Köpekleri rahatsız ettiğimiz davranışlar

Köpekler, bizlerden farklı davranış ve alışkanlıkları olan canlılardır. Onların da hoşlanmadıkları davranışlar, reaktif olabilecekleri durumlar vardır.

Haberin Devamı

Tıpkı bizler gibi duygu durumları ve ruh halleri değişken olabilir. Onlarla kuracağımız diyaloglarda bizden farklı ve tür dışı canlılar olduğunu, farklı alışkanlık ve isteklerinin olabileceğini unutmamalıyız.

*Sarılmak ve öpmek:

Köpeklerin duygu durumlarını ifade etmede sarılmak ve öpüşmek var olmayan davranışlardır. Kendi köpeğinize sarılıp öptüğünüzde size olan güveninden ötürü buna tolerans gösterecektir. Ama bu kısıtlayıcı durum karşısında tanımadığı insanların sarılmalarına da katlanacağı anlamına gelmez.

Köpekleri rahatsız ettiğimiz davranışlar

*Uyku esnasında rahatsız edilmek:

Köpekler tetikte uyuyan canlılardır. Uyudukları esnada onlara sarılmaya çalışmak, ani dokunma hareketlerinde bulunmak irkilmelerine ve bazen de reaksiyon vermelerine neden olabilir. Onları uyurken iyi niyetli bile olsa rahatsız etmemek gerekir.

Haberin Devamı

Köpekleri rahatsız ettiğimiz davranışlar

*Yemek yerken uyarılmak:

Köpekler için yemek ve kemirmelikler içgüdüsel olarak paylaşılmayan nesnelerdir. Köpeğinizi bir şey kemirir ya da yerken manipüle etmemeli, huzur içerisinde yemesine müsaade etmelisiniz.

*Tanımadıkları insanlarla temas:

Köpekler tanışmada öncelikle koklamak isterler. Özellikle tanımadıkları insanların kafalarının üstünden elle temas istekleri bazen onların baskı altında hissedip defansif reaksiyonlarıyla sonuçlanabilir. Çoğunlukla köpekler tanımadıkları insanların manipülasyonlarından kaçınırlar.

*Bağlı bırakılmak ve kısıtlama:

Zincire bağlanmak köpekler için kısıtlayıcı ve stresli bir durumdur. Hareket kabiliyeti sınırlanmış olan köpek yaşayacağı strese bağlı olarak daha ajite ve agresif davranabilir. Bağlanmak köpeklerin hoşlanmadıkları bir durumdur.

*Uzun süreli yalnızlıklar:
Köpekler sosyal davranışları kuvvetli sürü hayvanlarıdır. Uzun süreli yalnızlıklar onları son derece mutsuz eder.

Haberin Devamı

*Baskı ve şiddete maruz kalmak:

Köpekler de tıpkı bizler gibi baskılayıcı fiziksel ve psikolojik müdahalelerden rahatsız olurlar. Onları eğitmek ya da uyumlandırmak hedefli uygulanan şiddet içerici davranışlar son derece yanlış ve örseleyici olacaktır.

Köpekleri rahatsız ettiğimiz davranışlar

Yazarın Tüm Yazıları