Serhat Tekin

Hayır

2 Ağustos 2022
Bade’nin ‘Bade’ isimli Kenan Doğulu prodüktörlüğünde hazırlanan ilk EP'sinin ikinci teklisi "Hayır" geçtiğimiz hafta çıktı.

Önceki yazılarımda Bade’den sizlere bahsetmiştim. Nisan ayında yayınladığı ilk teklisi "Fragile" şarkısı ve videosu ile dikkat çeken bir çalışma olmuştu. Şimdi sözleri, bestesi ve düzenlemesini Kenan Doğulu ile birlikte üstlendiği "Hayır" isimli şarkısı ile Bade tekrar aramızda. 

Sözleri hem Türkçe hem de İngilizce olan şarkının yaz aylarının coşkusuna uyan melodisi ve akılda kalıcı nakaratıyla dinleyeni hemen yakalayan bir havası var. Şarkının ikinci yarısında Bade’nin kusursuz aksanıyla İngilizce söylediği bölümler ise ayrı bir parlıyor. 

Ne mutlu ki Kenan Doğulu kendi prodüksiyon şirketinden böyle genç ve yetenekli insanları dinleyici ile buluşturuyor. Çıkardığı her çalışma birbirinden farklı ve piyasaya zenginlik katıyor. 

Ece Seçkin’in başına gelenler 

Geçtiğimiz hafta sonu Ece Seçkin’in konserinde çok talihsiz bir olay yaşanmış. Ece durumu sosyal medya hesabından mümkün olduğunca kibar bir dille anlatmış. 

Son zamanlarda TikTok’da ‘ Sizce sahneye telefonumu fırlatmış olabilir miyim?’ başlığı altında videolar gönderiliyor. Konser esnasında sahneye fırlatılan telefonları çekip paylaşıyorlar. Oldukça enteresan bir akım anlayacağınız. Bunun ne gibi bir amacı olabilir ki diye düşünmeden edemiyor insan. 

En son Ece’nin konserinde sahneye fırlatılan telefon Ece’nin yüzüne isabet etmiş. Eli ile kendini korumaya kalkmasa hasar daha da büyük olabilirmiş. Ece bunu yapan kişiden daha sonra şikayetçi olmamış ama sosyal medya hesabından üzüntüsünü dile getirmiş. 

Eskiden sahneye çiçek fırlatılırdı. Yurtdışında iç çamaşırı fırlatana da rastladık ama gelişen zamanla sahneye atılan şeyler bir hayli değişmiş. Çiçek, oyuncak ayı , iç çamaşırı gibi şeyler telefonun yanında gayet masum kalıyor. Bu olayların son zamanlarda artması ise şarkıcıların sahnelerinde yeni bir koruma kalkanı oluşturmasını zorunlu hale getirecek gibi gözüküyor. 

Yazının Devamını Oku

Sen Sorma

26 Temmuz 2022
Sosyal medyadaki paylaşımlarını keşfettiğim günden beri radarımda olan Paptırcem ve ana akım pop dünyasına kafa tutup sevdiği tarzda şarkılar yapan Kaan Arslan’ın ortak çalışması ‘Sen Sorma’ dijital platformlardaki yerini aldı.

Funk türünde şarkılara tav olanların hemen benimseyeceği türden bir şarkı olan ‘ Sen Sorma’ özellikle kulaklıkla dinlediğinizde daha çok keyifleneceğiz güzel bir çalışma olmuş. 

50’ye yakın insan sesinden oluşan bir koronun içinde olduğu ‘Sen Sorma’ şarkısının üzerinde kafa patlatılıp, her detayıyla ince ince ilgilenildiği belli. İkilinin enerjisi şarkıya öyle güzel yansımış ki dinlerken insanın hemen eşlik edesi geliyor. 

Kulağınız tek düze şarkılardan şikayet ediyor ve farklı şeyler duymak istiyorsa, Paptırcem ve Kaan Arslan’ın yeni şarkısı ‘Sen Sorma’yı hiç tereddüt etmeden dinleyin derim. 

Öpmem Lazım 

Melike Şahin; sevilen şarkılarının remix versiyonlarından oluşacak bir albüm hazırlığındaymış. Remixlerin, hele birde iyi yapılmış olanlarının şarkıya yeniden hayat verip, bambaşka bir yolculuğa çıkardığını düşünüyorum. 

Şarkıların orijinalinden çok remixlerine aşık olanların sayısı yabana atılmamalı. Melike Şahin’in remix albümünün ilk habercisi ‘Öpmem Lazım’ olmuş. Şarkı, İstanbullu bir multi-enstrümantalist müzisyen ve yapımcı olan Baker Aaron’un dokunuşuyla yeniden müzikseverlerle buluşmuş. 

‘Öpmem Lazım’ın orijinaline sadık kalarak, afro beat tarzında, organik sesler ve enstrümanlar kullanan Baker Aaron, dinleyiciyi dans pistine davet etmiş. 

Melike Şahin’in remix albümünde sırada hangi şarkıların olduğunu ve kimlerle çalıştığını zamanı geldikçe öğreneceğiz. O vakte kadar bu ilk remix çalışma ile ısınma turlarımıza başlayalım. 

Yazının Devamını Oku

Pardon

19 Temmuz 2022
Su Soley’in mayıs ayında çıkan ve içinde Neo Disco, RnB, Soul, Disco Funk esintileri barındıran ‘Kabuk’ albümünden ‘Pardon’ isimli şarkısı geçtiğimiz hafta video kliplendi.

Söz ve müziği Su Soley’in kendisine düzenlemesi ise Genco Arı’ya ait olan ‘Pardon’ benim albümde en beğendiğim şarkılardan biriydi. Şu sıra o kadar çok birbirinin tekrarı işlerle karşılaşıyoruz ki, böyle üzerinde çalışılmış, emek verilmiş müzikal işler çıkınca mutlu olup, keyifle dinliyoruz. 

Geri vokallerde Evrencan Gündüz, davul, bas, synth, piano’da Genco Arı, elektrik gitarda Metehan Köseoğlu ve perküsyonda Ömer Arslan’ın imzasının bulunduğu ‘Pardon’ şarkısının video klip çalışmasının yönetmenliğini ise Gökhan Fırat yapmış. 

Daha hızlı dinler misin? 

Müzik dünyasının son zamanlarda fazlasıyla entegre olduğu ve oraya yönelik işlere ekstra eğildiği TikTok uygulamasında yeni bir trend çıkmış. 

Kullanıcıların videolarında yer verdiği şarkıların artık hızları artmış şekilde olan versiyonları daha makbul hale gelir olmuş. Yani severek dinlediğiniz şarkıların hızları 2 katı artmış ve vokallerin helyum gazı yutmuş gibi sunulmuş halleri bir hayli revaçta. 

Bu yeni durumun mantığını ben pek anlamış değilim. Belki vakitten tasarruf ya da bebek gibi çıkan seslerin kullanıcıya daha şirin gelmesi mevzuyu kullanıcılar için ilginç kılıyor. Bildiğim tek şey bu duruma ayan sektörün hemen şarkıların hızlı versiyonlarını yapıp dijital ortama saldığı. Bakalım daha neler görüp şaşıracağız. 

Kontekst 

Nisan ayında çıkardığı “Mahşer” isimli şarkısıyla eski Gökhan Türkmen slowlarını özleyenlere güzel bir hediye veren Gökhan Türkmen, şarkının tüm platformlarda ulaştığı başarının ardından güzel bir konser haberi ile heyecanı arttırdı. 

Yazının Devamını Oku

Girdap

12 Temmuz 2022
Yaz aylarında fonda size eşlik edecek, yağ gibi akan tatlı bir şarkı ihtiyacını Buray gidermiş ve ‘Girdap’ı dinleyicisi ile paylaşmış.

Orta tempolu son zamanların sevilen afro pop türünde bir çalışma ile karşımıza çıkan Buray’ın ‘Girdap’ isimli şarkısının sözlerini Emrah Karakuyu, müziğini ise Emrah Karakuyu ve Tanerman yapmış. 

Şarkının özellikle nakarata efkarlı bir şekilde bağlayan köprüsünü pek sevdim. Dile kısa sürede takılacak olan şarkıda Buray’ın keyifli vokal ve nağmelerine ise her zamanki gibi söyleyecek söz yok. 

Şarkının Berlin’de çekilen video klip çalışması yakında yayınlanacakmış. Videonun yönetmen koltuğunda ise çalışmalarını her zaman farklı bulduğum ve severek takip ettiğim Hasan Kuyucu oturuyor. 

Bilir Misin? 

Yaptığı müzik ile kendi tarzını ortaya koyan genç nesil yetenekli isimlerden biri olan Sena Şahin, yeni şarkısı ‘Bilir Misin?’ ile pop r&b rüzgarları estirmeye gelmiş. Sözü ve müziği kendisine ait olan şarkının düzenlemesi Denizkan Boz ve İbrahim Tellaloğlu yapmış. 

Müzik dünyasında kendi duygularını kaleme döken ve bunları besteleyenler her zaman bir adım öndedir. Sena, kendi müziğini istediği gibi yapan, belirli kalıplar içinde sıkışıp kalmayan bir isim. Aldığı eğitim ve dinlediği müzik türleri onun vokaline ve müziğine yansımış. 

Güncel olan türleri kendi müziği ile harmanlayıp dinleyici ile paylaşan Sena, ‘ Bilir Misin’ ile hem 80’lerin pop tınılarına dokunmuş hem de güncelliği yakalamış. İleri zamanlarda adını daha çok duyacağımıza inandığım Sena’nın yüzde tatlı bir gülümseme bırakan yeni şarkısına kulak verin. 

Düştüm Gülüşüne

Yazının Devamını Oku

Nereden nereye

5 Temmuz 2022
Değişen dünya ve beraberinde getirdiği yeni kurallar her sektörü etkiledi. Müzik dünyası da bu değişimden fazlasıyla payını aldı. İşin matematiği o kadar çok değişti ki çoğu dinleyici eski albümlerin ve şarkıların tadını bulamazken, yeni olanı kabul etme konusunda zorluklar yaşadı.

Çoğunluk müziği telefon ve tabletlerden dinlediği için fiziksel CD satışı artık tarih oldu desek yeridir. Yeni bir albüm çıktığında onun CD’sini eline alamadığı ve içindeki kitapçığa dokunamadığı müddetçe mutlu olamayan müzikseverler bu durumdan oldukça dertli. Allahtan bu üzgün dinleyici kitlesini düşünen bazı şarkıcılar gönülleri hoş etmek adına yeni albümleri çıktığında sınırlı sayıda cd üretimi yapıyor. 

Şarkıların matematiği değişimden nasibini alan başka bir konu. Artık hemen hemen tüm şarkılar 2 dakika 30 saniye uzunluğunda. İnsanların ilgisinin hemen dağıldığı ve bu yüzden şarkıların da sürelerinin kısaldığı söyleniyor. Sıkıştırılmış şarkılarla karşı karşıyayız. O eski şarkıya şaşalı girişler veya enstrüman soloları yeni model şarkılarda yok. 

Artık tüm şarkılar ‘ Nakaratı kısa olsun ki Tiktok’da kendine yer bulsun’ telaşı içinde. Şaka değil resmen bu kafada yapılan şarkıların sayısı oldukça fazla. İnsan üzülmüyor değil. Nereden nereye geldi mevzu. Duygudan ziyade işin ticareti ön planda. Hal böyle olunca zamanında efsane albüm ve şarkılarla büyüyen bir nesil o hazzı yeniden hissetmek için arşive dalıyor ve eski şarkılarda arıyor mutluluğu. 

Bu devran döner mi? Bence dönmez. Yeni sistemin avucunun içine aldığı müzik piyasası artık sadece ticari satışın ve dijital ortamdaki etkileşimin peşinde. İşini bildiği gibi yapan ve bu çarka girmeyen müzisyen ve şarkıcılar mevcut ama onların bu idealist duruşu var olan karmaşık ortamı düzene sokmaya yetmiyor. 

Son Dans 

Genç dönem söz yazarı ve yorumculardan Batuhan Kordel’in yeni şarkısı “Son Dans”, mevzu aşk olunca umutlu olmanın ve her şeye rağmen güçlü kalmanın önemini anlatan duygulu bir çalışma olarak dinleyici ile buluşmuş. 

Söz ve müziği Batuhan Kordel’in kendisine düzenlemesi ise Efe Demiryoğuran’a ait olan ‘ Son Dans’ın akustik alt yapısı ve sözleri 2000’li yılların başında severek dinlediğimiz slow pop rock şarkıların tadında olmuş. 

Batuhan Kordel’in duygularını ifade etmede kullandığı dil dinleyicinin can evini vuran cinsten. Şarkıyla ilgili yapılan yorumlarda bunu net olarak görebilirsiniz. 

Yazının Devamını Oku

Canım

28 Haziran 2022
Göksel’in yeni şarkısı ‘Canım’, püfür püfür esen yaz rüzgarlarında kendinizi müziğin akışına bırakacağınız tertemiz bir dans şarkısı olmuş.

Sözlerini Göksel’in yazdığı şarkının müziği Osman Şahin ve Göksel’e, düzenlemesi ise Ozan Çolakoğlu’na ait. 

80’li yılların esintilerini buram buram hissettiğiniz ‘Canım’, Göksel’in vokali ile birlikte tamamlanan derli toplu bir çalışma olmuş. Göksel müziğine farklı dönemlerin tatlarını serpiştirme konusunda usta bir isim olduğunu bu çalışmasıyla bir kez daha göstermiş olmuş.

Şarkıyı dinlerken kendinizi disko topları ve lazerlerle dolu bir dans pistinde salınırken buluyorsunuz. Zamanında yeri göğü inleten ve 80’li yılların klasikleri arasına giren Laura Branigan’ın ‘Self Control’ şarkısının lezzetini aldığım şarkı, son zamanda çıkan yeni işlerin arasında ışıl ışıl parlıyor. 

Şarkının ruhunu olduğu gibi yansıtan ve 80’li yılların atmosferine göz kırpan video klip çalışmasının yönetmenliğini Elif Demiralp yapmış. SudieTuz ve Özlem Kaya’ya ait olan tasarım kıyafetler içinde Göksel’i izlemek ise ayrı bir keyif. 

Uçmak İstedim 

Sözü ve müziği Onur Betin ve Ozan Çınar’a ait olan “Uçmak İstedim” elektro pop düzenlemesi ve Ozan Çınar’ın yer yer rock esintiler taşıyan vokali ile geçen haftanın dikkat çeken şarkılarından biri oldu. 

Aynı tornadan çıkmış , söz ve müziğin üzerine çok düşülmemiş ve önceliği popülerlik olan Tiktok şarkılarının istilası altında olan müzik piyasanın içinde eli yüzü düzgün işler bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. ‘ Uçmak İstedim’ sözü ve müziğiyle bu keşmekeş içinde farklı nefes olan iyi bir şarkı bana kalırsa. 

“Uçmak İstedim” ile ilgili Betin ve Çınar “Bazen anlık duygularla olduğumuz yerden olmak istediğimiz noktaya, sadece uçmak isteriz. Grileşen dünyada beyazlığımızın ayıp olduğu günler yaşıyoruz. Şarkıda ifade ettiğimiz şey de bu grileşen dünyadan, hislerden, kaçma güdüsü…” demiş. Şarkıya bir kulak verin. Sizi şarkı boyunca alıp başka diyarlara götüreceği kesin. 

Yazının Devamını Oku

Değmesin Ellerimiz’e Nükhet Duru dokunuşu

21 Haziran 2022
Geçtiğimiz hafta Nükhet Duru’dan güzel bir sürpriz geldi. Üretimi hiç durdurmayan ve farklı işlerle dinleyicisinin karşısına çıkmaya devam eden Duru, Model grubundan dinleyip sevdiğimiz ‘ Değmesin Ellerimiz’ şarkısını kendine has tarzıyla yorumlamış.

Söz ve müziği Can Temiz’e ait olan şarkının düzenlemesini Cenk Erdoğan yapmış. Geri vokalde Duygu Soylu’nun bulunduğu şarkıda Duru, bizleri şarkının çıktığı 2011 yılına doğru yolculuğa çıkarıyor. 

Daha önce Evdeki Saat’in ‘Uzunlar’ şarkısını yorumlayan Nükhet Duru, genç dinleyicinin radarına her zaman ustalıkla girmeyi başaran bir isim. Sadık dinleyicisinin yanına yeni kitleleri her daim katabilen Duru’nun çalışkanlığını ve ilk günkü heyecanını canlı tutmasını takdir etmek lazım. 

İyi bir ekip çalışmasıyla çağın gerisinde kalmadan kendini yenileyen ve dijital ortamlarda aktif  bir şekilde varlık gösteren Duru, sürekli yeni fikirlerle sevenlerinin karşısına çıkarak onların isteklerine karşılık veriyor. 

Geçmişten günümüze emin adımlarla oluşturduğu kariyerine yeni hikayeler eklemeye devam eden Nükhet Duru’nun gelecek sürprizlerini ve projelerini merakla bekliyorum. 

23 yıl sonra Vur Yüreğim 

Sertab Erener 23 yıl önce seslendirdiği ‘Vur Yüreğim’ şarkısını bu sefer başarılı rapçi ve söz yazarı Şanışer’in katılımıyla yeniden dinleyicisi ile buluşturmuş. 

Aradan o kadar yıl geçmiş ki insan gerçekten şaşırmadan edemiyor. Şarkının videosunu izlediğimiz zamanlar daha dün gibi aklımızda. Yıllar sonra dünyanın ve insanlığın geldiği noktada şarkıyı bugünün aklıyla dinlediğinizde etkisi bir başka oluyor. 

Şarkının yeniden yorumu için Sertab Erener, “ İnanılır gibi değil aradan 23 yıl geçmiş. Şarkıyı bestelediğim günü Aysel ile oturup sözünü çalıştığımız günü, Abim ve Uğurcan ile klibinin çekildiği günü dün gibi hatırlıyorum. Büyük bir heyecanla çıktığımız Vur yüreğim‘in albüm turnesinde Marmara depremi yaşanınca dünyalar başımıza yıkılmıştı. Sanki şarkı olacakları biliyormuş gibi vur durma vur yüreğim diye haykırıyordu. Dileğim Şanışer ile beraber seslendirdiğimiz bu yeni Vur yüreğim kalplerimize daha da güçlenerek haykırır." demiş. 

Yazının Devamını Oku

Masum Günah

14 Haziran 2022
2009 yılında çıkardığı ‘Aşk,Yağmur ve Çikolata’ albümü ile dikkatleri üzerine çeken ve özellikle ‘Yağmur’ şarkısı ile bir başka sevilen Ceynur, yeni şarkısı ‘ Masum Günah’ ile tekrar dinleyicisinin karşısında.

Sözleri Onur Koç ve Ceynur’a, düzenlemesi Onur Koç’a ait olan ‘ Masum Günah’ın hikayesi bir hayli ilginç. Şarkı aslında bir remake. Zamanında Katy Perry’nin dünyayı sallayan E.T isimli şarkısı, Ceynur’un yorumu ile bambaşka bir form alarak müzikseverlerle buluşuyor. 

Katy Perry şu zamana kadar müzik kariyerinde hiçbir şarkısının cover veya remake’ine izin vermemiş. Perry ilk defa resmi olarak remake adaptasyon iznini E.T. isimli şarkısının Türkçe remake’i olan ve Ceynur’un seslendirdiği “Masum Günah”a vermiş. 

Şarkıyı dinledikten sonra Perry’nin neden izin verdiğini gayet iyi anladım. Müzikal anlamda farklılıkların peşinde koşan ve değişik türleri müziğinde kullanmayı seven Perry, Ceynur’un ‘E.T’ye dokunuşunu beğenmiş ve şarkının enerji değişikliğinin kesin etkisinde kalarak onayı vermiştir. 

Alt yapı ve Türk enstrümanlarının eşliği ile enerjisi yüksek bir hale bürünen ‘ Masum Günah’ Ceynur’un vokaline pek yakışmış. Bu şarkıyı yeniden ele almak kimin aklına geldiyse tebrik ediyorum. Ceynur, bu tarz yabancı şarkıların yeni yorumlarından oluşan bir proje albümü yapsa hiç fena olmaz. 

Bizim Hikayemiz 

Sesini ve yorumunu çok özlediğim Asya, yeni şarkısı ‘ Bizim Hikayemiz’ ile uzunca bir aranın ardından sevenlerinin yüzünü güldürmeye gelmiş. 

90’lı yıllara şarkıları ile kalıcı imza atmış isimlerden biri olan Asya, sesinin ve yorumunun ilk günkü gibi tınladığı ‘Bizim Hikayemiz’ isimli yeni çıkan şarkısında Akdeniz rüzgarları estiriyor. 

Sözü ve müziği Asya’nın kendisine, düzenlemesi ise Gürsel Çelik’e ait olan şarkıda gitarlarda İlter Kurcala, geri vokallerde ise Pınar Çubukçu yer almış. Asya’nın duygu yüklü yorumunun insanın ruhunu okşadığı şarkının video klip çalışmasında ise Asya’nın yıllara meydan okuduğuna bir kez daha şahit oluyorsunuz. 

Yazının Devamını Oku