Göğe dönüş ve umut kırıntıları

Can Kazaz’ın 7. albümü “Ve Gök” yayında. İki yıl önce “Ve Toprak”ı çıkaran Kazaz, bu kez yüzünü göğe dönüyor ve gökyüzüyle arasındaki bağı kendine has aktarıyor.

Haberin Devamı

Can Kazaz, 20 dakika 59 saniyelik yeni bir hikaye ile kapımızı çaldı geçen hafta. Düzenlemesiyle resmen gökyüzünde sürüklenen bir balonun içinde olduğumuzu hissettiren Kazaz, belki de bizi balonumuzun içinde kendisiyle birlikte çözümlüyor.

8 şarkılık bu albümde Mehveş Hanım imzalı “Kaçsam Bırakıp” isimli nihavent eseri yeniden yorumlayan Kazaz; “Güneşi Boğarım”, “Biz Göğe Değeriz”, “Öncesi Sessizlik”, “Fırtına” ve Da Poet ile seslendirdiği “Bulut” ile dinleyende iç hesaplaşmalara da sebebiyet veriyor. “Ve Gök”, sözleri de müziği de kendine ait bir başka Kazaz albümü. Hayattan beklentilerimiz ile kelimelerin gücü üzerine, benliğin ağırlığı bedenin hafifliği üzerine bir albüm. Ya ilk dinlediğim anda beni yakaladı ya da ben çok derin düşünüyorum...

Haberin Devamı

Çellist Mehmet Gökhan Bağcı’nın dokunuşu ve albümün kapanışında “Yollar ve Gök”teki bilinç akışını dinlemekse ayrı bir keyif verdi.

Sanki üretim sürecine dinleyiciyi de dahil eder gibi... Bizi bu yolun bir parçası yapma hali de var.

Yazıyı yazarken hâlâ albümü çalmayı durduramayıp aklıma kazınan o sözlere dönüyorum: “Senelerce kuşlardan bahsettim durdum, özgürlük bulurum sandım, yoruldum!”.

Yine de bir umut kırıntısıyla kapatıyor birlikte geçirdiğimiz yaklaşık 21 dakikayı... Belki de gökten aşağı bakarken sorunlar küçülüyor git gide. Kafamda Turgut Uyar’ın “Göğe Bakma Durağı”ndaki sözleri beliriyor hepimiz için: “İkimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım.”

Düet dönemi

Perdenin Ardındakiler ve Beyza Başak bir iş birliğiyle geliyor yarın. “Ruhum Girdi Bir Çıkmaza” ismini verdikleri alternatif pop türündeki bu şarkıda ilişkilerin ardından söylenmemiş sözleri dinliyoruz. Şarkının sözleri Doruk Ereşter, müziği Direnç Kaçmaz imzası taşıyor. Düet dönemi hızlı açılmış gibi görünse de başarılı işler peşi sıra geliyor.

Yeşilçam havası

Gökhan Türkmen’in “Eh bu şarkı da fena değil” dediğim bir eseri yoktur. Bu hafta yayınlanacak şarkısı “Bal” yine Türkmen’in kalpten vuran şarkılarından biri olacak. Sözlerini Ozan Turgut’un kaleme aldığı, Gökhan Türkmen’in bestelediği, Alper Anık’ın düzenlemesini yaptığı şarkı, canlı çalınan enstrümanlarıyla adeta Yeşilçam filmi havasına sahip. Dizilerde dinlerseniz bilin ki aynı fikirdeyiz.

Yakışmış

Haberin Devamı

Çağan Şengül, rock grubu Pera ile ilginç bir düete imza atıyor. “O Yaraları Ben Sardım” adlı parçanın söz ve müziğine Şengül imza atarken vokalde Pera’dan Gökhan Mandır’ın da sesinin şarkıya ayrı bir hava kattığını söylemek yanlış olmaz. Ayrılık, acı, hüzün lazımsa o şarkı bu şarkı.

Çalışmalar hızlandı

Gripin, kasım ayında çıkardığı şarkılarının ardından “Kimse Senin Gibi Sevmesin” ile yeni yıla merhaba dedi. Sözlerini solist Birol Namoğlu kaleme alırken, şarkının müziğinde ise Arda İnceoğlu ve Namoğlu’nun imzası var. Gripin cephesinde bir hareketlenme görüyorum. Hem Birol Namoğlu’nun solo işlerine hem de grubun çalışmalarına hız kazandırdığına dair... Bu yıl sıklıkla Gripin duymaya hazırlansak iyi olur.

Haberin Devamı

Bu uyuma dikkat

Bu hafta yayınlanacak bir diğer şarkı ise Billur Battal ve Arsan’ın iş birliğiyle “Sarmadın Bi’ Kez” olacak. Billur’un isminin hakkını veren sesi ve Arsan Salaryfar’ın uyumu bambaşka bir şarkı ortaya çıkarıyor. Trap ve alternatif pop bir parçayı beğenmem konusunda ben de şaşkınım ama bu şarkı bunu fazlasıyla hak ediyor.

Listeye eklensin

Dolu Kadehi Ters Tut, yeni albümünü bitirdi ama yeni single da geldi. Geçtiğimiz hafta yayınlanan “Dilerim Ki” bu hafta çıkan slow şarkılardan biri. Söz ve müziği Dolu Kadehi Ters Tut’a ait olan pop türündeki parçanın prodüksiyonunda, gitar ve bas gitarlarında Oğulcan Ava, vokallerde ise Uğurhan Özay imzası var. Grubun bu yeni şarkısı da şaşırtmıyor ve çalma listelerimize tepeden giriyor.

Radar:

Haberin Devamı

Haftanın radarında ilk şarkısını yayınlayan Ezgi Kardelen var. Alternatif pop “Tanrının Gazabı”nda söz ve müzik kendisine ait... Özünde karanlık düzenlemesinde slow bir şarkı. Vokali 2000’ler rock parçalarını andırdığından belki de pek sevdim.

Ne dinledim

∆ Ege Külsoy- “Kalbim Mezartaşı”
∆ Deniz Mahir Kartal- “Narmonic”
∆ Birkan Nasuhoğlu- “Gitmesi Bile Güzel”
∆ Yunusemre- “Nasıl Koydun Benim Yerime?”
∆ Selin Sümbültepe- “Çocukluğuma”
∆ M Lisa- “Araba”
∆ Gülden- “Yok”
∆ Grogi&Kalben- “Hep Sonradan”

 

 

Yazarın Tüm Yazıları