Abdül aşkına bastır Ankaragücü

Bursa’nın bir kenar mahallesinde doğup büyüdü. Yeşil-beyaz renklere gönül verdi. Taraftar grubu Teksaslıların içine girdi.

Haberin Devamı

Yaşından büyük olgun davranışlarıyla gruba anında benimsetti kendisini. Bursaspor’un bırakın bir maçını, antrenmanlarını bile kaçırmazdı. Derslerini de ihmal etmezdi bu arada. Üniversiteyi kazandı. Ankara Hacettepe Üniversitesi’nin yolunu tuttu. Zor oldu Bursaspor’undan Teksaslı yoldaşlarından ayrılmak. O, Ankara’da da hafta sonları için bir mesken buldu kendisine. Bir zamanların TeksaslısıGecekonducularla kaynaştı Ankaragücü tribünlerinde. Başkentliler de onu çok sevdi. Huyu kurusun çabuk sevdiriyordu kendisini Abdulkerim Bayraktar.. Nam-ı diğer Abdül...
Abdül, artık Bursaspor sevgisinin yanına Ankaragücü sevgisini de eklemişti.. Üniversiteyi bitiren Abdül vatan borcu için Mardin’e asker oldu. Yurt savunmasında şehit düştü. Haber tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Bursaspor taraftarları stadyumda onun için cenaze töreni düzenledi. Tören sırasında sarı-lacivertli renklerle yüzlerce genç, sahanın ortasına gelerek ellerindeki pankartı açtı:
‘Abdül ölmedi kalbimizde yaşıyor.. Gecekondu’
Daha önce de yazılmıştır bu duygu dolu öykü..
İşte böyle başladı Ankargücü-Bursaspor kardeşliği.. Zaten futbol, böyle hikayelerden beslenen güzel oyun değil midir ki..
Uzun zamandır bu öyküden yola çıkarak bir Ankaragücü yazmak istiyordum. Demek ki zamanı geldi dedim ve oturdum yazdım. 

Haberin Devamı

SÜPER LİGE 31 YIL DAMGA VURDULAR

Onlar, doğrudur, 1. Lige özel bir yasayla çıktılar. Kenan Evren döneminde. 2. Lig’de oynarken Türkiye Kupasını kazanmışlardı. Evren ‘Birinci Lig’de mutlaka Ankara takımı da olmalı’ dedi ve onlar için yasa çıkartıldı.
‘Alt liglerde bir takım Türkiye Kupasını kazanırsa otomatik olarak 1. Lige çıkar’
İşte Ankaragücü bu talep ve kanunla 1. Lige çıktı, sene 1981’de.. Evren döneminden sonra demokrasi günlerinde de bileklerinin hakkıyla Süper Lige renk kattılar.. Ve tam 31 yıl tutundular sonradan adı ‘Süper’ olarak değişen 1. Ligimizde.

ONLAR GECEKONDULARIN İFTİHARI

Ligde çok etkili olan taraftar grubunun adı Gecekondu. Çoğu Ankara’nın Çin Çin semtinden gelen bıçkın delikanlılardan oluşuyor. Bazen düşünmüyor değilim gecekonduların bıçkın olduğu kadar bir o kadar da saf duygularıyla beslenen insan grubunun ruhuna futbol nasıl hükmediyor. Bana göre tam bir sosyoloji tezi çıkar oradan..
TRT’den mesai arkadaşım Alper Bakırcıgil koyu bir Ankaragücü taraftarı. O anlattı: ‘Abi 2. Ligdeki maçlarımızı bile en az 10 bin taraftar izliyor iç saha maçlarımızda’
Gecekondu taraftar topluluğu her maçtan önce Ankara’nın simge yerlerinden olan Gençlik Parkı’nın ‘çukur’ diye tabir tanımlanan yerinde toplanıp oradan 19 Mayıs Stadyu’munun kale arkasına doğru yol alıyor. Coşkuyla.. ‘Guruluyuz..Güçlüyüz.. Ankaragüçlüyüz..’ tezahüratıyla..

URFALI BABİ’DEN ANKARAGÜCÜ’NE GÜZELLEME

Asıl tezahüratları bu ama onlar için yazılmış şahane bir marş var. Sözleri bir zamanların kült filmi Salako’nun müziklerini yapan Urfalı Babi’ye ait.. Asıl adı Yılmaz Kayral. Urfalı Babi deyip geçmeyin. Erkin Koray’ın seslendirdiği Senden Ayrı ve Gönül Salıncağı parçalarının sahibidir. Ayrıca ‘Canan’ Batı müziği formatında çıkardığı 45’liğidir. Bakın ne yazmış Babi, Başkentin futboldaki markası için..
Bir şişe su liraya, maaş yetmez kiraya,
Kasaptaki sıraya bastır Ankaragücü
Vergi geldi her kula, fakire, yetime, dula
Altımızdaki çula bastır Ankaragücü
Beş yıllık planına bastır Ankaragücü
Kalkınma planına bastır Ankaragücü
Bastır Ankaragücü..
Ankaragücü 1910 yılında kurulmuş. Cumhuriyet değerleriyle büyüyen bir kulüp.. Onlara ait son bir not..
Sene 1929.. Ankara takımları arasında yapılan kupa finalinde Sarı-lacivertliler, Gençlerbirliği’ni 3-1 mağlup eder ve kupayı kazanır. Tribünlerden şu laf atılır:
Elleri kirli, amele takımına Atatürk’ün kurduğu Hakimiyet-i Milliye kupası verilir mi?
Takım kaptanı Natık As cevap verir:
-‘Ellerimiz kirli olabilir ama alnımız aktır’
Bastır Ankaragücü.. En kısa sürede seni Süper Lig’de görmek istiyoruz..

Yazarın Tüm Yazıları