Yavru köpeklere yaklaşım

Köpek yavruları gözleri açılıp kulakları duymaya başladığından itibaren her şeyi keşfetmeye çalışır ve merak ederler.

Haberin Devamı

Dış dünyayı ve dinamiklerini anlayabilmeleri için onlara doğru kılavuzluk ederek yardımcı olmak da bizlere düşmektedir. Yavru bir köpek edindiğinizde onlar için de kendiniz için de hayatı kolaylaştırmak ve aranızda kurulacak olan bağı sağlam ve güvenli temellere oturtmak için gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

Yavru köpeklere yaklaşım

Sabırlı, toleranslı ve sakin davranmak: Karşınızdaki canlının tür dışı ve bebek olduğunu asla aklınızdan çıkarmayın. Yavruya olan hitaplarınızda ses tonunuzu tedirgin çelişkili ya da yüksek kullanarak onu şaşırtıp korkutmayın. Unutmayın ki köpekler vücut dilinizi çok iyi gözlemlerler, bu sebeple sakin ve kararlı vücut sinyalleri kullanarak ona yardımcı olun. Yaptığı ya da yapabileceği hata ve yaramazlıklara karşı toleranslı olun. Ceza içeren fevri davranışlardan kaçının. Onun henüz bebek olduğunu unutmayın.

Haberin Devamı

Neşeli ve pozitif olun: İnsan hayatına entegre olmaya çalışırken değişkenler karşısında bocalama ve endişelenme ihtimali olan yavruya neşeli, pozitif ruh hali ve vücut hareketlerinizle ona güven verin. Sizin onda yaratacağınız pozitif motivasyon, tanımaya çalıştıkları kocaman dünyaya olan adaptasyonlarında onlara çok yardımcı olacaktır.

Endişe ve korkularına eşlik etmeyin: Dış dünya ve dinamiklerini yeni yeni tanımaya çalışan yavru köpeklerin bazı obje ve canlılardan çekinmesi ya da korkması olasıdır. Örneğin yolun kenarına bırakılmış dolu bir çöp poşetinden korkarak önünden geçmek istemeyen yavruyu yanında durup severek ya da kucaklayarak rahatlatmaya çalışmak aslen korku ve endişesini sabitlemek ya da korkusuna eşlik etmek şekline dönüştürebilmektedir. Bu sebeple o poşetin önünden motive edici sözler ve ödülle ilgi duyduğu oyuncakları kullanarak durumu normalleştirmek, yavrunun problemin üstesinden gelmesini kolaylaştıracaktır.

Yavru köpeklere yaklaşım

Haberin Devamı

Yavru köpeklerinizle yeni yerler keşfedin: Evinize ve sokağınıza alışmış olan yavru köpeğinizi bildiği yerlerin dışına götürerek keşif yapmasına yardımcı olun. Yeni yerlere birlikte yapacağınız seyahatler, yavru köpeğinizle aranızdaki bağın kuvvetlenmesine neden olacak ve yavrunun sizi kılavuzu olarak görmesini sağlayacaktır. Sebepsiz veteriner kliniği ziyaretleri gibi tecrübeler de köpeğinizin hayatı boyunca birçok defa gideceği bu yeri kafasında normalleştirmesine yardımcı olacaktır.

Yavruya bol bol gözlem yaptırın: Yavru köpeğin sosyal algılarının kuvvetlenmesi, uyaranları gözlemleyebilmesi ile doğru orantılıdır. Gün içerisinde 3-4 defa gezintiye çıkarttığınız yavrunun değişik fiziksel özelliklere sahip (kadın, erkek, yaşlı, çocuk) insanları gözlemleyerek ve şehir seslerini (trafik sesi vb.) dinleyerek sosyal algılarını kuvvetlendirmelisiniz. Tüm bu devinim içerisinde yavruya vereceğimiz pozitif motivasyonlar (ses, oyun, ödül) yeniliklere alışmasını kolaylaştıracaktır.

Haberin Devamı

Yavruyu farklı zemin yüzeyleriyle tanıştırmak: Yavru köpekler henüz yumuşak ve duyarlı olan atak tabanlarıyla yüzeyleri net hissedebilmektedirler. Değişik yüzeylerin yavruya farklı endişeleri hissettirme olasılığına karşı, kaygan, pürüzlü, ıslak, metal, karlı, çamurlu parlak vb. zeminlerle tanışmalarında yavruyu sözle oyunla ve vücut dilinizle kendinize ya da objelere odaklayarak endişesizce değişik yüzey hissiyatlarını normalleştirerek konforlarını sağlayabiliriz.

Yazarın Tüm Yazıları