3 soruda Kolposkopi

Sevgili Hürriyet okurları... Bu haftaki konumuz: “Kolposkopi...”

Haberin Devamı

Özeti şu: Vajınayı ve rahim ağzını incelemeye olanak veren bir mikroskopla bakılması işlemidir.
* * *
6-40 kat büyütme özelliği olan bu ışıklı aletler, rahim ağzını daha net görüntüleyerek rahim ağzındaki lezyonların tanısını koydurur.
* * *

3 soruda Kolposkopi

SORU 1: KOLPOSKOPİ HANGİ HASTALIKLARDA YAPILIR?

Kolposkopi, özellikle klinik belirtileri olmayan rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri) erken evrede saptanabilmesine yardımcı olur. Özellikle sitolojik sonuçları ve smear testi anormal çıkan veya HPV testinde HPV riskli tipi pozitif gelen hastalarda rahim ağzının değerlendirilmesi için kolposkopi uygulanır. Rahim ağzı kanseri yavaş ilerleyen bir kanser olduğu için jinekolojik muayenelerde yaşanan değişimler, kolposkopi ile daha rahat değerlendirilebilir.
Serviks kanserinin erken teşhisinde hayati rolü olan kolposkopinin kullanım alanı sadece bununla sınırlı değildir.

Haberin Devamı

SORU 2: KOLPOSKOPİ NEDEN YAPILIR?

Bu sorunun ilk yanıtı, servikal kanserlerin erken teşhisi olabilir ancak bunun haricinde birçok hastalığın takibi ve teşhisinde kullanılabilir.
* Rahim ağzı kanserinin teşhisinde...
* Vulvadaki şüpheli lezyonların değerlendirilmesinde...
* Kadının dış genital gölgesi olan vulvada gözle görülebilen prekanseröz değişiklikler tanısı için...
* Vulvanın uzun zamandır mevcut olan kaşıntısının değerlendirilmesinde...
* Serviks dokusunda prekanseröz henüz kanser olmamış ancak kanser gelişebilecek değişikliklerin teşhisinde...
* Vajina dokusunda prekanseröz yani henüz kanser olmamış ancak kanser gelişebilecek değişikliklerin tanısında...

SORU 3: KOLPOSKOPİ İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Kolposkopi, kolposkop adı verilen büyüteç şeklindeki bir kamera yardımıyla yapılmaktadır. Öncelikle hasta jinekolojik muayene için hazırlanır ve muayene masasına yatar. Ardından steril malzeme hazırlığı yapılır. Jinekolojik muayenede kullandığımız “spekulum” adı verilen aletle vajina ve rahim ağzı belirgin hâle getirilir. Bu bölge kolposkop ile incelenir ve anormallik görülen bölgelerden doku örneği alınır. Hasta bu sırada hafif bir rahatsızlık hissedebilir. Bunun dışında işlemin genelinde herhangi bir acı ya da ağrı hissi olmaz. Sadece biyopsi yapılırsa hasta bir miktar ağrı ve acı hissedebilir. Bu noktada lokal anestezi veya sedasyon anestezi tercih edilebilir. Eğer işlem esnasında şüpheli bir bulgu tespit edildiyse, patoloji için örnek alınır. Sonuca göre de hekim tarafından hastaya gerekli bilgilendirme yapılır.

Yazarın Tüm Yazıları