görev yapması önemli.
*
Murat Saraçoğlu görevde bulundukları süre içinde toplam 127 ziyaret, 114 etkinlik ve organizasyon, 108‘i online olmak üzere, 349 faaliyet gerçekleştirdiklerini detaylarıyla anlattı. Saracoğlu’nun özellikle pandemi döneminin en umutsuz günlerinde üyeleri ile iletişim kurmaya çalıştığını, süreci atlatmak ve moral motivasyonu yüksek tutmak adına online toplantılar düzenlediğine şahidim.
*
Bölge üyeleri, meslek için sektörel ihtiyaçlar, projeler, sorun ve çözümler üzerine; bakanlıklar, Bursa ve Yalova valilikleri, Bursa ve Yalova Turizm İl Müdürlükleri, Bursa ve Yalova Büyükşehir Belediyeleri, Bursa ve Yalova ilçe belediyeleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, BEBKA ve Marka Kalkınma ajansları, sektör ile ilgili kamu birimleri, GÜMTOB, SKAL, BURO ve çeşitli STK’lar ile sürekli iletişim halinde olduğunu anlatan Saraçoğlu, pandemi döneminde; bölge acentaları ile online ve fiziki ortamda sıklıkla bir araya gelerek taleplerini bakanlıklar ve ilgili kurumlara ilettiklerini, basın toplantıları düzenleyerek kamuyu bilgilendirdiklerini, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la daha pandemi başlangıcında online yapılan toplantıda acentalarımızın taleplerini sözlü ve yazılı olarak ilettiklerini söyledi.

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya Bursa’da

Acentalarımızın pandemi döneminde yaşadıkları sorunları görüşmek ve iletmek üzere TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Sayın Hakan Çavuşoğlu ile fiziki toplantı düzenlendiğini, Bursa AK Parti Milletvekili Mustafa Esgin’in katılımı ile toplantı düzenlendiğini, sonuçların yazılı olarak sunulduğunu aktardı.
Başkan Saraçoğlu, uluslararası turizm çalışmaları kapsamında, karşılıklı turist akışını geliştirmek amacıyla, Bulgaristan’ın turizm bölgesi Varna kentine ve Sırbistan Belşgad kendine yapılan seferleri de anlattı.
*
Saraçoğlu, Rusya’nın çeşitli bölgelerinden gelen ve Marmara Bölgesi Fam Trip programı yapan Rus seyahat acentelerine Bursa turizm potansiyeli ve tur rotalarının tanıtıldığı info programından da bahsetti.

Yazarın Tüm Yazıları