Büyük Karşıyakalı

MUSTAFA Baykara vefat etti. Karşıyaka’nın simgesiydi. Çarşı girişine heykeli dikilecek ölçüde sevilen bir kaf-kaf taraftarıydı. Mustafa’yı 55 yıl öncesinden tanırım. 1730 sokakta Yorgancı Mehmet Amca’nın çıraklığını yapardı.

Haberin Devamı


Doğuştan hafif zihinsel engeli vardı. Pamuk balyalarını el arabası ile taşırken şarkılar söyler, sonunu hep “kaf-kaf” çekerek tamamlardı. Mustafa’yı sonraki zamanlarda Karşıyaka’da tanımayan, bilmeyen, sevmeyen olmadı. Saflığın ve içtenliğin sihirli gücünün insani ilişkilerde ve toplum hayatında bir tek kişi üzerinden bile ne denli tedavi edici olabileceğini Mustafa’nın kişiliğinde yaşıyorduk. Mustafa Karşıyaka’da her daim saygı ve sevgi gören ve şefkatle kucaklanan bir melek olarak el üstünde tutuluyordu.
Onu özleyeceğiz, huzur içinde uyu büyük Karşıyakalı.

Büyük Karşıyakalı

-----

RASYONALİTE IŞIĞI YANDI

MERKEZ Bankası gösterge faizini yüzde 25’e yükseltti. Enflasyon bu rakamların hayli üstünde olmasına rağmen bu durum rasyonaliteye dönüş kararlılığı olarak değerlendirdi. Tabii ki eylül ve sonraki aylarda Merkez Bankası’nın faiz politikası izlenmeye devam edilecektir.
Şimdi Türk Lirası cinsinden mevduat faizlerinin artacağı zamanlara gelindi. İlk etapta yüzde 40’lar seviyesinde TL faizler söz konusu. Beklenti, döviz pozisyonunda olanların, kur korumalı dahil, Türk Lirası’na dönmeleri. Ekonomi yönetimi dövizi baskılama yoluna giderse, takribi aylık yüzde 4’ler seviyesindeki TL faiz, enflasyonun altında kalsa bile döviz bazında reel getiri sağlayabilir. Yerli ya da yabancı oyuncular için, aynı şekilde borsa da imkân vaat eder hale geliyor.
Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan piyasa beklentilerine uygun ilk adımlarını attılar. Ancak alacakları çok mesafe var.
Yapısal önlemler acı reçetelerden geçiyor. Ayrıca, onları aşan “demokratik parametrelerde” de iyileşme şart. Daron Acemoğlu; Mehmet Şimşek’in geçmiş karnesine bakarak, pek umutlu olmadığını ifade ediyor. Kalıcı başarı daha ziyade siyasi otoritenin kararlılığı ile ilgili. Önümüzdeki baharda yerel seçimler var. Hani yine bir gevşeme yaşanırsa faturayı kişilere değil ülke siyasi geleneğine kesmek gerekir. Umarız aynı kısır döngü yaşanmaz.
“Potansiyeli büyük ülke” söylemi artık başka baharlara kalmamalı.

Yazarın Tüm Yazıları