Müzikte astroloji dalgası

Bu ara neye elinizi atsanız astrolojiye çarpıyorsunuz.

Haberin Devamı

Bu hafta Aslan burcunda dolunay ile merkür retrosu var. (Detaylı bilgi için hemen alt köşeye alalım sizi) Teknolojik aletlerimizle mesafemizi koruyoruz hatta yanlış anlaşılmalardan kaçınmak için konuşmuyoruz!
Birbiri ardına astroloji ve müzikle ilgili haberler de gelmeye başlayınca, “Bu iyi bir konu olabilir” dedim. Ezelden beri böyle haberler okuyoruz fakat hiç bu yılki kadar üst üste astrolojinin müziğe etkisini duymamıştık.
10 yıl önce Yonca Lodi’nin yıldız haritasına göre albümünün çıkış tarihini belirlediği haberleri çıkmıştı. Linet de şarkı çıkışlarını astroloğuna danışıp belirliyordu. Hatta iki yıl önce “Bilir misin” albümünün çıkış tarihini “en etkili gün”ü belirleyerek seçmişti. Aleyna Tilki’nin de şarkı çıkış tarihlerini astroloğu Efe Erten’le belirlediği basına yansımıştı. Aralık ayında ise Gülben Ergen’in “Seni Kırmışlar” albümü çıkmıştı. Ergen de çıkış tarihini astroloğuyla yaptığı toplantıya göre belirlemişti.
“Bu yıl burcumu neler bekliyor” diye bakarken Beyza Doğuç’tan astrolojiyle ilgili bir albüm geldi.
YouTube’u da etkin olarak kullanan Doğuç, sevenlerinin istekleriyle burçlara yazdığı şarkıları “Burçların Şarkıları” adıyla yayınladı. Gayet de güncel ve duygusal işlerdi...
Geçen hafta ise Köksal Ekinci’nin “Spica’nın Sesi” albümünün tanıtımı geldi. Bültende kendini “astromüzik öncüsü” olarak niteleyen Ekinci, albümünü ise “Albümü Güneş’in Kova burcuna geçişiyle birlikte müzikseverlere sunmak harika bir eşleşme oldu.
Ne de olsa Kova burcu düşüncelerin, bilgilerin ve teknolojinin insanlığın faydası merkezinde geliştirilmesini ve özgürce ifade edilmesini, paylaşılmasını ifade eder. Yıldızların seslerini notalara nakış gibi işleyip şarkımla, sözümle ve sesimle müzikseverlere iletiyorum” dedi. Yüksek konsantrasyonla anlamaya çalışsam da evrenle iletişime geçişini astrolojiye bağladığı bir düşünce düzeyi gördüm, “tamam” dedim başladım bu pop albümünü dinlemeye.
Kısa bir araştırma sonucu bir astroloğun web sitesinde “pop hit’lerini yayınlamak için doğru gezegen açıları” konu başlığını buldum.
Hatta Efe Erten’in hesabında Aynur Aydın’ın “Bana Aşk Ver” şarkısının 2017’deki çıkış gününün gezegenler tarafından şanslı bir açıya sahip olduğu “seçim astrolojisi tekniği”yle açıklanmıştı.
Örnekler arttıkça kafam da karıştı.
Radyo D’de her pazar canlı yayında astrolojideki ruh durumunuza göre şarkılar armağan eden yazar, astrolog ve köşe komşum Aygül Aydın’a danıştım.
Aygül “Beethoven’ın bestelerini yıldızların konumuna göre yaptığına dair bir makale var.
Astroloji zamanı anlatır. Doğru zamanda mısın?
O dönemde insanların ruh hali nasıl olacak? Buna göre çıkış yapmak önemli. Şarkı ve albüm yayın tarihi konusunda Türkiye’nin en bilindik isimlerine danışmanlığı verdiğimi söyleyebilirim.
Son beş yıldır bu alanda daha çok rağbet olduğunu düşünüyorum. 2020-21 belirsizlik ve pandemi süreci astrolojiye itibar kazandırdı. Bu da ilgiyi artırdı” dedi.
Bu görüşmenin ardından anladım ki bize yıldız haritasına göre çıkışlar, evrene göre şarkılar konusunda daha çok bültenler gelir.
Ne yapalım, “bu yılın da modası astroloji” diyelim, arkamıza yaslanalım. Dikkatsiz yatırımlardan uzak duralım...

Haberin Devamı

Bir tutam hüzün

Haberin Devamı

Jabbar, neşeyi müzikten, melankoliyi sözlerinden alan “Anka” isimli yeni single’ını yayınladı. Deeperise’ın mix ve masterin’ini üstlendiği şarkıda, Emin İnal synth’leri parlıyor.
Dinlendiren, neşelendiren belki bir tutam da hüzünlendiren bir şarkı arıyorsanız o “Anka”.

Toplanın gidelim

İstikrarlı üretimine devam eden Serin, “Uykusuz” isimli yeni şarkılarını yayınladı. Söz ve müzikte Meltem Balta imzası bulunan şarkı, Taksim’in eski günlerini aklıma getirdi... “Toplanın gidelim” düşüncesiyle dinledim.

Pop müzik yetenekli bir ses kazandı

Vodafone FreeZone Online Müzik Yarışması”nda 11 bin kişi arasından halk oylamasıyla birinci seçilen Gülşah Kömür’ün ilk şarkısı “Çok mu Zor?” yayınlandı. Sözü, bestesi ve aranjesi Onur Özdemir’e (Onurr) ait olan şarkıda Özdemir’in vokalleri de yer alıyor. Pop müziğin yetenekli bir ses kazandığını söylesem abartmış olmam.

Haberin Devamı

Hip hop’a yakın

Tepki, yeni albümü “Şehir Efsanesi”ni geçtiğimiz cuma piyasaya sürdü. Düzenlemesi Arem Özgüç ve Arman Aydın’a ait albüm hip hop’a daha yakın duruyor. 29 dakika süren 10 şarkı, sanatçının 2016’da çıkardığı “9” isimli albümüne de müzikal açıdan benziyor. “Menekşe”, “Sık”, “Lambalar ve Kelebek” ilk dikkatimi çeken şarkılar oldu.

Mars öncesi tavsiyeler

Xir, “Mars” adlı albümünün ilk şarkısı “Gelecek İstasyon Mars”ı yarın yayınlıyor. Rap’te sert üslubuyla tanınan Xir, bu şarkıda da Almanya hip hop sahnesinde büyük hitlerin altında imzası olan Broke Boys ile çalışmış. Xir, bu şarkıyla Mars’a giden yolda tavsiyelerini bildiği yoldan sunuyor.

Haberin Devamı

Ne dinledim
· Çağrı Sertel, Ceylan Ertem-Devran
· Pentagram-Sur
· Oğulçet-30
· Xir-Gelecek İstasyon Mars
· Gülşah Kömür-Çok mu Zor?
· Introduction to Humanity-I Hate Vanilla Latte
· Ahmet Tiryakioğlu, Gözde Öney-Mucize
· Tepki-Sık
· Ege Çalışkan-Elimde Değil
· Adakanbo-Derdimi Sor
· Alifiru-Uyumsuzun Teki
· Palmiyeler-Gel Yanıma
· Çağan Şengül-Canım Yanıyor
· Erkan Oğur-Bende Kim Var
· Batu Akdeniz-Ona Gitme
· Jabbar-Anka
· Serin-Uykusuz
· Soft Analog, Üçlerçağrı-Renklerim
· Burak Dursun-Alone Together
· Ali Deniz Kardelen-Decameron
· Ali Kuru-Joy and Grief
· Onur Yeğin, Oğuzhan İçer-Butterfly
· Keus-Yol
· Acnatro, Kübra Yıldız-Hide

 

 

Yazarın Tüm Yazıları