Omurilik felçlileri için bir mucize!

Sevgili Hürriyet okurları... Bu haftaki konumuz: “Omurilik hasarı-felci”

Haberin Devamı

* * *

Omurilik hasarı-felci nedeniyle oluşan hareketlilik kaybı oldukça yıkıcıdır, çünkü sinir hücrelerinin kendini yenileme özelliği yoktur. Bir örnek vermek gerekirse eğer, ‘koşan bir insanın bir daha yürüyememesi hatta bazı travmalar sonrası (servikal-boyun) ellerini dahi kullanamaması ve çevresindeki insanlara bağımlı olmak zorunda kalması’ demektir.

Omurilik felçlileri için bir mucize

* * *
Ne yazık ki yakın zamana kadar bu hastaların mobilite kaybını tersine çevirecek bir tedavi mevcut değildi. Günümüzde ise kısmi ya da tam hasarlı omurilik hastaları için ‘mucize’ gibi bir tedavi yöntemi var. 25 yıl önce trajik bir antrenman kazası sonucu belden aşağısı felç olan rugby sporcusunun koştuğu video, en büyük umut ışıklarından biri olmuş. Bu yöntemi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Çevik’le konuştuk. “Günlük hayatta günden güne bağımsızlığını yeniden kazanmak, hastalarımız için temel amaçlarımızdan biridir” diyen Op. Dr. Aslıhan Çevik, Amerika Sağlık Bakanlığı’nca da onaylanan ‘Epidural Stimülasyon’ adlı cerrahi tedavi yöntemiyle ilgili şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

Omurilik felçlileri için bir mucize

DENEYİMLİ EKİP, TAM DONANIMLI HASTANE

“Şu anda bu prosedür, ABD ve İsviçre dahil bazı ülkelerde gerçekleştiriliyor. Ancak bu pazarlarda ameliyatın maliyeti 200 bin doları aşıyor. Bu nedenle bazı hastalar, maliyetin çok daha düşük olduğu Tayland gibi ülkelerde prosedürü uygulamayı tercih ediyor. Ülkemizde, deneyimli bir ekiple, tam donanımlı hastanelerde ve tüm süreçte hastanın yanında olarak tedavimizi yapıyoruz.

LOKAL ANESTEZİ İLE DERİDEN İĞNE METODU

Epidural Stimülasyon, C4 ve T10 seviyeleri arasında omurilik yaralanması olan hastalar için uygundur. Uyanık olarak lokal anestezi ile deriden iğne metoduyla veya genel anestezi kesi metoduyla olmak üzere iki çeşidi vardır. Omuriliğin koruyucu zarı üzerine küçük bir cihaz yerleştirmeyi içerir. Bu cihaz, üst omurilikle iletişim kuramayan omuriliğin alt kısmına elektrik akımları üretir. Bu elektrik akımları, elektrik akımını değiştirebilen bir uzaktan kumanda ile düzenlenir.

Haberin Devamı

OMURİLİK YARALANMALARI İÇİN EN İYİ TEKNOLOJİ

Fizyoterapi ile kombine edilerek, hastalar bacaklarındaki hareketi yeniden kazanmak için eğitilebilir. Bu tedavi günümüzde omurilik yaralanmaları için en iyi teknolojidir. Harekete ek olarak; ayakta durma, minimum yardımla adım atma, hastaların mesane kontrolü, vücut ısısı düzenlemesi, cinsel işlev ve kas gücü kontrolü gibi diğer işlevleri yeniden kazanma potansiyeli vardır.

SADECE İKİ GÜN SONRA DİZLERİNİ BÜKEBİLDİ

Ameliyat ve cihaz implantasyonunun sonuçları şimdiye kadar olumlu olmuştur. Deneysel prosedürü olan hastalar, bacaklarında hareket yeniden kazandı ve başka gelişmeler yaşadı. Örneklerimizde, hastalarımızın sadece iki gün sonra dizlerini bükebilirken, başka bir hasta bir koşu bandında adım atabildiği görülmüştür.”

Yazarın Tüm Yazıları