Bizim için daha ne yapsınlar 

Her hafta o kadar çok araştırma haberine denk geliyorum ki sanki bilim insanlarımız “Köpeklerin insanlara başka hangi faydası olabilir” yarışına girmiş gibiler.

Haberin Devamı

Bu konuda şikâyetim olduğu sanılmasın. Tam tersine, çok hoşuma gidiyor. Çünkü bu araştırmalar bir noktada köpeklerle, insanlarla gerçekleştirdiğimiz iletişimi kurmamızı sağlayacak. Buna inanıyorum.

Bizim için  daha ne yapsınlar

Gelelim son araştırmaya. Güney Koreli bilim insanları 30 yetişkinin bir kanişle etkileşim halindeyken beyin aktivitelerini incelemiş. Özetin özeti: Köpekler yine sadece varlıklarıyla bile insanları mutlu ediyor.

Detaya geçelim.

Bir fino köpeğiyle yürürken, onu fırçalarken, onunla oynarken 30 yetişkinin beyin aktivitelerini inceleyen Güney Koreli bilim insanları, “Köpeklerle etkileşim insanların stresini azaltabilir ve olumlu duygusal tepkiler yaratabilir” diyor.

Haberin Devamı

Konkuk Üniversitesi’nden bir ekip, bilim dergisi PLOS One tarafından yayımlanan makalede bir köpekle etkileşime girmenin ‘hem rahatlama hem de konsantrasyon üzerinde olumlu bir etkisi’ olduğunu bildiriyor. Araştırmacılar, köpekle oynamanın insanları sadece daha rahatlatmakla kalmayıp aynı zamanda daha fazla odaklanmalarını sağladığına dair kanıtlar da bulmuş. Köpekle oynamanın en kolay yolu yürüyüşe çıkarken yanınıza bir top almak ya da attığınız zaman onun tutup getirebilmesi için bir sopa bulmak.

KONSANTRASYONU BİLE ARTIRIYOR

Araştırmacı ekip aynı zamanda bir fırça alıp hayvanın tüylerindeki kir ve kalıntılarını temizlemenin de konsantrasyonu artırdığını tespit etmiş.

Aro adlı kaniş cinsi köpekle yaklaşık 25 dakika geçiren katılımcılara kulaklık takılarak yapılan testler sırasında araştırmacılara profesyonel bir köpek bakıcısı danışmanlık yapmış. Kore’deki çalışma, köpeklerle etkileşimin ‘sevgi hormonu’ olan oksitosini artırdığını gösteren son araştırmaların yanı sıra 2021 yılında yayınlanan ve evcil köpek besleyen üniversite öğrencilerinin beslemeyen akranlarına kıyasla daha az stresli olduğunu gösteren çalışmayı da takip ediyor.

Geçen yıl Evolution, Medicine & Public Health dergisinde yayımlanan araştırmaya göre bu etki iki yönlü. Yani köpekler sahipleri tarafından gezdirildiklerinde ve ilgi gördüklerinde daha uzun süre sağlıklı kalabiliyorlar.

Haberin Devamı

Şöyle düşünün: Bir canlı var, bize karşılıksız bir sevgi sunuyor, bizim ona yapmamız gereken tek şey onunla biraz vakit geçirmek. Böyle bir lüksü ancak bir evlat anne-babasında bulabilir diye düşünüyorum. Köpekler bizim hayatımızda bu kadar büyük bir olumlu değişime yol açıyorlar. İnsanlık olarak şanslıyız.

Bizim için  daha ne yapsınlar

BAHAR GELDİ BU BİTKİLERE DİKKAT

HAVALAR ısınıyor, evinizi çiçeklerle donatmak isteyebilir, halihazırdaki çiçeklerinizi artırmak isteyebilirsiniz. Her ne amaçla olursa olsun eğer evinizde kedi köpek varsa bazı bitkilere dikkat etmeniz gerekiyor. Yolun başında uyarımızı yapalım. Uzmanlara kulak verince öğreniyoruz ki en çok zehirlenme vakası zambak çiçeği kaynaklı.

Haberin Devamı

Bizim için  daha ne yapsınlar

Açelyalar, sago palmiyeleri ve zakkumlar köpek zehirlenmelerinde üst sıralarda. Hafif zehirli bitkiler arasında şeytan sarmaşığı olarak bilinen pothos ve laleler var. Çimen ve eğrelti otu gibi bitkiler de kedi ve köpekler için zehirli olmasa bile, mide-bağırsak sorunları yaşatabiliyor.

Bizim için  daha ne yapsınlar

Zambakların yanı sıra ormangülü, ortanca, nergisler ve aloe tehlikeli bitkiler arasında. Toprak bileşenlerinde de dikkat etmeniz bir konu var: Zehirli gübre ve böcek ilaçlarından kaçınmak istiyorsanız, küçük dozlarda bile büyük köpekleri öldürebilen zehirli bir kimyasal grubu olan organofosfat içerenleri kullanmamanız en iyisi.

OKUR FOTOSU

Bizim için  daha ne yapsınlar

BİR APARTMANA KALAN MİRAS BAHATTİN

Haberin Devamı

Okurumuz Kurt Ebik, Bahattin adlı kedilerine dair tatlı bir hikâyeyi iletiyor bize: “Bahattin’i küresel salgın öncesi binamızda yaşayan değerli Hüma Kaplan Bey bulmuştu ve Bahattin Erenköy’deki Anıl Apartmanı’nın bir kedisi olmuştu.. Hüma Bey salgın sırasında yaşamını yitirdikten sonra biz Anıl Apartmanı sakinleri ve Hüma Bey’in ailesi olarak Bahattin’i sahiplendik. Şimdi Anıl Apartmanı’nın bir sakini olarak yaşamını bizimle sürdürüyor. Muhteşem bir kedi Bahattin. Hüma Kaplan Bey’in yadigârı olarak, yaşamı boyunca onu koruyup kollamaya, bakmaya devam edeceğiz.” Okurumuza ve Anıl Apartmanı sakinlerine teşekkür ediyorum. Sizden de kedinizin köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

Haberin Devamı

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları