Histeroskopi nedir?

Sevgili Hürriyet okurları... Bu hafta, kamera ile rahmin içerisinden yapılan bir görüntüleme ve tedavi yöntemi olan histeroskopi konusunu anlattım.

Haberin Devamı

Histeroskopi nedir

Histeroskopi, yaklaşık 5-7-10 mm kalınlığındaki kamera ile rahmin içerisinden yapılan bir görüntüleme ve tedavi yöntemidir. Bu yöntemde, histeroskop (histero rahim, skope büyüterek bakmak demektir) adı verilen bir cihazla vajinal yoldan rahim içine girilir. Bu cihazın ucunda bulunan yüksek çözünürlüklü kameralar sayesinde rahim içindeki sorunlar teşhis edilebilir. Özellikle kısırlık gibi nedeni zor saptanan rahim ve fallop tüpü rahatsızlıklarının kesin tanısında sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Histeroskopinin en büyük avantajlarından biri görüntüleme sırasında tedavi de yapılabilmesidir.

KESİN TANI KONULAMAZSA YAPILABİLİR

Haberin Devamı

Radyolojik tetkiklerle (HSG dediğimiz ilaçlı rahim filmi gibi) kesin tanı konulamadığı durumlarda histeroskopi yapılabilir. Kısırlığın tanı ve tedavisi, rahim içi ve rahim yapısı ile ilgili sorunların tanı ve tedavisi, rahim perdesi, polip, miyom, rahim yapışıklıkları, rahim urları, tüplerin kapatılması -ya da tersine- tıkanıklıkların giderilmesinde histeroskopi uygulanır. Rahatsızlığın bulguları gözlendiği anda tedaviye başlanabilir. Histeroskopi lokal ya da genel anestezi ile yapılabilir. Böylece hastanın işlem sırasında ağrı duymasının önüne geçilir. İyileşme süreci açık ameliyata göre çok daha kısadır. Büyük ameliyat kesileri olmadığı için de enfeksiyon riski daha az olmaktadır.

Histeroskopi nedir

HİSTEROSKOPİ İLE KISIRLIK TEDAVİSİ

Histeroskopi, doğrudan kısırlık tedavisinde kullanılmasa da kısırlığı meydana getiren sebeplerin ortaya çıkarılması ve tedavi edilmesinde de kullanılan bir yöntemdir. Kısırlığa neden olan rahim içi polipler, perde ve yapışıklıklar histeroskopi ile tedavi edilebilir.

HİSTEROSKOPİ İLE KAYIP SPİRAL ÇIKARILMASI

Normal şartlarda spiral olarak bilinen rahim içi araçların takarken ve çıkarırken bize kolaylık sağlayan ipleri vardır. Takma işlemi esnasında spiralin ipi kısa olacak şekilde kesilerek yerinde bırakılır. Bazen kullanım süresi uzadıkça bazen de enfeksiyonlar sonucunda spiralin ipi kopar ve kendi üzerinde katlanır. Vajinal yoldan çıkarmak imkânsız hale gelir. Bu durumda çıkarılması için farklı yolların denenmesi gerekir. Histeroskopi adını verdiğimiz özel kamera sistemi bu konuda en sık kullanılan yöntemlerden bir tanesidir ve kolaylıkla,görerek çıkarılır.

Yazarın Tüm Yazıları