Sonbahar motivasyonu

Değerli okurlar... Yazıma başlamadan önce tüm yüreğimle alkışlayarak ve keyiften dört köşe olmuş vaziyette, Avrupa Şampiyonu olarak yurda dönen A Milli Kadın Voleybol Takımı’mızı ve takımın her oyuncusunu ayrı ayrı kutluyor, bize bu haklı gururu yaşattıkları için bir vatandaş olarak kendi adıma teşekkür ediyorum. Emek emek ördükleri bu başarı hikâyesi nesiller boyu anlatılacaktır, bundan zerre şüphem yok. Ayrıca büyüdüğüm eşsiz şehir İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül, hepimize kutlu mutlu olsun.

Haberin Devamı

Sonbahar motivasyonu

Bu pazar ki yazımda, sizlerle birlikte eylül ayının ve dolayısıyla sonbaharın gelişini kutlayacağız. ‘Kutlayacağız’ diyorum çünkü ‘hüzün zamanı’ olarak hafızalarımıza kodlanan sonbaharın bize hediye olarak getirdiği ve fakat bu kodlanmışlık yüzünden fark edemediğimiz bir sürü fiziksel ve ruhsal olumlu etkileri var. Okudukça hissedeceksiniz, hissettikçe sonbaharın bir ‘bitiş arifesi’ değil, bir ‘başlangıcın eşiği’ olduğuna ikna olacaksınız. Eminim!

Sonbahar motivasyonu

Haberin Devamı

SONBAHARDA DEĞİŞİMİ KUCAKLAMAK

Değişim, sonbahar sezonunun belirleyici özelliklerinden biridir. Sıcaklıklar düşer, güneş puslanır, yapraklar renk değiştirir ve günler giderek kısalır. Aslında eğer ki tercih edersek, sonbaharı hüzün mevsimi yerine, günlük yaşamımızdaki ve ilişkilerimizdeki tutumumuzu yeniden düşünmek ve ele almak için olağanüstü elverişli bir zaman olarak değerlendirebiliriz. Sonbahardaki değişim rüzgârıyla, geçmişteki olumsuz deneyimleri bir kenara koyabilir ve yeni bakış açıları geliştirebiliriz. Araştırmalar, geçici dönüm noktalarını deneyimlemenin, hedeflere ulaşma motivasyonunu arttırabildiğini gösteriyor. Toplumsal olarak ‘okula geri dönmeye şartlandırıldığımız’ bir mevsim olan sonbaharda, aynı motivasyonu şimdiki zamana yani yetişkinlikteki kariyerlerimize yönlendirebiliriz. Küçük çocuklar iken nasıl sonbaharın yeni insanlar, yeni yerler ve yeni fırsatlarla dolu olduğunu öğrenip deneyimlediysek, bu bilinci yetişkin halimize projekte edebilir ve yeni aktivitelere, yeni hedeflere yönelmenin heyecanını yaşayabiliriz. Kısacası eğer ki sonbahardaki güzellikleri ve yeniliklere açılan kapıları görmeye gönüllü olursak sonbahar, tıpkı bir doğum günü ya da yeni yıl gibi hayatımıza girebilir. Yeni çalışma zamanına veya öğrenciler için yeni okul dönemine tam performansla hazır olmak ve sezonun nimetlerinden keyif almak için bu mevsim aslında kendimizi daha motive hissetmemizi sağlar. Uzmanlar, kış mevsimi yaklaşırken sonbaharın dayanıklılığımızı ve duygusal sağlığımızı güçlendirmek için çok uygun bir zaman olduğunu söylüyor. Bu sezon doğada vakit geçirmeyi, hedeflerinizi belirlemeyi ve en sevdiğiniz hobilerinize öncelik vermeyi deneyin. Göreceksiniz ki sonbahar size hüzün veya depresif bir mod yerine, aktif hissettiğiniz, yeniliklere kucak açtığınız ve kendinizi yeni olasılıklara hazır hissettiğiniz mükemmel bir motivasyon verecektir.

Haberin Devamı

SONBAHARIN ‘TON’LARCA RENGİ

Sonbahar motivasyonu

Sonbahar, çeşit çeşit renklerle dolu bir mevsimdir. Çevremizdeki tüm manzara, yaz renklerinden başlayarak, sonbaharda görülen çok daha güçlü, daha cesur tonlara ve özellikle toprak tonlarına doğru geçiş yapar. Doğada meydana gelen bu görsel açıdan dramatik değişiklik çok teşvik edici ve ilham vericidir çoğu zaman. Yaprakların renklerini değiştirmesi, edebiyatta ve sanatın birçok dalında da sıkça atıfta bulunulan ve hatta şiirlere, şarkılara konu olan bir durumdur. Her rengin hem olumsuz hem de olumlu yönleri vardır, ancak genel olarak yılın bu zamanı ile ilişkilendirdiğimiz renklerin, psikoloji ve motivasyonumuz üzerindeki etkileri son derece iyidir. Sonbahar; sıcaklık, zenginlik, rahatlık ve sakinlik duygularını beraberinde getirir ve stresten kurtulmak için en uygun mevsimdir. Sonbaharda yürüyüş yapmak kadar basit bir şey bile kendinizi yeniden topraklanmış hissetmenizi sağlayabilir. İç mekânlarda veya daha doğal ortamlardan uzakta çok fazla zaman geçirenler için, özellikle sonbahar mevsiminde doğada vakit geçirmek, iyileşmenize ve modern yaşamın baskılarıyla başa çıkmanıza gerçekten yardımcı olacaktır. Hypnotherapy News Yazarı Viv Kenchington’ın sonbahar renkleri ile ilgili çok isabetli bulduğum tespitlerini aşağıda sizlerle paylaşmak isterim:
KIRMIZI: Kırmızı, hayatın birçok alanında tehlike veya tutku anlamına gelse de, bu mevsimde daha az yoğun duygular uyandırır ve bunun yerine rahatlık hissi verir ve çok motive edicidir.
TURUNCU: Turuncu, genellikle neşe ve eğlence duygularıyla eşleştirilir ve bu yılın bu zamanında da farklı değildir. Oldukça olumlu bir renktir ve zihinsel aktiviteyi etkilediği düşünülmektedir. Araştırmalar sonucunda turuncu ışığa maruz kalmanın bilişi geliştirebildiği bulunmuştur.
SARI: Sarı, mutluluğun rengi olarak bilinir. Bu nedenle sonbaharda doğada da bu kadar yaygınlaşması hiç şaşırtıcı değil. Sarının insan gözüyle en çok görülebilen renk olduğu ve enerji ve umut yaymasının yanı sıra insanlarda iyimserlik yarattığı da tespit edilmiştir.
KAHVERENGİ: Doğada kahverengi son derece yaygındır, sonbaharla ilişkilendirdiğimiz kahverengi tonları istikrarı, sağlığı ve rahatlığı ifade eder ve genel olarak kendimizi güvende hissetmemizi sağlar. Ayrıca renk psikolojisinde genellikle dürüst bir renk olarak düşünülür.
YEŞİL: Birçok ortamda ve kültürde yeşil çok olumlu bir renk olarak görülür. Doğada büyümeyi, sağlığı ve doğurganlığı temsil eder. Ve toplumda genellikle bilgeliği ve zenginliği sembolize eder. Yeşil, iç huzur ve refah duygularına yardımcı olmasının yanı sıra hayatınıza denge getirir.

Haberin Devamı

5 MADDEDE SONBAHARIN MUCİZEVİ ETKİLERİ

Sonbahar motivasyonu

1)Sonbaharın Renkleri Ruh Sağlığını İyileştirir

Kendinizi ‘kötü’ hissettiğinizde, ruh halinizi toparlamanın dışarı adım atmaktan daha hızlı bir yolu yoktur. Bir miktar D vitamini, serotonin seviyelerimiz üzerinde inanılmaz şeyler yapmakla kalmaz, aynı zamanda temiz havada olmanın ve doğaya bakmanın da doğası gereği rahatlatıcı bir etkisi vardır. Manzaranın özellikle güzel ve renkli olduğu sonbaharda, parlak yaprakların görüntüsü mutluluğumuzu dramatik bir şekilde ve anında artıracaktır. Dağlarda yürüyüşe çıkın, parkta yürüyün, ama sonbahar renklerini duyumsamak için mutlaka dışarı çıkın.

2)Uykunuz Derinleşir

Haberin Devamı

Sonbaharda her gün gün doğumu daha geç, gün batımı ise daha erken gelir. Mevcut güneş ışığındaki düşüş, vücudumuzun biyolojik saatini de etkiler ve bu da bizi daha erken uykulu hale getirir. Düşük sıcaklıkların daha iyi uyumamıza yardımcı olduğu da kanıtlanmıştır, bu nedenle şimdiye kadarki en iyi uyku için serin bir sonbahar gecesinde pencerenizi aralayın!

3)Mevsimsel Baharatlar Genel Sağlığı İyileştirir

‘Sonbaharda bol miktarda zencefil, tarçın ve Hindistan cevizi olmadan öğün geçirmeyin’ der hatırı sayılır tüm uzmanlar. Neyse ki bu baharatların üçü de lezzetlidir ve tüm vücut sağlığımızı iyileştirir. Küçük Hindistan cevizi, mikrop öldürücü özelliklere sahiptir, zencefil, dolaşımı iyileştirir ve tarçın daha düşük inflamasyon seviyeleriyle bağlantılıdır. Kahvenize veya çayınıza 1 adet çubuk tarçın mutlaka ekleyin.

Haberin Devamı

4)Beyin Sisine Elveda Deyin

‘Beyin bulanıklığı’ zaman zaman hepimizi etkileyen keyifsizlik ve sersemlik hislerini ifade eden genel bir terimdir. Yaz aylarında hemen hemen hepimiz sıcaktan dolayı beynimizin buğulandığını hissetmişizdir. Ancak sonbaharın berrak ve temiz havası örümcek ağlarını temizlemek için harikalar yaratır. Biraz plasebo etkisi olabilir ama birçok insan soğuk sonbahar havasının sisi dağıtmaya ve beyinlerini yeniden çalıştırmaya yardımcı olduğunu düşünüyor!

5)Bizi Sevdiklerimizle Yeniden Bir Araya Getirir

Serin bir gecede, ‘çiy’in camın üzerinde toplandığı bir zamanda, sevdiğiniz biriyle battaniyenin altına sokulup film izlemekten daha iyi bir şey var mı? İster partnerinizle ister çocuklarınızla, evcil hayvanlarınızla ya da bu üçünün bir kombinasyonuyla yakınlaşın, bir sonbahar gecesinden daha rahatlatıcı bir şey olamaz. Ayrıca tüm bu fiziksel temaslar oksitosin seviyemizi yükseltir ve birbirimize daha fazla bağlanmamızı sağlar.

Bu sonbaharda tüm düşleriniz gerçek olsun, sonbahar en güzel başlangıçlarınıza vesile olsun diyerek satırlarıma son veriyorum. Çok sevgiyle!

Yazarın Tüm Yazıları