Uyku apnesi

Sevgili Hürriyet okurları... Bu haftaki konumuz, uykuda ortaya çıkan bir tehlike olan uyku apnesi. Yenimahalle Özel Orta Doğu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Serkan Kayabaşı ile uyku apnesi ile ilgili merak edilenleri konuştuk. İşte verdiği bilgiler...

Haberin Devamı

Uyku apnesi

UYKU APNESİ NEDİR?

Uyku apnesi, uyku sırasında solunum durması olarak tanımlanmaktadır. Gece boyunca birden fazla yaşanabilen uyku apnesi durumu, tedavi edilmediği sürece kalp hastalıkları gibi ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Gırtlak bölgesinde bulunan yumuşak dokuların gevşek olması sonucunda açığa çıkan uyku apnesi, bademciklerin büyük olması sonucunda da yaşanabilmektedir. Tek seferde 10 saniyeden fazla solunumun durması uyku apnesi olarak adlandırılırken, apne sırasında solunumun sürdürülmesi için beyne gönderilen mesajlar ile hava yolu zorlanarak açılmaktadır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Haberin Devamı

Uyku apnesi

Uyku apnesi probleminin başlıca belirtileri şöyle sıralanabilmektedir.
- Uykusuzluk
- Kronik yorgunluk
- Konsantrasyon bozukluğu
- Dikkatsizlik
- Terleme
- Ağızda kuruluk
- Uyku esnasında huzursuzluk
- Reflü
- Geceleri sık idrar çıkma

HORLAMANIN SEBEPLERİ

- Uzamış ve sarkmış yumuşak damak ve küçük dil
- Büyük bademcik ve geniz eti (özellikle çocuklarda)
- Burun etleri ve mukozanın şişmesi (özellikle alerjide)
- Burundaki anatomik problemler; deviasyon, valv yetmezliği, konka hipertrofisi, polip gibi
- Obezite
- Alkol, yatıştırıcı ve trankilizan ilaçlar

CERRAHİ TANI VE TEDAVİSİ

Uyku apnesinin tedavisinde öncelikli olarak solunum yolları incelenir. Gerek duyulursa üst solunum yollarına yönelik görüntüleme ve endoskopik yöntemlere başvurulur. Polisomnografi denilen uyku testi, tanıda altın standarttır. Polisomnografi ile uyku sırasındaki normal ve anormal sinyaller tespit edilir. Polisomnografi testinde uyku sırasında solunum durması ve nefes tıkanması düzeyleri yüksek ise uyku apnesi tanısı konulur. Tedavide uykunun kalitesini bitiren sebepler ortadan kaldırılmaya çalışılır. Böylelikle kesintisiz ve sağlıklı bir uyku da mümkün hale gelir. Tedavi yöntemlerinden ilki CPAP maskesi kullanımıdır. Bu maske ile uyku sırasında kişinin üst solunum yolları açık kalır ve hava yolu basıncı sürekli olarak sağlanır. CPAP yöntemi ile kişinin horlama ve apne atakları engellenir. Horlama, hafif-orta derecede uyku apnesi olanlarda veya CPAP tedavisine adapte olamayan hastalarda cerrahi tedavi önerilir. Üst solunum yolundaki anatomik darlık bölgesi veya bölgeleri genişletilerek solunum sırasındaki tıkanıklık önlenmeye çalışılır. Darlık, burun, geniz, yumuşak damak ve küçük dil, dil kökü veya gırtlak bölgesinin bir veya birkaçında olabilir. Buna bağlı olarak da bu bölgelerin bir veya birkaçına cerrahi müdahale gerekebilir.

Haberin Devamı

Uyku apnesi

Yazarın Tüm Yazıları